Η Συνταγματική Αναθεώρηση που επιτυγχάνεται επί Νέας Δημοκρατίας «εκπέμπει να μήνυμα εκσυγχρονισμού» τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «κλείνοντας» την διαδικασία των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών ώστε να οδηγηθεί η Ολομέλεια της Βουλής στην ψηφοφορία για τα άρθρα του νέου Συντάγματος.

Εγκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «αυτή η αναθεώρηση που οι ίδιοι περιορίσατε με δική σας πλειοψηφία λέτε τώρα πως είναι μια τζούφια αναθεώρηση». Επισήμανε όμως ότι «παρά την περιορισμένη αυτή κληρονομιά η παρούσα Βουλή πέτυχε την συμφωνία σε κρίσιμα κεφάλαια του συνταγματικού μας χάρτη». Ο πρωθυπουργός είπε πως «τομή θεωρώ την πρόταση μας για την κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» σημειώνοντας πως «είναι ένα απαραίτητο και το μόνο εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις περιπτώσεις της ακραίας φτώχειας».

Αναφέρθηκε στο άρθρο 86 επισημαίνοντας ότι με την κατάργηση της ειδικής αποσβεστικής προθεσμίας τον νέο Σύνταγμα πετυχαίνει «ο πολιτικός να έχει την ίδια αντιμετώπιση με τον κάθε πολίτη» ζητώντας «να χειροκροτήσουμε ότι το άρθρο 86 αλλάζει με διακομματική στήριξη». Επίσης αναφέρθηκε στο άρθρο 68 μιλώντας για «περιστολή των προνομίων των βουλευτών και των υπουργών. Προτείνουμε τον περιορισμό της ασυλίας των βουλευτών μόνο σε πράξεις που αφορούν την πολιτική τους δράσεις».

Ειδικά για το άρθρο 54 που αφορά την ψήφο των απόδημων ο Κ.Μητσοτάκης επισήμανε ότι «αν κι εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ψηφίζουν όλοι ο Έλληνες του εξωτερικού χωρίς προϋποθέσεις, φανήκαμε ευέλικτοι και κάναμε υποχωρήσεις» αφού «για να αλλάξει η σχετική διάταξη χρειάζονται 200 βουλευτές». Αυτό ώστε «να μπορέσουμε να πετύχουμε επιτέλους μια μεγάλη θεσμική τομή και να κλείσει μια πληγή που είναι ανοιχτή εδώ και 45 χρόνια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην δυνατότητα ψήφισης με λαϊκή πρωτοβουλίας επισημαίνοντας πως «η κοινοβουλευτική μας ομάδα ενσωμάτωσε την πρόταση για λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία που πρότεινε η αντιπολίτευση». Δήλωσε ότι «περιορίζουμε τον αριθμό τέτοιων προτάσεων σε δύο ανά κοινοβουλευτική μας» και ορίζεται «να μην αφορούν θέματα όπως η εθνική άμυνα και η δημοσιονομική πολιτική».

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της προεδρικής εκλογής. Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν αναθεωρούμε το άρθρο που καθορίζει το πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» κι αυτό γιατί στην προτείνουσα Βουλή «δεν αναθεωρήσατε το άρθρο 30».

Μάλιστα απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί του ότι άλλαξε θέση η Ν.Δ από το 2014 που πρότεινε άμεση εκλογή από τον λαό ο Κ.Μητσοτάκης είπε πως «στο σπίτι του κρεμασμένου ας μην μιλάμε για σκοινί. Από την πρόταση μας το 2014 μεσολάβησε μια εμπειρία που αναθεώρησε απόψεις και αυτή ήταν η ωμή παρέμβαση σας το 2014 όταν αρνηθήκατε την πρόταση οποιοδήποτε προσώπου. Κι εσάς να προτείναμε πάλι θα αρνιόσασταν. Τόσο πολυ θέλατε να χρησιμοποιήσετε ένα θεσμικό εργαλείο για να διαλύσετε την Βουλή». Επίσης χαρακτήρισε τον Αλ.Τσίπρα αδιάβαστο λέγοντας πως «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέχθηκε με 153 βουλευτές» Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Νωρίτερα ο Α.Τσίπρας είχε πει πως δεν θα δέχονταν ποτέ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής η ο Κωνσταντίνος Τσάτσος πρόεδροι Δημοκρατίας χωρίς να απολαμβάνουν την ευρύτερη αποδοχή της Βουλής.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις