Οι Αμερικανοί δικηγόροι που εκπροσωπούν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τους τρεις Έλληνες μάρτυρες, κατέθεσαν αίτημα να ανασταλεί η παροχή πληροφοριών σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis στις ΗΠΑ, την οποία έχουν ζητήσει οι ελληνικές αρχές.

Πιο αναλυτικά, αμερικανική δικηγορική εταιρεία, η οποία μαζί τον Έλληνα δικηγόρο Παύλο Σαράκη εκπροσωπούν νομικά τρεις προστατευόμενους Έλληνες μάρτυρες που κατέθεσαν στις ΗΠΑγια την υπόθεση της Novartis, απέστειλε επιστολή με την οποία ζητά να"ανασταλεί το αίτημα παροχής πληροφοριών σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis στις ΗΠΑ.

Αποδέκτες της επιστολής είναι η ηγεσία του Αρείου Πάγου, αλλά και ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO), ενώ κοινοποιείται και στους αρχηγούς των ελληνικών πολιτικών κομμάτων.

Ειδικότερα, αφορμή για την εξασέλιδη επιστολή της δικηγορικής εταιρίας "KOHN, KOHN & COLAPINTO, LLP"και του δικηγόρου Στηβ Κον είναι οι "ανάρμοστες και παράνομες πρακτικές εκφοβισμού κατά των προσφευγόντων/καταγγελόντων μαρτύρων στις Αμερικανικές Αρχές για την "υπόθεση Novartis", αλλά και το αίτημα των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη προς τις Αμερικανικές Αρχές για παροχή πληροφοριών που σχετίζονται με τους προσφεύγοντες προστατευόμενους μάρτυρες ενώπιον της Αμερικανικής Δικαιοσύνης.

Με την επιστολή ζητούν: "Να σταματήσετε αμέσως και να εγκαταλείψετε οποιαδήποτε προσπάθεια να μάθετε την ταυτότητα των Ελλήνων πολιτών που έχουν εθελοντικά δώσει πληροφορίες στις αρχές των ΗΠΑ", ενώ ζητούν παράλληλα «να αποσύρετε οποιοδήποτε αίτημα προς τις αρχές των ΗΠΑ για να εκθέσετε την ταυτότητα αυτών των μαρτύρων".

Διαβάστε: Μαραγγέλη στην Προανακριτική: Θαμώνας στο Μαξίμου ο Φρουζής επι Σαμαρά, περισσότερες από μία συναντήσεις με Λοβέρδο


Η επιστολή

Στην εξασέλιδη επιστολή, η οποία κοινοποιείται και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της χώρας, ο δικηγόρος αναφέρει:

“Εκπροσωπούμε πολίτες της Ελλάδας που εθελοντικά παρείχαν πληροφορίες στις αμερικανικές αρχές σχετικά με παραβιάσεις του FCPA (σ.σ. νόμου για διαφθορά).

Αυτοί οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος παρείχαν πληροφορίες ότι η Ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis μπορεί να έχει δωροδοκήσει Έλληνες αξιωματούχους κατά παράβαση της νομοθεσίας. Οι καταγγέλλοντες δημοσιοποίησαν τις πληροφορίες σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ, το οποίο παρέχει ισχυρή προστασία”.

Επίσης, στην επιστολή επισημαίνεται ότι το δικηγορικό γραφείο εκπροσωπεί αυτούς τους μάρτυρες στις ΗΠΑ και δεν έχουν καμία σχέση με την διαδικασία στην Ελλάδα. “Θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου να παρεμποδιστούν τα δικαιώματα αυτών των μαρτύρων, και να αντιταχθούν σε αυτούς για μια νόμιμη παροχή πληροφοριών στις αρχές των ΗΠΑ”, εξηγεί στην επιστολή του ο κ. Στηβ Κον.

Την ίδια στιγμή, ζητείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης να διενεργηθεί έρευνα για παραβιάσεις εκ μέρους της Ελλάδας της νομοθεσίας και των συνθηκών που προβλέπουν την προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις