Είναι ενδεικτικό ότι η πλατεία είναι «περιφραγμένη» από λαμαρίνες από την αρχή του χρόνου, όταν η προηγούμενη δημοτική αρχή αποφάσισε να πραγματοποιήσει συγκεκριμένες παρεμβάσεις, καθώς είχαν εντοπισθεί προβλήματα τα οποία ενδεχομένως να έθεταν σε κίνδυνο τους διερχόμενους.

Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, προβλέφθηκε η αποκατάσταση στοιχείων που είχαν χαλάσει, όπως τα πλακάκια ή που υπήρχαν ως υποδομή αλλά δεν λειτούργησαν ποτέ, όπως τα σιντριβάνια.Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σε επίσκεψή του στο εργοτάξιο της Ομόνοιας, τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε δηλώσει:

«Πιστεύω ότι και λειτουργικά και αισθητικά η εικόνα θα είναι βελτιωμένη σε σχέση με πριν, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό είναι αρκετό για ένα ιστορικό τοπόσημο της Αθήνας, όπως η Ομόνοια. Τον σχεδιασμό μας για να ξαναγίνει η Ομόνοια πλατεία και όχι συγκοινωνιακός κόμβος στον οποίο καταλήγουν κεντρικοί δρόμοι της πόλης θα τον αναπτύξουμε το επόμενο διάστημα. Για εμάς είναι στοίχημα να αναστήσουμε ξανά την Ομόνοια».


Η πλατεία Ομονοίας προβλεπόταν στο πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της Αθήνας που έγινε κατόπιν παραγγελίας του Όθωνα το 1834. Τα σχέδια έγιναν από τους αρχιτέκτονες Σταμάτη Κλεάνθη και Έντουαρτ Σάουμπερτ.

Αρχικά ονομάστηκε πλατεία Ανακτόρων, καθώς εκεί επρόκειτο να κτιστούν τα βασιλικά ανάκτορα, όταν όμως τα σχέδια άλλαξαν, η περιοχή καθιερώθηκε ως το τέρμα του εξοχικού περιπάτου των Αθηναίων.

Στη συνέχεια, μετονομάστηκε σε πλατεία Όθωνα προς τιμήν του βασιλιά και τελικά το 1862 σε πλατεία Ομονοίας λόγω των Πεδινών και των Ορεινών των δύο αντιμαχόμενων πολιτικών παρατάξεων η συμφιλίωση των οποίων εορτάστηκε εκεί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις