Μια πρώτη γεύση από την «παλέτα» των τάσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και τις προσεγγίσεις τους για την μετεκλογική τακτική του κόμματος, γύρω από το ζήτημα του είδους της διεύρυνσης που θα επιχειρήσει, αναμένεται να υπάρξει στην συζήτηση που θα ξεκινήσει στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης.

Η συνεδρίαση της το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στο ΣΕΦ θα ξεκινήσει με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Στην ομιλία του, θα δώσει το πολιτικό στίγμα της διεύρυνσης της πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ κάτι που φάνηκε και από τα 695 ονόματα των μελών της ΚΕΑ.

Όπως έχει επισημάνει στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας, «ο ΣΥΡΙΖΑ defacto είναι ένα Αριστερό Κόμμα, είναι ένα πρωτοποριακό Κόμμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ένα δυνατό Κόμμα της Αριστεράς, έχει τα υψηλότερα ποσοστά σε όλη την Ευρώπη, αλλά defacto έχει «καταλάβει» τον χώρο στην πολιτική γεωγραφία της Κεντροαριστεράς. Δηλαδή από τα αριστερά της Αριστεράς έως το δημοκρατικό Κέντρο. Αν δείτε τον κόσμο που μας ψηφίζει, τον κόσμο που μας στηρίζει και το πώς αυτοτοποθετείται πολιτικά, αυτό έχει ήδη συμβεί. Δεν νομίζω ότι είναι αντικείμενο συζήτησης».

Παράλληλα επισήμανε ότι «εγώ πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα Κόμμα εν κινήσει, όπου έχει ξεκινήσει από το χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς ως ένα Κόμμα διαμαρτυρίας και σήμερα έχει γίνει η κυβερνώσα Αριστερά και ένα Κόμμα πρότυπο για την Αριστερά σε όλη την Ευρώπη και για τη Σοσιαλδημοκρατική Αριστερά και για τη Ριζοσπαστική Αριστερά».

Πάντως οι «τάσεις» του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να προετοιμάζονται για την έναρξη της «ταυτοτικής» συζήτησης που θα ξεκινήσει και αναμένεται να κορυφωθεί στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο Πάσχα. Ήδη άλλωστε πληροφορίες μιλούν για συνεδριάσεις άτυπες όλων των επιμέρους τάσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην κατεύθυνση του μετασχηματισμού του κόμματος φαίνεται να κινείται η «Κίνηση Μελών» στην οποία μετέχουν ο Νίκος Παππας, ο Αντώνης Κοτσακάς, η Σία Αναγνωστοπούλου, η Ρένα Δούρου, ο Γιάννης Μπαλάφας και η Όλγα Γεροβασίλη.

Μάλιστα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας ονομασίας του κόμματος με την πρόσθεση κάποιου διακριτικού όρου στο υπάρχον που να τονίζει την πολιτική διεύρυνσή του.

Το διακριτό στίγμα του θα παρουσιάσει και η τάση του Αριστερού Δικτύου όπου φέρονται να μετέχουν ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά και ο Δημήτρης Βίτσας.

Ο εν λόγω χώρος εστιάζει λιγότερο στους συμβολισμούς και περισσότερο στις προγραμματικές συγκλίσεις με το ευρύτερο προοδευτικό χώρο μέσω της ανάδειξης μια σαφούς πολιτικής ατζέντας και ενός συγκροτημένου, αριστερού προγράμματος.

‘Ήδη το στίγμα τους έχουν δώσει οι λεγόμενοι «53+» αναφέροντας σε ανακοίνωση επεξεργασίας των θέσεών τους για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ πως «το κόμμα μας –και ασφαλώς όχι «παράταξη»– είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι όποιες αναζητήσεις για αλλαγή ονόματος ή για συμπλήρωσή του για να «χωρέσει» συμμάχους μπορεί να δημιουργήσει συγχύσεις. Για παράδειγμα, έχουν προταθεί ονόματα που παραπέμπουν ευθέως σε συμμαχικό σχήμα και όχι σε ενιαίο πολιτικό οργανισμό».

Επίσης σημειώνουν πως «δεν μπορούμε να καλούμε τον κόσμο να ενταχθεί στις δυνάμεις μας απλώς επειδή είμαστε λίγοι και θέλουμε να γίνουμε περισσότεροι».

Παρ' όλα αυτά η τάση αναγνωρίζει «την ανάγκη συνάντησης του κόμματος με όσο το δυνατόν πλατύτερα στρώματα της κοινωνίας, είναι διαρκής και επιτακτική η ανάγκη για όλες και για όλους μας να συναντιόμαστε, να συζητάμε, να συνθέτουμε».

Επίσης η Προοδευτική Συμμαχία και τα πασοκογενή στελέχη που συσπειρώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν το παρών για πρώτη φορά μετεκλογικά σε μία τέτοιου εύρους διαδικασία διαλόγου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις