Ο δικαστικός θέτει σε αμφισβήτηση την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου, λέγοντας πως δεν έχουν ληφθεί υπόψη "περιστατικά που υποδηλώνουν ερριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων", που συνέβησαν πριν την δολοφονία.

Μεταξύ αυτών, "ο χωρίς κανέναν λόγο, χωρίς καμία πρόκληση από τα επί της οδού Τζαβέλλα των Εξαρχείων νεαρά άτομα, μετά από αντίθετη με τις συγκεκριμένες υπηρεσιακές εντολές μετάβαση στον χώρο του εγκλήματος και μετά από ψύχραιμη προσέγγιση της ομάδας των νεαρών προσώπων, μεταξύ αυτών και ο παθών Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, προπηλακισμός αυτών, με τις χυδαίες εκφράσεις και τους επονείδιστους χαρακτηρισμούς 'ελάτε ρε μ… πανα', 'ελάτε να σας γ…ε εσάς και τις μανάδες σας', 'ελάτε ρε μ… αες', 'τις μάνες σας κωλόπαιδα', 'θα σας γ… την Παναγία', 'ελάτε να σας δείξουμε ποιος είναι ο μάγκας' και η επίδειξη των γεννητικών οργάνων από τον ίδιο. Τα περιστατικά αυτά, λαβόντα χώρα, μάλιστα, υπό τις εκτεθείσες συνοδευτικές περιστάσεις, πριν από την τέλεση της πράξης της ανθρωποκτονίας με πρόθεση, ήταν στοιχεία αρνητικά για την αναγνώριση της ελαφρυντικής περίστασης, γιατί συστηματικά αυτά αξιολογούμενα από το δικαστήριο, θα διέγνωσκε και τούτο για τον κατηγορούμενο: προσωπικότητα, χαρακτήρα και συμπεριφορά με έλλειψη πραγματικού σεβασμού των έννομων αγαθών στην καθημερινή ζωή".

Επίσης, κρίνει πως δεν έχουν ληφθεί υπόψη καταθέσεις όπως της μητέρας του θύματος, η οποία είπε:

"Υπήρξε εντολή σε Κορκονέα και Σαραλιώτη, να προκαλέσουν επεισόδιο βίας, ακόμη και δολοφονίας για να πυροδοτήσει την ατμόσφαιρα. Είχαν υποσχεθεί στον Κορκονέα, μάλιστα πως δεν θα έμπαινε φυλακή. Δεν ήταν τυχαίο πως τον αποκαλούσαν Ράμπο, εκτελεστή, τσαμπουκά. Έμαθα ότι πριν καταταγεί στην Αστυνομία ήταν μπράβος σε νυχτερινό κέντρο στην Καλαμάτα, ονόματι "μύλος". Αυτό νομίζω, λέει πολλά για τον πρότερο έντιμο βίο του ανθρώπου και το ποιόν του".

Σημειώνεται πως οεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας έχει ασκήσει αναίρεση κατά της απόφασης του Εφετείου, βάσει της οποίας "έσπασαν"τα ισόβια και ο Κορκονέας οδηγήθηκε εκτός φυλακής, καθώς η πρωτόδικη ποινή του έπεσε στα 13 χρόνια.

Εξέτισε τα 11.

Κρίνει ότι εσφαλμένως ερμηνεύτηκε ο νέος νόμος ως προς την αναγνώριση στο πρόσωπο του ειδικού φρουρού του επίμαχου ελαφρυντικού.

Το αίτημα του κ. Πλίωτα, θα κρίνει το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγουκαι σε περίπτωση που ταχθεί τελικά υπέρ της αναίρεσης της απόφασης, τότε ο Κορκονέαςθα δικαστεί εκ νέου από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο.

Υπενθυμίζεται πως οι δικηγόροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Νίκος Κωνσταντόπουλος, είχαν αναφέρει σχετικά:

"Στα 10 σχεδόν χρόνια που υπερασπιζόμαστε τη μνήμη του Αλέξανδρου κι εκπροσωπούμε την οικογένειά του, δεν έπαψαν να ενεργοποιούνται σκοτεινοί μηχανισμοί, που επιδιώκουν την συγκάλυψη του εγκλήματος και την υπόθαλψη των υπαιτίων.

Τόσο η οικογένεια του Αλέξανδρου, όσο και εμείς ως εκπρόσωποί της, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να λάμψει η αλήθεια και να επιβληθεί δίκαιη τιμωρία για το έγκλημα.

Για να μην υπάρξει άλλο αθώο παιδί δολοφονημένο από όπλο αστυνομικού, για να μην υπάρξει άλλη δικαστική επιβράβευση κρατικής δολοφονίας, που οπλίζει το χέρι κάθε επόμενου Κορκονέα κι αφήνει απροστάτευτο κάθε επόμενο Αλέξανδρο".

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις