Διπλωματικός πυρετός για το MOU Τουρκίας - Λιβύης. Τι επιδιώκει η Ελλάδα [video]

Διπλωματικός πυρετός για το MOU Τουρκίας - Λιβύης. Τι επιδιώκει η Ελλάδα [video]

Πυρετώδεις διεργασίες για την Ελληνική Κυβέρνηση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να υπάρξει αντίδραση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το MOU Τουρκίας Λιβύης

Άναψε φωτιές όπως ήταν αναμενόμενο το Memorandum of Understanding Τουρκίας - Λιβύης.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  αλλά και οι αξιωματούχοι του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών βρίσκονται μέσα στο Σαββατοκύριακο σε διαρκή επικοινωνία με την νεοεκλεγείσα πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής Ursula Von Der Leyen αλλά και και τον Έλληνα επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά προκειμένου να υπάρξει την Δευτέρα ή την Τρίτη μία ανακοίνωση καταδίκης από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης της ακραίας τουρκικής προκλητικότητας αλλά και τις συγκεκριμένης λιβυοτουρκικής πρωτοβουλίας.

Πέρα από το πολιτικό σκέλος, επιδίωξη της Ελληνικής κυβέρνησης είναι να καταγγελθεί το MOU ως νομικώς ανυπόστατο την ώρα που η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα είτε με την επιστολή στον ΟΗΕ είτε με τη συγκεκριμένη ενέργεια  σε συνεργασία με τη Λιβύη.

Κινήσεις κατά της Λιβυής

Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε τελεσίγραφο στο πρέσβη της Λιβύης  με το οποίο ζητά μέχρι την Πέμπτη να φέρει στην Αθήνα, στο υπουργείο Εξωτερικών τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης ώστε να την διαβάσει το υπουργείο Εξωτερικών και να εκτιμήσει την κατάσταση.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, αν δεν γίνει αυτό έχει ήδη διανεμηθεί ότι θα απελαθεί από την Ελλάδα. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης καλείται εσπευσμένα από τον πρόεδρο της ελληνικής βουλής στην Ελλάδα, προφανώς για εξηγήσεις.

Τρίτον, μετά από ενέργειες του Νίκου Δένδια, Ευρωπαϊκή επιτροπή προχωρά σε δυο διαβήματα.

Το ένα αφορά την Τρίπολη της Λιβύης και το δεύτερο την Άγκυρα.

Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη

Η Τουρκία και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο καθώς και μια άλλη για την επέκταση της συνεργασίας τους στην ασφάλεια και τον στρατιωτικό τομέα, ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τη συμφωνία.

Το Reuters επισημαίνει πως μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω διενέξεις σχετικά με την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφωνησαν πριν από δύο εβδομάδες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας επειδή παραβιάζει την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου πραγματοποιώντας γεωτρήσεις στα ανοικτά των κυπριακών ακτών.

Το Reuters, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνει πως η διένεξη αντιπαραθέτει την Τουρκία με διάφορες χώρες της ανατολικής  Μεσογείου που έχουν συμφωνήσει στην οριοθέτηση των θαλάσσιων και των οικονομικών ζωνών τους με την Ελλάδα και την Κύπρο, με αποτέλεσμα η Άγκυρα να αναζητεί συμμάχους στην περιοχή.

Οι νέες συμφωνίες υπογράφηκαν στη διάρκεια συνάντησης χθες, Τετάρτη, στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ, τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη την οποία υποστηρίζει η Άγκυρα εναντίον μιας αντίπαλης στρατιωτικής δύναμης που έχει τη βάση της στην ανατολική Λιβύη.

«Η συμφωνία (ασφαλείας) καθιερώνει εκπαιδευτική συνεργασία, διαρθρώνει το νομικό πλαίσιο και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter o διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

«Θα συνεχίσουμε επίσης να υποστηρίζουμε μια πολιτική λύση για την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής, σταθερής και ευημερούσας Λιβύης», πρόσθεσε.

Σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Αλτούν αναφέρεται πως οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης για τον «καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών», που αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων των δύο χωρών βάσει του διεθνούς δικαίου.

Τι συμβαίνει στη Λιβύη

Η Λιβύη είναι από το 2014 διαιρεμένη σε αντίπαλα στρατιωτικά και πολιτικά στρατόπεδα τα οποία έχουν την έδρα τους στην πρωτεύουσα Τρίπολη και στην ανατολική Λιβύη. Η κυβέρνηση Σάρατζ βρίσκεται σε σύγκρουση με τις δυνάμεις με επικεφαλής τον Χαλίφα Χάφταρ που έχουν την έδρα τους στην ανατολική Λιβύη.

Ο Χάφταρ ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των λιβυκών πετρελαιοπηγών και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, όμως τα πετρελαϊκά έσοδα ελέγχονται από την κεντρική τράπεζα στην Τρίπολη.

Οι δύο αντίπαλες στρατιωτικές συμμαχίες αντιπαρατίθενται επίσης στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Τον Ιούνιο, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χάφταρ ανακοίνωσε πως διέκοψε όλες τις σχέσεις με την Τουρκία και πως όλες οι τουρκικές εμπορικές πτήσεις ή τα τουρκικά πλοία που προσπαθούν να φθάσουν στη Λιβύη θα αντιμετωπίζονται ως εχθρικά.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Άγκυρα έχει προμηθεύσει τον Σάρατζ με μη επανδρωμένα αεροπλάνα και με φορτηγά, ενώ ο LNA δέχεται υποστήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.