Στις 30 Νοεμβρίου, η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ανδρέα, Πρωτόκλητου μαθητή του Χριστού και πολιούχου της Πάτρας. Ο Ανδρέας ήταν αδελφός του Αποστόλου Πέτρου, οι οποίοι είχαν πατέρα τον Ιωνά. Από νωρίς μπήκαν στην ομάδα του Ιωάννου Προδρόμου, όπου βρήκαν τις θρησκευτικές αλήθειες που αναζητούσαν.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην Πάτρα

Χθες Παρασκευή 29/11/2019 στις 18.00 έγινεο πανηγυρικός, πολυαρχιερατικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας ενώ ακολούθησε στις 22.00 η ιερά αγρυπνία και σήμερα ανήμερα το Σάββατο 30/11 το πρωί θα τελεστεί η πολυαρχιερατική Θεία λειτουργία και στις 10.45 έχει οριστεί η Θεία Δοξολογία παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και ευθύς αμέσως θα πραγματοποιηθεί η λιτάνευση της Τιμίας Κάρας, του Σταυρού και της εικόνας του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα κατά μήκος της οδού Αγ. Ανδρέου. Η πομπή θα στρίψει στη Δημ. Γούναρη έως την Μαιζώνος όπου πάντα τελείται δέηση και θα συνεχίσει έως την Τριών Ναυάρχων και κατόπιν θα επιστρέψει στο ναό για την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων.

Τέλος όπως κάθε χρόνο κατά μήκος της Ακτής Δυμαίων κάτω από το ναό θα στηθεί και το καθιερωμένο γιορτινό παζάρι των μικροπωλητών όπου κάποιος θα μπορεί να βρει από μπαλόνια και φούσκες, λουκουμάδες, ρούχα έως εικόνες, θυμίαμα και πολλά άλλα.

Παρών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδροςΠαναγιώτης Πικραμμένος.

Στην Πάτρα θα βρεθεί το Σάββατο 30 Νοεμβρίου σύμφωνα με πληροφορίες και ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Παπανδρέου.

Η ιστορία του Αγίου Ανδρέα

Άγιος Ανδρέας : Από τον κύκλο αυτό ο Ανδρέας γνώρισε τον Χριστό Ιησού. Όταν, μετά το βάπτισμα, ο Πρόδρομος είδε το Χριστό, είπε στους ευρισκόμενους πλησίον του Ανδρέα και Ιωάννη, «ίδε αμνός του Θεού».

Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, (1, 39-41), δίνει την εικόνα συνάντησης Ιησού με τους πρώτους μαθητές του. Έτσι, ο Ανδρέας είναι ο πρώτος που συνομίλησε με τον Χριστό και έγινε συνάμα μαθητής του

Για τον λόγο αυτό ονομάζεται Πρωτόκλητος από τους δώδεκα αποστόλους.

Η παράδοση θέλει να ισχύει η εκδοχή, για τη δράση του αγίου στην Ελλάδα και σχετικά με την ίδρυση εκκλησίας του Βυζαντίου και τη χειροτονία σε αυτήν ως επισκόπου του Στάχυ, ενός από τους εβδομήκοντα μαθητές του Χριστού.

Σύμφωνα με την παράδοση αυτή ο Απόστολος Ανδρέαςπέρασε και από τη Θεσσαλία. «Και προς τινά χώραν καλουμένην Αργυρούπολιν καταλαβών και εκείσε εκκλησίαν δεινάμενος, Στάχυν ονόματι… χειροτονήσας Βυζαντίου επίσκοπον… Διελθών δε την Θεσσαλίαν και Ελλάδα… μετέστι προς Αχαϊαν».Σημαντική σπουδαιότητα απέκτησε η παράδοση για τη δράση και τη σταύρωση του Ανδρέα στην Πάτρα, μετά την προσέλκυση στον χριστιανισμό της Μαξιμίλλας, συζύγου του Ρωμαίου ανθυπάτου Αιγεάτη.

Έθιμα Αγίου Ανδρέα

Οι νοικοκυρές έριχναν στα κεραμίδια του σπιτιού βρασμένο σιτάρι, λέγοντας: Αντριά- Αντριά, να αντρώσουν τα γεννήματα και τα αρνιά. Επίσης στο τραπέζι τη μέρα αυτή είχαν καλαμπόκι και σιτάρι, που το πρόσφεραν στους επισκέπτες.

Ο άγιος ονομάζεται, Τρυποτηγανάς ή Τρυποτηγανίτης, γιατί οι νοικοκυρές την ημέρα αυτή στη Θεσσαλία, έκαναν τις τηγανίτες, τις οποίες έτρωγαν με πετιμέζι ή με μέλι και τις μοίραζαν μετά τη θεία λειτουργία στους εκκλησιαζόμενους.

Όσες νοικοκυρές αμελούσαν να ετοιμάσουν τις τηγανίτες, ο άγιος τρυπούσε το τηγάνι τους και την άλλη χρονιά παρασκεύαζαν το γλύκισμα αυτό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις