«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για την Ελλάδα που είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο κ. Γκράντι σημειώνοντας ότι μιλά και με την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη και όχι μόνο με αυτή του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες:

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τις δομές υποδοχής όλων αυτών των ανθρώπων. Σε όλες της χώρες υποδοχής. Στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στη Μάλτα, στην Ισπανία. Αλλά η Ελλάδα σήμερα είναι η χώρα που επηρεάζεται περισσότερο από την κρίση. Το μήνυμα μου λοιπόν είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους για να δώσουμε λύσεις».

Ο κ. Γκράντι σημείωσε ότι είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται τη Λέσβο, η πρώτη ήταν το διάστημα 2015 – 2016. «Οι αφίξεις σήμερα δεν είναι αυτές του 2015 – 2016 αλλά σίγουρα είναι πολύ μεγαλύτερες από πέρυσι. Και οι συνθήκες διαμονής των ανθρώπων που φτάνουν στη Λέσβο είναι πολύ κακές. Οι αριθμοί των Αφγανών και των Σύρων προσφύγων κυρίως αυξάνονται ξανά» είπε και κατέληξε:

«Τρία πράγματα θα συζητήσω με τον Έλληνα πρωθυπουργό αύριο.Οι συνθήκες ζωής αυτών των ανθρώπων πρέπει να αλλάξουν επειγόντως. Δεν μπορούμε να έχουμε στη Ευρώ[η τέτοιους χώρους. Όποια κι αν είναι η κατάσταση αυτών των ανθρώπων δεν μπορούν να ζουν σε τέτοιες συνθήκες.

Δεδομένης της πίεσης στις τοπικές κοινωνίες είναι επείγον να απεγκλωβιστεί κόσμος από τα νησιά. Η κυβέρνηση έχει σχέδιο για τη μεταφορά περισσότερων ατόμων στο εσωτερικό το οποίο εμείς πλήρως υποστηρίζουμε. Και για την υλοποίηση του συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση.

Σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει γρηγορότερα τη διαδικασία ασύλου. Αυτό είναι κάτι που κατ' αρχήν κρίνουμε θετικά. Έχουμε βέβαια κάποια ερωτήματα όπως τι συμβαίνει με τους ανθρώπους στη διάρκεια της διαδικασίας Δεν έχω απάντηση και πρέπει να την έχουμε από την κυβέρνηση.

Τέλος, ανησυχώ και ξέρω ότι και ο Πρωθυπουργός ανησυχεί για τα παιδιά πρόσφυγες και ιδιαίτερα για τα παιδιά πρόσφυγες που ταξιδεύουν μόνα. Είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας και πρέπει να κάνουμε τα πάντα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του ζητήματος».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις