Σεισμός 6,1 Ρίχτερ μεταξύ Κυθήρων και Χανίων- Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ μεταξύ Κυθήρων και Χανίων- Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμός: Ισχυρή σεισμική δόνηση 6 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις 9:30 ανοιχτά των Κυθήρων. Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή, εκτός από την Κρήτη, σε περιοχές της Πελοποννήσου αλλά και στην Αττική στον απόηχο του φονικού σεισμού των 6,4 Ρίχτερ της Αλβανίας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,1 Ρίχτερ στο θαλάσσιο χώρο 20 χλμ. ν. των Αντικυθήρων και με εστιακό βάθος 70,7 χλμ.

Πηγές του ΓΓΠΠ αναφέρουν πως δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματίες.

Σύμφωνα με πυροσβεστικό κλιμάκιο των Κυθήρων ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός, χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί ζημιές

Τρία οχήματα της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας διενεργούν ελέγχους στους οικισμούς του νησιού, ενώ και στα Χανιά δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται επί ποδός.

Διαβάστε: Σεισμός: Τί σχέση έχουν οι σεισμικές δονήσεις σε Αλβανία και Κύθηρα;

Αντιδήμαρχος Κυθήρων: Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές

Το nooz.gr επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Κυθήρων Γιώργο Κομηνό ο οποίος δήλωσε τα εξής: Ο σεισμός κράτησε περί τα 20-30΄και έγινε ιδιαιτέρως αισθητός στο νησί. Προς το παρόν δεν υπάρχει αναφορά για ζημιές. Επίσης έχει δοθεί εντολή να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Είμαστε σε επιφυλακή  και θα πραγματοποιήσουμε ελέγχους σε όλο το νησί".

Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μετασεισμοί.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον δήμο Κισσάμου Χανίων, με την οποία επικοινώνησε το nooz.gr, δεν υπάρχουν αναφορές για εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή μόνον σε ορισμένα παλιά ακατοίκητα σπίτια σε κάποια χωριά. Επίσης λίγοι σοβάδες έπεσαν στο Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο Κισσάμου.

Διαβάστε: Σεισμός Κύθηρα: Γιατί έγινε αισθητός σε όλη τη χώρα

Κλειστά τα σχολεία σε Κύθηρα και Κίσσαμο Χανίων

Ειδικά στην Κρήτη που γεωγραφικά βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους και οι μαθητές από τις σχολικές αίθουσες.

Στα Χανιά προκλήθηκε αναστάτωση στο κτήριο της ΔΟΥ Χανίων καθώς ρωγμές που είχε ήδη το κτήριο μεγάλωσαν ενώ έπεσαν και σοβάδες.

Διαβάστε: Σεισμός Κύθηρα: Στους δρόμους οι Χανιώτες

Ο δήμος Κισσάμου έδωσε εντολή να κλείσουν τα σχολεία, ενώ τόσο στο Ηράκλειο, όσο και στα Χανιά τα παιδιά συνέχισαν κανονικά τα μαθήματά τους.

Στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλης Καρτσωνάκης, σημείωσε ότι μετά από ένα πρώτο έλεγχο των σχολείων από τους διευθυντές, με απόφαση των αντιπεριφερειαρχών Ηρακλείου και Χανίων, τα παιδιά αποφασίστηκε να παραμείνουν στα σχολεία και να ολοκληρώσουν κανονικά το πρόγραμμά τους, καθώς δεν υπάρχει αναφορά για ζημιές.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής ενημέρωσε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα σχολεία της Αττικής, ενώ κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία στα Κύθηρα για την ασφάλεια των μαθητών, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη.

Κλιμάκιο μηχανικών της Περιφέρειας, που βρισκόταν ήδη στα Κύθηρα για έργα, πραγματοποιεί  αυτή την ώρα αυτοψίες στα δημόσια κτίρια και στα σχολεία, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση των κτισμάτων.