Για το ζήτημα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που βρίσκονται στην Ελλάδα τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω ενός βίντεο, στο οποίο ανακοίνωσε το πρόγραμμα «Κανένα παιδί μόνο».

Όλοι αναγνωρίζουμε την εθνική πρόκληση του Μεταναστευτικού που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Γνωστά είναι, επίσης, τα προβλήματα στα νησιά μας και οι οργανωμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, με τη συμπαράσταση όλων των Ελλήνων. Όπως φανερές είναι και οι μεγάλες ευθύνες των γειτόνων μας, αλλά και της Ευρώπης. Για ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, που εκδηλώνεται στα ανατολικά όρια της ηπείρου μας», ανεφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε παρέμβασή του για τη φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών που βρισκονται στην Ελλάδα.

«Υπάρχει, ωστόσο, και μία πληγή του προσφυγικού που μπορούμε να κλείσουμε αμέσως και μόνοι μας. Μας το επιβάλλει ο πολιτισμός, η ανθρωπιά, η ευαισθησία, η ίδια η παράδοσή μας. Μιλώ για την προστασία των ανήλικων παιδιών που βρέθηκαν εδώ ασυνόδευτα. Χωρίς κανέναν δίπλα τους και χωρίς ελπίδα μπροστά τους. Δεν πρέπει να τα αφήσουμε να χαθούν μέσα στην εκμετάλλευση και στο έγκλημα», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Δοξιάδης και Αγαπηδάκη οι επιλογές του πρωθυπουργού

Όπως, τέλος, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πρωταγωνιστές στην προσπάθειά μας θα είναι δύο πραγματικοί εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών: Ως Εθνική Συντονίστρια διάλεξα μία γυναίκα με παιδεία, γνώση και μεγάλη πείρα στην αντιμετώπιση του ανθρώπινου πόνου, την Ειρήνη Αγαπηδάκη. Στο πλευρό της, ένας σταθερός υποστηρικτής του Κράτους Δικαίου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ο γνωστός συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης. Η Ελλάδα δίνει σήμερα πρώτη το σύνθημα της ανθρωπιάς: Κανένα παιδί μόνο!».

Έντονη αντίδραση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη

Σκληρή απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τις κυριακάτικες τοποθετήσεις του για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και την ανακοίνωση του προγράμματος «Κανένα παιδί μόνο», έδωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας τόνισε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασυνόδευτων παιδιών που έρχονται στην χώρα μας μπορεί να απελαθούν, χωρίς οι αιτήσεις τους να εξεταστούν ουσιαστικά, σε χώρες που κινδυνεύουν ή διώκονται.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Ο Πρωθυπουργός ορίζει εθνικούς συντονιστές για τα ασυνόδευτα και δηλώνει υπερήφανα ότι "η Ελλάδα δίνει πρώτη το σύνθημα της ανθρωπιάς" και ότι "κανένα παιδί μόνο". Ωραία όλα αυτά.

Πριν τρεις βδομάδες με την ίδια υπερηφάνια ψηφιζόταν ο νόμος για το άσυλο και τη διεθνή προστασία. Εκεί οριζόταν ότι τα ασυνόδευτα παιδιά άνω των 15 έτων, δηλαδή το 93% των παραπάνω παιδιών, εξαιρούνται από τις ευάλωττες κατηγορίες και η εξέταση των αιτήσεων ασύλου τους θα γίνεται με ταχύρρυθμες διαδικασίες.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασυνόδευτων παιδιών που έρχονται στην χώρα μας μπορεί να απελαθούν, χωρίς οι αιτήσεις τους να εξεταστούν ουσιαστικά, σε χώρες που κινδυνεύουν ή διώκονται.

Πώς το είπατε αυτό με το "σύνθημα της ανθρωπιάς";»…

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις