Ο Νίκος Δένδιας αξιολογεί θετικά τη Συμφωνία των Πρεσπών και προκαλεί εκ νέου αναταραχή

Ο Νίκος Δένδιας αξιολογεί θετικά τη Συμφωνία των Πρεσπών και προκαλεί εκ νέου αναταραχή

Ο υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως κι εκτιμά ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή της, δυσαρεστώντας στελέχη «μακεδονομάχους» της ΝΔ

Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε ότι το προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ στηρίχτηκε εν πολλοίς και στο «Σκοπιανό», επιδιώκοντας μέσω της πατριωτικής οδού να φέρει κοντά της μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Ο Νίκος Δένδιας δεν πρωτοστάτησε στα συλλαλητήρια αλλά τώρα καλείται εκ νέου κι εκ της θέσεως του, να απολογηθεί για όσα το κόμμα του είπε και ξείπε επ’ αυτού του καυτού ζητήματος.

Οι δηλώσεις που έκανε χθες κατά την επίσκεψη του στη γείτονα χώρα, μετά τη συνάντησή του με τον υπ. Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ήταν σαφείς. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «συμμερίζεται την απογοήτευση για τη μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων» κι εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Νίκος Δένδιας επίσης δήλωσε απερίφραστα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως και με συνέπεια. 

Οι θέσεις αυτές και κυρίως η δήλωσή του ότι «η Συμφωνία είναι επιζήμια αλλά όχι προδοτική», πυροδότησαν εκ νέου αντιδράσεις όχι μόνο στην αντιπολίτευση, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να καλεί να ακούσουν τις δηλώσεις αυτές όσοι πρωτοστατούσαν από τη ΝΔ και μιλούσαν για προδοσία, αλλά και των φίλα προσκείμενων ΜΜΕ προς τους πρωτοστατούντες που με σχολιασμούς υποδαυλίζουν τους νεοδημοκράτες ψηφοφόρους.

Εν ολίγοις η μάχη κατά της Συμφωνία μετεκλογικά έχει λήξει αλλά στο εσωτερικό της κυβέρνησης κάποια επιθυμούν να διατηρηθεί ζωντανή.

Ο Νίκος Δένδιας, με συνέντευξή του στο παρελθόν, έχει απαντήσει καθαρά προς τους μακεδονομάχους της πολιτικής του ενδοχώρας, όταν αυτοί μιλούσαν περί προδοτικής συμφωνίας, ότι δεν σκοπεύει να αποδώσει τον τίτλο του προδότη της χώρας σε κανέναν κι ότι όλα «γίνονται στο πλαίσιο ενός οξύτατου πολιτικού λόγου, όχι παραδεκτού κατά την άποψή μου, αλλά δεν χρειάζεται κανείς ούτε να τα υιοθετεί, ούτε να τα διατηρεί σαν πολιτική παρακαταθήκη».

Γεγονός είναι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήρθε για να μείνει και μάλιστα με επιτυχία, αλλά στο εσωτερικό της ΝΔ κάποιοι ακόμα τη συζητούν.
Μάλλον για δικούς τους λόγους…