Σπάρτη: Ρατσιστικό παραλήρημα κατά την υποδοχή προσφύγων [video]

Σπάρτη: Ρατσιστικό παραλήρημα κατά την υποδοχή προσφύγων [video]

Αντιδράσεις στα όρια -και πέρα- του ρατσισμού προκάλεσε η άφιξη προσφύγων σε ξενοδοχείο της Σπάρτης.

Του Λουκά Βελιδάκη


Υποδοχή που έσταζε ρατσιστικό μίσος και χολή επιφύλαξε μία μικρή -ευτυχώς- ομάδα κατοίκων σε πρόσφυγες που έφτασαν στη Σπάρτη, προκειμένου να φιλοξενηθούν στο ξενοδοχείο Sparta Inn για τους επόμενους 5 μήνες, προκειμένου να αντέξουν το χειμώνα.

Πρόκειται για περίπου 180 πρόσφυγες, ως επί το πλείστον ανήκοντες σε ευάλωτες ομάδες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Η όλη διαδικασία είναι νόμιμη και αποτελεί μέρος της κυβερνητικής πολιτικής για την αποσυμφόρηση των νησιών και την εκμίσθωση ξενοδοχείων και λοιπών καταλυμάτων προκειμένου να διαμείνουν οι πρόσφυγες.

Η εικόνα που κατέγραψαν τα τοπικά ΜΜΕ είναι απογοητευτική, αν όχι τρομακτική. Τουλάχιστον 30 κάτοικοι της πόλης έχουν συγκεντρωθεί έξω από το ξενοδοχείο, εν αναμονή της έλευσης των πούλμαν που μεταφέρουν τους πρόσφυγες και ωρύονται...

Κάνουν υποτιμητικά σχόλια για τη θρησκεία και την καταγωγή των ανθρώπων, ενώ δεν διστάζουν να στραφούν και κατά της ιδιοκτησίας του ξενοδοχείου.

Σε δηλώσεις του μπροστά από την κάμερα, ένας κάτοικος, ο οποίος δηλώνει πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία, λέει ότι «εμείς φέραμε την εικόνα του Αγίου Νικόλα μαζί. Αυτοί τι φέρανε, το Αλλάχ;».

Ο αντιδήμαρχος Σπάρτης, Δημήτρης Καπονικολός, που βρέθηκε έξω από το ξενοδοχείο, μίλησε για άγνοια και αιφνιδιασμό της Δημοτικής Αρχής Σπάρτης περί μεταφοράς προσφύγων, μέχρι και το βράδυ της Τρίτης.

Αμέσως μετά οι πρόσφυγες φτάνουν και οι εικόνες που ακολουθούν είναι αποκαλυπτικές: Από τα πούλμαν εξέρχονται οικογένειες σύρων προσφύγων με μικρά παιδιά.

Να το κάνουμε πιο απλό: Στη Σπάρτη έφτασαν για να αντέξουν τον χειμώνα παιδάκια με τους γονείς τους, που έφυγαν από εμπόλεμες ζώνες, για να γλιτώσουν τη ζωή τους.

Κι αφού διέπλευσαν συμπληγάδες κι αφού δάμασαν εφιαλτικά κύματα κι αφού άντεξαν στα κολαστήρια της Μόριας και της Σάμου, έφτασαν στη Σπάρτη -διεκδικώντας απλά να ζήσουν- για να δεχθούν την απάνθρωπη υποδοχή μίας μικρής μερίδας ανθρώπων, που στην καλύτερη περίπτωση είναι ανενημέρωτοι (άρα έμφοβοι) πολίτες και στη χειρότερη ακροδεξιοί και ρατσιστές που με τη συμπεριφορά τους μολύνουν την έννοια άνθρωπος.

Ας το επαναλάβουμε ωστόσο: Ευτυχώς ήταν λίγοι...


Δείτε τα βίντεο