Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας για το άρθρο που καταργεί με νόμο τηΣυλλογική Σύμβαση της ΔΕΗ, η οποία και απορρίφθηκε.

Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το Μέρα 25, ενώ απούσα ήταν η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναλύονταςτην ένσταση αντισυνταγματικότητας, είπεπως «οι νεοπροσλαμβανόμενοι στη ΔΕΗ θα έχουν διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με αυτούς που θα έχουν προσληφθεί πριν από τηδημοσίευση νόμου» και ότι υφίσταται «παραβίαση αρχής συλλογικής αυτονομίας. Έρχεται η κυβέρνηση μονομερώς και καταργεί συλλογική σύμβαση εργασίας. Αυτό κατά κανένα τρόπο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί και να τεκμηριωθεί».


Χατζηδάκης: Περήφανοι που καταργήσαμε τη μονιμότητα στη ΔΕΗ

Ο κ. Χατζηδάκης στην ομιλία του δήλωσεπως «είμαστε υπερήφανοι για την κατάργηση μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων και είναι μαζί μας η συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Η ΔΕΗ σήμερα δεν είναι μονοπώλιο κρατικό».

Πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση παίρνει μέτρα εκσυγχρονισμού γιατί η ΔΕΗ βρίσκεται σε δύσκολη θέση και είναι υποχρέωση μας να σώζουμε ΔΕΗ και εργαζόμενους. Αν πέσει η ΔΕΗθα πέσουν οι τράπεζες και η εθνική οικονομία. Και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε».

Συνέχισε λέγοντας σε έντονο ύφος πως «ακούγοντας ορισμένους από την αντιπολίτευση έχεις την εντύπωση πως η κυβέρνηση είναι ομάδα υπουργών που έχει χόμπι δήθεν να παίρνει μέτρα εναντίον λαού και εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση που συζητούμε εφευρίσκουν νέα παραδείγματα. Δεν είχαμε άλλη δουλειά παρά να έρθουμε αυγουστιάτικα και να πάρουμε μέτρα για την επιχείρηση που είχε έρθει στο παρά πέντε της καταστροφής. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν μπορεί να υπάρχουν χωρίς επιχείρηση. Το καλοκαίρι πήραμε έκτακτα μέτρα».

Μάλιστα, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε «ντροπή-ντροπή-ντροπή» υποστηρίζοντας πως κατάργησε με νόμο τησύμβαση εργασίας στην εταιρία«ΔΕΗ-ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε».

Η φράση αυτή προκάλεσε την οργή της υπουργού Εργασίας επί ΣΥΡΙΖΑ Έφης Αχτσιόγλου, που ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού. Στο σημείο εκείνο, παρενέβη ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, λέγονταςπως «δεν υπάρχει προσωπικό».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στη συνέχεια στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τόνισε πως στην περίπτωση ΔΕΗ-ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ δεν υπήρξε κατάργηση συλλογικής σύμβασης. Επισήμανε ότι πρόκειται περί "ξεκάθαρου ψεύδους". Δηλαδή για συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης προκειμένου να υπάρξει κανονισμός εργασίας.

Σύμφωνα με πηγές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, υφίσταται συνταγματικό ζήτημα που θα καταπέσει μετά από δικαστική προσφυγή ενώ οι ίδιες πηγές τονίζουν πως το θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις