Έντονη φημολογία αναπτύσσεται τις τελευταίες ώρες για την πιθανότητα συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο που ξεκινά την Τρίτη

Πάντως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο επίσημο πρόγραμμα του έλληνα πρωθυπουργού ούτε και έχει επιβεβαιωθεί από Αθήνα και Άγκυρα. Αντιθέτως μέχρι στιγμής αυτό που προκύπτει από την ελληνικήπλευρά είναι η πρόθεσή της να διεθνοποιήσει το πρόβλημα της τουρκικής προκλητικότητας και να αποσπάσει από το ΝΑΤΟ μία καταδικαστική – ει δυνατόν- στάση. Σε κάθε περίπτωση να μην αρκεστεί στην διατήρηση της λογικής των ίσων αποστάσεων απότην πλευρά της συμμαχίας.

Αναφορικά μάλιστα με την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης σαφέστατος ήταν σε τηλεοπτική του δήλωση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας λέγοντας πως «η συμφωνία αυτή δεν πρόκειται να κυρωθεί και δε μπορεί να εφαρμοστεί. Δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα. Αυτή η συμφωνία είναι ένα έγγραφο το οποίο υπέγραψε ο κ. Sarraj με την Τουρκία, είναι μια ωραιότατη κορνίζα».

Διαβάστε: Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις 7 Ιανουαρίου στο Λευκό Οίκο- Ανατολική Μεσόγειος και Βαλκάνια στην ατζέντα

Το μόνο που – θεωρητικά- συνηγορεί σε μία τέτοια εξέλιξη είναι η πρόθεση της ελληνικής πλευράς να πέσουν οι τόνοι και η λογική του διαλόγου με την γείτονα που είναι καταγεγραμμένη. Χαρακτηριστική επ' αυτού είναι η αποστροφή της δήλωσης που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Γεννηματάς σύμφωνα με την οποία «είναι θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών».

Παρόλα αυτά σημείωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Και οι δηλώσεις καλών προθέσεων δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών».

Πάντως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν υπό την σκιά των τουρκικών κινήσεων και ιδίως της συμφωνίας με την Λιβύη για τον καθορισμό ζωνών εκμετάλλευσης και άλλα. Επ' αυτού ο Αλέξανδρος Γεννηματάς επισήμανε ότι «η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο – ή ακόμα και ολόκληρων νησιών-κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS – στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει – δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα». Πρόσθεσε μάλιστα πως «δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει …δύσκολες ώρες στην Διάσκεψη του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Η Άγκυρα έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε ένα πρόβλημα για την συμμαχία μετά τις συγκρούσεις του Ερντογάν με τον γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν μετά την αναφορά του Τούρκου προέδρου προς τον γάλλο ηγέτη σχετικά με το «αν έχει επέλθει ο δικός του εγκεφαλικός θάνατος».

Επίσης στο πλαίσιο της Συμμαχίας θα συζητηθεί και το θέμα της αγοράς των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 από την γειτονική χώρα που συνεχίζει να αποτελεί ένα αγκάθι στις σχέσεις Τουρκίας και ΝΑΤΟ.