ΤοPisaείναι έναΔιεθνές Πρόγραμμα για την Αξιολόγηση των Μαθητών και διεξάγεται κάθε 3 χρόνια υπό την αιγίδα του ΟΟΑΣΑ. Διερευνά, μέσα από ερωτήσεις τις γνώσεις, τις δεξιότητέςκαι την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται στην κοινωνική ζωή. Στα τεστ αυτά συμμετέχουν μαθητές από δεκάδες χώρες, και μία εξ αυτών είναι η Ελλάδα.

Δυστυχώς τα μαντάτα για τους μαθητές μας, από την πρώτη στιγμή, ήταν δυσάρεστα αλλά και με την πάροδο των χρόνων δεν υπήρξε καμία βελτίωση. Από το 2000 που η χώρα συμμετέχει σε αυτή την έρευνα με αντιπροσωπευτικό δείγμα 15χρονωνμαθητώναπό όλη την Ελλάδα, ιδιωτικών και δημοσίων σχολείων, παρουσιάζει σταθερή απόδοση… κάτω από τη βάση.Δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στα βασικά

Το ερωτηματολόγιο το οποίο καλούνται να απαντήσουν αφορά και τους ίδιους τους μαθητές. Απαντούν γιατις ζωές τους, την εμπειρία τους στο σχολείο, τον αριθμό βιβλίων που υπάρχουν σπίτι τους, αν τρώνε πρωινό, αν παίζουν video games και πόσες ώρες, αν κάνουν φροντιστήριο κι αν αθλούνται. Επίσης αναφέρουν τη βαθμίδα εκπαίδευσης στην οποία έφτασαν οι γονείς τους.

Ταυτόχρονα, οι διευθυντές των σχολείων τους, συμπληρώνουν άλλο ερωτηματολόγιο, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις υποδομές και τις ελλείψεις του κάθε σχολείου.

Στις 3 Δεκεμβρίου του 2019, θα ανακοινωθούν επίσημα τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας του 2018. Σε αυτή είχαν λάβει μέρος περίπου7.000 μαθητές απόσχολεία που επιλέχθηκαν με στρωματοποιημένη τυχαία δειγματοληψία.Δυστυχώς αναμένουμε μία από τα ίδια:ανησυχητικά χαμηλό ποσοστόπολύ καλών μαθητών στη χώρα μας. Ο δε μέσος όρος των επιδόσεων τουςπάλι θα εμφανιστείχαμηλότεροςαπό ό,τι των μαθητών των περισσότερων ανεπτυγμένων χωρών.

Το σοβαρό ερώτημα που τίθεται είναι:τι αξία έχει αν η παιδεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου, όταν αυτό το πολύτιμο δικαίωμα δεν το εξασφαλίζουν, ούτε το στηρίζουνη πολιτεία και η οικογένεια;

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις