Πιο αναλυτικά, ουπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην ΚΕΔΕ, είπε πως ενώ η δανειακή σύμβαση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, από 200 εκατ. ευρώ το 2017, μειώθηκε στα 137 εκατ. ευρώ και προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά η λήξη των έργων να είναι στις 31/12/19, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου -όπως είπε- έχει εντάξει στο πρόγραμμα 502 έργα, ύψους 1,235 δισ. ευρώ.

Άφησε έτσι να εννοηθεί πως υπάρχει τρύπα ύψους πάνω από 1 δισεκ. ευρώ, κάτι που παραπέμπει σε επανεξέταση των έργων.

"Η βούληση της κυβέρνησης είναι απόλυτη. Τα έργα δεν θα επιτρέψουμε να χαθούν. Τα περισσότερα από αυτά με ταχύτατες διαδικασίες, τις οποίες πρέπει από κοινού να οργανώσουμε, θα πρέπει να ενταχθούν στα Περιφερειακά Προγράμματα και στα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ. Είναι κατεπείγον, διότι διαφορετικά η υπόθεση αυτή θα τιναχθεί στον αέρα. Αυτή είναι η πρώτη πράξη" σημείωσε, αναφέροντας μάλιστα πως έχει ενημερώσει σχετικά τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο.

Όπως πρόσθεσε, στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει "πολύ σοβαρές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων". Ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε επίσης, ότι προσδοκά "σε πολύ δημιουργική συνεργασία με τη νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ, όποια κι αν είναι η σύνθεσή της" και εξήρε τον ρόλο και τη συμβολή της Αυτοδιοίκησης στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι "ισχυρή αυτοδιοίκηση σημαίνει ισχυρή δημοκρατία και ισχυρή Ελλάδα".


Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Οι αναφορές αυτές του υπουργού Εσωτερικών προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των προκατόχων του επί ΣΥΡΙΖΑ που θεσμοθέτησαν και άρχισαν την υλοποίηση του προγράμματος Φιλόδημος.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους ο ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης και ο εκπρόσωπος Τύπου, Αλέξης Χαρίτσης ξεκαθαρίζουν πως ο "ΦιλόΔημος"δεν έχει πρόβλημα χρηματοδότησης, μόνη απειλή η πολιτική της κυβέρνησης.

"Δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν οι άριστοι του κου Μητσοτάκη. Αυτή τη φορά, την αριστεία τίμησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος, ενώ χθες ανακοίνωσε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, παράταση του προγράμματος 'ΦιλόΔημος', σήμερα στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΚΕΔΕ, ανακοίνωσε ότι για το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» δεν υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση!»", αναφέρουν στη γραπτή τους δήλωση τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί "μία από τις πιο εμβληματικές και καινοτόμες δράσεις που ενεργοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με πόρους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χρηματοδοτούνται έργα υποδομών για το σύνολο των δήμων της χώρας, χωρίς να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των δήμων.

Όπως σημειώνουν οι κ.κ. Σκουρλέτης και Χαρίτσης, το πρόγραμμα "έχει κερδίσει την πλήρη αποδοχή των τοπικών κοινωνιών και των δημάρχων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, καθώς μεταμόρφωσε ένα παλιό και αποτυχημένο πρόγραμμα, από το οποίο δεν μπορούσαν να επωφεληθούν οι καταχρεωμένοι, στο πλαίσιο της κρίσης, δήμοι, σε ένα σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο. Αυτό μάλλον είναι και το στοιχείο που προκαλεί δυσφορία στον κ. Θεοδωρικάκο", υποστηρίζουν, επικαλούμενοι 502 ενταγμένα έργα ύψους 1,236 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 170 έργα έχουν δημοπρατηθεί με προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ, ενώ σύμβαση εκτέλεσης έργου έχει ήδη υπογραφεί για 21 έργα συνολικού ποσού 30 εκατ. ευρώ.

"Όπως είναι εύλογο και αυτονόητο, το τμήμα της χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο των έργων και τις ανάγκες σε πληρωμές", αναφέρεται στη δήλωση.

Επιπρόσθετα, τα δύο στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για "δραματική"επιβράδυνση της πορείας εκτέλεσης των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το 2ο εξάμηνο του 2019 "με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ", που μάλλον "δεν θα χρειαστεί καν το δάνειο της ΕΤΕπ για να πληρώσει τα έργα του ΦιλόΔημος'…Θα αρκούν οι πόροι του ΠΔΕ που δεν εκταμιεύονται δυστυχώς σε άλλα έργα και προγράμματα", τονίζουν και προσθέτουν ότι "η δυνατότητα μεταφοράς έργων του 'ΦιλόΔημος' ή άλλων αντίστοιχων προγραμμάτων στο ΕΣΠΑ είναι δεδομένη, αρκεί να πληρούνται οι σχετικοί κανόνες επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ", κάτι που "αποτελεί πάγια τακτική δεκαετίες τώρα, δεν πρόκειται για καινοτομία του υπουργού Εσωτερικών".

Καταλήγοντας, ο Π. Σκουρλέτης και ο Αλ. Χαρίτσης, σχολιάζουν: "Αντί λοιπόν ο κος Θεοδωρικάκος να τρέξει τα έργα που τόσο ανάγκη έχουν οι δήμοι, καταστρέφει το πρόγραμμα 'ΦιλόΔημος'. Αντί να συνεχίσει μια πετυχημένη προσπάθεια, περνάει το χρόνο του κάνοντας αντιπολίτευση στην … αντιπολίτευση, ή βγάζοντας φωτογραφίες με κάθε δήμαρχο που έχει προηγουμένως καλέσει στο γραφείο του. Κάποιος πρέπει να πει στον υπεύθυνο προπαγάνδας της ΝΔ, ότι έτσι, έργα δεν υλοποιούνται".

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις