Το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψε τα μεγαλύτερα ολικά ύψη βροχής -από την αρχή του εικοσιτετραώρου έως το πρωί την Τρίτης- στη Θάσο. Ένα νέο κύμα ισχυρών βροχών έδωσε 138 χιλιοστά βροχής στον Λιμένα Θάσου, κάτι που δημιούργησε νέα προβλήματα στο νησί. Σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό του Αστεροσκοπείου στο Λιμένα Θάσου, κατά τις τελευταίες έξι μέρες έχουν πέσει συνολικά 464 χιλιοστά βροχής ενώ καθ' όλο το 2018 είχαν πέσει μόλις λίγα περισσότερα από 600 χιλιοστά.

Κατά την τρίτη φάση του «Γηρυόνη», η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως και τις πρώτες ώρες της Τετάρτης, βροχές και καταιγίδες αναμένεται να σημειωθούν κατά κύριο λόγο στο Αιγαίο στο Νότιο Ιόνιο, στη Νότια Πελοπόννησο και στην Κρήτη.

Θάσος: Υπερχείλιση ρεμάτων και απεγκλωβισμοί πολιτών

Στη Θάσο εξαιτίας της παρατεταμένης βροχόπτωσης πλημμύρισαν πάλι εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και σπίτια στον Λιμένα, υπερχείλισαν ρέματα, ενώ σημειώθηκαν προβλήματα στη Σκάλα Ποταμιάς και την Παναγία. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε εκ νέου η συνδρομή της πυροσβεστικής υπηρεσίας για την απομάκρυνση ανθρώπων και την άντληση νερών από υπόγεια. Το πρωί της Τρίτης η Πυροσβεστική απεγκλώβισε ένα ζευγάρι με τρία παιδιά στην περιοχή Σκάλα Παναγιάς στη Θάσο. Όπως έγινε γνωστό, η Υπηρεσία δέχθηκε επτά κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στην περιοχή του Λιμένα και στην ίδια περιοχή πραγματοποίησε μεταφορά τεσσάρων ατόμων σε ασφαλές σημείο από ισόγεια κατοικία.

Τα εκσκαφτικά μηχανήματα συνεχίζουν αδιάκοπα τη δουλειά τους και όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού, Λευτέρης Κυριακίδης, «η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν δεν υπήρχαν τα μηχανήματα ώστε να απομακρύνουν φερτές ύλες, να κάνουν διανοίξεις στις κοίτες των χειμάρρων και τους αγροτικούς δρόμους. Τα μηχανήματα δουλεύουν από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Τόσο ο στρατός, όσο και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο δήμος αλλά και ιδιώτες από τις λατομικές επιχειρήσεις με το δικό τους εξοπλισμό, συνδράμουν προκειμένου οι εργασίες καθαρισμού των ρεμάτων, διάνοιξης αγροτικών δρόμων και απομάκρυνσης όλων των φερτών υλικών να προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς».

«Θα τολμούσα ωστόσο να πω», συνεχίζει ο δήμαρχος, «ότι μετά τη χθεσινοβραδινή κακοκαιρία γυρίσαμε πάλι στο μηδέν, καθώς η ένταση της βροχής ήταν μεγάλη οπότε πάλι πλημμύρισαν οικισμοί και υπήρχαν μεγάλες αποθέσεις φερτών υλικών. Για το λόγο αυτό έχουμε βγάλει και ανακοίνωση, με την οποία συστήνουμε στους δημότες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, καθώς υπάρχει κίνδυνος λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, ενώ σε κάποιες περιοχές ούτε σήμερα λειτούργησαν τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης».

Την ίδια στιγμή ξεκίνησε σταδιακά η καταγραφή των ζημιών στις κατοικίες και τις επιχειρήσεις. Ήδη στο δημαρχείο του νησιού στην πρωτεύουσα της Θάσου, τον Λιμένα, έχει συσταθεί γραφείο που δέχεται τις αιτήσεις των δημοτών τα σπίτια των οποίων έχουν πληγεί από την έντονη κακοκαιρία, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων. Επίσης, από αύριο κλιμάκιο της Περιφέρειας θα επισκεφθεί το νησί, προκειμένου να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών και στις επιχειρήσεις.

Μεγάλο όμως είναι το πλήγμα στο ζωικό κεφάλαιο και τις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού, καθώς πολλά αιγοπρόβατα πνίγηκαν και πολλά μελίσσια καταστράφηκαν από τους ορμητικούς χειμάρρους που τα παρέσυραν. Ο κ. Κυριακίδης εκτιμάει ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει από τον ΕΛΓΑ και η καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι αγρότες.

Πλημμυρικά φαινόμενα στη Χαλκιδική

Η επέλαση του "Γηρυόνη" στη Βόρεια Ελλάδα προκάλεσε νέα πλημμυρικά φαινόμενα και προβλήματα στην Χαλκιδική και ιδιαίτερα στον Δήμο Αριστοτέλη. Ορμητικά νερά κατέκλυσαν τους δρόμους της Ιερισσού, αλλά κυρίως σάρωσαν την ήδη “πληγωμένη” από την κακοκαιρία της περασμένης Παρασκευής Ολυμπιάδα.

Χείμαρροι κατέβηκαν από τον ορεινό όγκο, το ρέμα “Μπασδέκη” υπερχείλισε ξανά, με τα νερά να κατακλύζουν την περιοχή, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, παρά το γεγονός ότι συνεργεία της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Κ. Μακεδονίας, ιδιωτικά, αλλά και μηχανήματα του Ελληνικού Στρατού, εργάζονταν εντατικά μέρα και νύχτα για τη διάνοιξη των ρεμάτων και τη θωράκιση της περιοχής. «Ξαναπλημμυρίσαμε αφού ξαναφούσκωσε το ρέμα “Μπασδέκη”, το χειρότερο είναι ότι υπερχείλισε και το ρέμα “Μαυρόλακκας”» σημειώνει.

Οι κάτοικοι στην Ολυμπιάδα εκτός από τις πλημμύρες έχουν να αντιμετωπίσουν “προβλήματα στα βασικά δίκτυα, όπως νερό, ρεύμα, τηλέφωνο, σε ένα σημαντικό τμήμα της περιοχής” υποστηρίζει ο κ. Βαλιάνος. “Ένα σπίτι έχει γείρει από τα θεμέλια, έχω ζητήσει από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να πάει για αυτοψία, καθώς μπορεί να είναι ακατάλληλο” αναφέρει ο δήμαρχος Αριστοτέλη, ο οποίος περιγράφει πως "πρανή κατέρρευσαν και έπεσαν στον δρόμο από Ολυμπιάδα προς Βαρβάρα. Αυτή την ώρα συνεργεία επιχειρούν στο σημείο για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα και να ανοίξει ο δρόμος”. Ο κ. Βαλιάνος επισημαίνει ότι "υπάρχουν ζημιές στο οδόστρωμα του περιφερειακού δρόμου της Ολυμπιάδας”.

Τεράστιος όγκος νερού κατέκλυσε και την Ιερισσό χθες το βράδυ, ωστόσο όπως λέει ο δήμαρχος, “αν και τρόμαξα με τα νερά που κατέβαιναν, μόλις σταμάτησε η βροχή αυτά υποχώρησαν, λειτούργησαν πολύ καλά οι διαφυγές και τα φρεάτια.

Σήμερα τα σχολεία σε όλο τον Δήμο Αριστοτέλη λειτούργησαν κανονικά, ενώ κλειστά παρέμειναν στην Ολυμπιάδα.

Η δημοτική αρχή έχει συστήσει στους κατοίκους να προσέρχονται στα κοινοτικά καταστήματα προκειμένου να δηλώσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί τα σπίτια τους, "ώστε να περάσει επιτροπή του δήμου και μηχανικοί της Περιφέρειας” υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Αριστοτέλη.

Συνεργεία της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας επιχειρούν αυτή την ώρα (11:45πμ) προκειμένου να αποκαταστήσουν οδικά δίκτυα και οδούς μέσα στις πληγείσες περιοχές. “Επιχειρούμε στον δρόμο Στρατωνίου – Ιερισσού, μέσα στην Ιερισσό, στο Γομάτι και στα ρέματα της περιοχής, στην Ολυμπιάδα” αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας κ. Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης. “Μηχανήματα έχουμε στείλει στο ανάχωμα Καλοχωρίου στον Δήμο Δέλτα και στο δρόμο Χαλκηδόνα – Κουφάλια” .

“Χθες το φράγμα Καλοχωρίου ήταν σε οριακό σημείο, η θάλασσα και η λιμνοθάλασσσα είχαν γίνει ένα, μηχανήματα της Περιφέρειας εργάζονται για την αποκατάσταση και θωράκιση του φράγματος. Στην ευρύτερη περιοχή του Καλοχωρίου – που σημειωτέον βρίσκεται χαμηλότερα από τη θάλασσα- υπάρχουν 450 βιομηχανίες και όχι μόνο αυτές” επισημαίνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης

Διαβάστε: Πρόγνωση καιρού: Ο Σάκης Αρναούτογλου για τον καιρό την Τρίτη 26/11 Δείτε Live κίνηση από δορυφόρο

Διακοπές κυκλοφορίας στην Κεντρική Μακεδονία

Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε ορισμένους επαρχιακούς δρόμους της Κεντρικής Μακεδονίας προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που σάρωσαν χθες εκ νέου την περιοχή, λίγες μόνο ημέρες μετά το πρώτο κύμα κακοκαιρίας. Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στον νομό Χαλκιδικής, κλειστή στο τριακοστό πρώτο χιλιόμετρο ( ύψος Πλατανόρεμα) παραμένει η επαρχιακή οδός Πολυγύρου– Ιερισσού, λόγω καθίζησης που έχει υποστεί το οδόστρωμα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις της περασμένης Παρασκευής. Κλειστός – στο πρώτο χιλιόμετρο- είναι ο επαρχιακός δρόμος Ολυμπιάδας – Βαρβάρας. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί και στην παραλιακή –χωμάτινη- οδό του οικισμού Γαλήνη στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής.

Στον νομό Ημαθίας κλειστοί είναι οι δρόμοι Βέροιας – Λαζοχωρίου όπως και Μακροχωρίου– Ταγαροχωρίου, καθώς έχει ανέβει η στάθμη του ποταμού Τριπόταμου.

Να κηρυχθεί η Ρόδος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Τη Δευτέρα επλήγη ιδιαίτερα το νησί της Ρόδου με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ ασθενέστερες βροχές είχαν σημειωθεί και την Κυριακή. Όπως προκύπτει από τον μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, στον Έμπωνα Ρόδου έπεσαν 152 χιλιοστά βροχής σε 11 περίπου ώρες, εκ των οποίων τα 125 χιλιοστά σε διάστημα μόνο τεσσάρων ωρών (12:30 έως 16:40). Συνολικά κατά το διήμερο Κυριακής – Δευτέρας καταγράφηκαν 154 χιλιοστά βροχής στον Έμπωνα, 100 χιλιοστά στην πόλη της Ρόδου και στη Λίνδο και 39 χιλιοστά στην Κατταβιά.

Την κήρυξη του νησιού της Ρόδου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητούν από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε χθες το βράδυ το νησί.

Τα αιτήματα κατατέθηκαν χθες το βράδυ και αμέσως μετά συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφέρειας, όπου έγινε η αποτύπωση της κατάστασης όπως είχε διαμορφωθεί μέχρι εκείνη την ώρα. Παράλληλα, ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος εξέφρασαν την οδύνη τους για τον χαμό 75χρονης γυναίκας στην Ιαλυσό, όταν τα ορμητικά νερά της βροχής πλημμύρισαν το σπίτι της.

Κοινή διαπίστωση των συμμετεχόντων στη σύσκεψη του ΣΟΠΠ ήταν ότι, όσες προληπτικές ενέργειες κι αν γίνουν, δεν επαρκούν για να καλύψουν ελλείψεις, παραλήψεις και αστοχίες δεκαετιών, που έχουν τελικά, καταστροφικά αποτελέσματα.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ο δήμαρχος Ρόδου δεσμεύτηκαν να «τρέξουν» τις διαδικασίες αποκατάστασης των πληγέντων άμεσα, ώστε οι απαιτούμενες ενέργειες να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Καταγραφή όλων των πλημμυρικών φαινομένων, ζημιών και καταστροφών σε οδικό δίκτυο και έργα υποδομής, φυτικό κεφάλαιο, γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον δήμο Ρόδου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομική Διεύθυνση.

2. Συντονισμός φορέων για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων, από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον δήμο Ρόδου, ενώ ζητείται και η συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στην οποία εστάλη ήδη αίτημα από τον περιφερειάρχη, για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρου του νησιού της Ρόδου, αμέσως μετά την κατάθεση αντίστοιχου αιτήματος και από τον δήμο Ρόδου, στο οποίο περιγράφει αναλυτικώς την έκταση των ζημιών σε όλο το νησί.

3. Διάθεση μηχανημάτων δημοσίου και ιδιωτών, με τη συνδρομή όλων των φορέων, Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων περιφέρειας και δήμου Ρόδου, Πυροσβεστική, Αστυνομική Διεύθυνση, Στρατό και εθελοντικές ομάδες.

4. Καταγραφή των ζημιών σε επιχειρήσεις από την περιφέρεια, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και την ΔΟΥ Ρόδου και σε νοικοκυριά από τον δήμο Ρόδου, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και την ΔΟΥ Ρόδου.

Διαβάστε: Γηρυόνης: Στο έλεος της κακοκαιρίας η Ρόδος- Μια ηλικιωμένη γυναίκα νεκρή στο πλημμυρισμένο σπίτι της [pics]

Εικόνες καταστροφής στην Κινέτα

Τις πληγές επιχειρούν να επουλώσουν οι κάτοικοι στην Κινέτα μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Γηρυόνης».

Σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν από λασπόνερα, δρόμοι «άνοιξαν», ενώ πληθώρα από φερτά υλικά βρέθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της περιοχής. Η πρώτες εκτιμήσεις για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας, μιλούν για πάνω από 300κατοικίες οι οποίες έχουν υποστεί υλικές ζημιές, με συνεργεία του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, αλλά και της Περιφέρειας Αττικής να βρίσκονται στο πλευρό των πληγέντων προκειμένου να καταγράψουν το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν.

Στην Κινέτα βρέθηκε κλιμάκιο της κυβέρνησης με επικεφαλής τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου για να καταγράψει τις ζημιές μετά τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή.

"Η εικόνα είναι συγκλονιστική εδώ στην Κινέτα, ευτυχώς που δεν είχαμε και θύματα" είπε ο υφυπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ1 και πρόσθεσε: "ήδη με εντολή του πρωθυπουργού έχουμε εκπονήσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις φωτιές. Ένα σχέδιο αντίστοιχο με εκείνο που τρέχει στο Μάτι. Το ένα σκέλος του σχεδίου αφορά σε έργα για την αποφυγή επανάληψης του φαινομένου και το δεύτερο είναι ένας πολεοδομικός σχεδιασμός που θα ανατάξει όλη την περιοχή. Μετά το τελευταίο φαινόμενο των πλημμυρών θα ενσωματωθεί κι αυτή η παράμετρος στο σχέδιο".

Σχετικά με την καταγραφή των ζημιών και τις αποζημιώσεις, ο κ. Οικονόμου είπε τα εξής: "τα πρώτα άμεσα μέτρα είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Υποδομών, της Περιφέρειας και του Δήμου. Εμείς έχουμε τον μακροχρόνιο σχεδιασμό. Από την πρώτη στιγμή γίνεται καταγραφή των ζημιών. Σίγουρα θα υπάρξουν αποζημιώσεις και μέριμνα για τους ανθρώπους αλλά δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες. Ο κόσμος που αντιμετωπίζει ζημιές μπορεί να απευθύνεται στον Δήμο, στην Περιφέρεια".

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, "περιοχές που μπορούν να αντιμετωπίσουν φαινόμενα πλημμυρών και πυρκαγιών είναι εκατοντάδες και έχουν ήδη χαρτογραφηθεί". Όπως ανέφερε "πολύ σύντομα θα εξαγγείλουμε ένα σχέδιο σε εθνικό επίπεδο για τις περιοχές αυτές και το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει και μπουλντόζα. Χωρίς μπουλντόζα δεν γίνεται".

Την ικανοποίησή του για τους ρυθμούς αποκατάστασης της ομαλότητας στην περιοχή της Κινέττας «χάρη και στην άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής», εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης.

Μηχανήματα της περιφέρειας και του δήμου επιχειρούν συνεχώς για την απομάκρυνση των φερτών υλικών, ενώ κλιμάκια καταγράφουν τις ζημιές σε περιουσίες και οικίες. «Το ζητούμενο είναι να αποκατασταθούν και να αποζημιωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι πληγέντες όπως και να θωρακιστεί αποτελεσματικά η περιοχή», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Αττικής, ανακοινώνοντας την πρόθεση της περιφέρειας «να χρηματοδοτήσει τα αντιπλημμυρικά έργα που θα ακολουθήσουν για την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον».

Παρών στην αυτοψία και ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, ο οποίος διαβεβαίωσε για την πλήρη αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής και για την σύντομη εξομάλυνση των προβλημάτων και στην περιοχή της Πίκας στο «μάτι του κυκλώνα», όπως το αποκάλεσε.

Ως βασικές αίτιες της καταστροφής που συντελέστηκε εντός περίπου 2- 3 ωρών, ο κ. Σταμούλης ανέφερε τον συνδυασμό της ύπαρξης του καμένου -από τον Ιούλιο του 2018- άνωθεν πευκοδάσους, με την ισχυρή βροχόπτωση (150-200 χιλιοστόμετρα που ισοδυναμούν με την ποσότητα στη διάρκεια μισού έτους). Η έλλειψη ριζικού συστήματος στα καμένα όσο και τα κορμοδέματα παρασύρθηκαν από το νερά και την λάσπη φράζοντας τελείως το ρέμα. «Ουσιαστικά εξαφανίστηκε ο χείμαρρος από τους τόνους των φερτών υλικών», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «εκεί έχουν εστιάσει τα μηχανήματα και τα συνεργεία, προκειμένου να γίνει διάνοιξη και αποκατάσταση των πρανών, ώστε να μην παρεμποδίζεται η απορροή». Ενημέρωσε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία ουσιαστικά έχει αντλήσει τα νερά από τα κτίσματα και τα υπόγεια, ενώ για τον καθαρισμό τους από την απομείνασα λάσπη «θα επιστρατευτούν βοθροφόρα και άλλα ειδικά μηχανήματα».

«Ευτυχώς δεν είχαμε απώλειες και δεν απορρυθμίστηκαν οι ζωές των κατοίκων, καθώς η περιοχή δεν είναι τόσο αστική όσο παραθεριστική και αυτήν την περίοδο σχεδόν αδειανή, ενώ δεν διαθέτει ούτε καν σχολείο», τόνισε ο κ. Σταμούλης. Ωστόσο τα τεχνικά κλιμάκια της περιφέρειας και του δήμου καταγράφουν τα προβλήματα, ενώ επί ποδός είναι και οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου παρέχοντας κάθε είδους βοήθεια, κατέληξε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις