Προανακριτική Novartis: Μέρος σκευωρίας το... FBI, κατέθεσε ο Νίκος Μανιαδάκης

Προανακριτική Novartis: Μέρος σκευωρίας το... FBI, κατέθεσε ο Νίκος Μανιαδάκης

Τι είπε στην επιτροπή ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και υπόδικος για το σκάνδαλο Novartis

Τις αμερικανικές αρχές σε... σκευωρία εναντίον πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα φέρεται να ενέπλεξε ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας, Νίκος Μανιαδάκης, κατά την μαρτυρία του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την Novartis.

Ο Νίκος Μανιαδάκης, που είναι υπόδικος για το σκάνδαλο Novartis, αναμένεται να ολοκληρώσει την κατάθεσή του αύριο το μεσημέρι αφού στην πρώτη φάση έκανε την εισηγητική του μαρτυρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά στην διαδικασία θέλησε να έχει μαζί του τον δικηγόρο του, κάτι όμως που δεν έγινε δεκτό από την επιτροπή αφού κατέθεσε ως μάρτυρας και όχι ως κατηγορούμενος.

Ο Νίκος Μανιαδάκης, στη μαρτυρία του, φέρεται να δήλωσε πως «δεν μου άσκησαν πίεση οι εισαγγελείς διαφοράς, μου ζήτησαν με τεχνική έκθεση να εξηγήσω αν νόμιμα γίνονταν οι αυξήσεις στα φάρμακα».

Παρόλα αυτά, κατέθεσε στην συνέχεια πως «για κάποιες εβδομάδες μου ασκούσαν πάρα πολλές πιέσεις οι Εισαγγελείς Διαφθοράς για να δώσω στοιχεία εναντίον πολιτικών. Εκείνη την περίοδο με πίεζαν για συγκεκριμένους πολιτικούς. Έντονες ήταν οι πιέσεις για τον κ. Γεωργιάδη τον κ. Σαμαρά τον κ. Στουρνάρα τον κ. Λοβέρδο τον κ. Βενιζέλο. Μου δείχνανε δημοσιεύματα με νόμους και υπουργικές αποφάσεις και μου ζητούσαν να τα επιβεβαιώσω. Μου λέγανε ότι έχουμε στοιχεία από άλλους μάρτυρες αλλά θέλουμε να μας το δέσεις και εσύ ως καθηγητής ότι αυτές οι αποφάσεις των πολιτικών αυτών είναι έκνομες».

Στα εντυπωσιακά στοιχεία της μαρτυρίας περιλαμβάνεται και ο ισχυρισμός του Νίκου Μανιαδάκη πως σε όλη αυτή την προσπάθεια που περιέγραψε εμπλέκονται και οι αμερικανικές αρχές!

Ο Νίκος Μανιαδάκης υποστήριξε για το αμερικανικό πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων πως «η ένταξη μου έγινε στις 20/12/2017. Πριν υπήρξαν τέσσερις πέντε συναντήσεις με εισαγγελείς κατά διαφθοράς χωρίς πρακτικά. Άτυπες».

Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να δήλωσε «η Τουλουπακη με προέτρεψε να μπω στο πρόγραμμα των  ΗΠΑ. Τον Νοέμβριο του 2017 με την υπαγωγή μου στο Ελληνικό πρόγραμμα ταυτόχρονα με προέτρεψε να μπω στο αμερικανικό πρόγραμμα. Μου είπαν πως θα υπάρξει και οικονομικό όφελος».

Πρόσθεσε μάλιστα στην συνέχεια πως «όταν πήγα στην Αμερική να καταθέσω τον Αύγουστο του 2018 μου έδειξαν μια κατάθεση, χωρίς να ξέρω το όνομα του μάρτυρα που την έδωσε, στην οποία υποστηριζόταν ότι εγώ δωροδοκούσα τον Λοβέρδο. Αυτό εχω επαναλάβει εκατό φορές ότι ήταν ψέμα γιατί τον Λοβέρδο δεν τον γνώριζα. Και γι αυτο ακριβώς αρνήθηκα στους Αμερικανούς οποιαδήποτε τέτοια εμπλοκή μου.Θέλω όμως να υπογραμμίσω ότι λίγο καιρό μετά στην Ελλάδα διαπίστωσα οι όλα όσα γράφονταν στην κατάθεση των Αμερικανών τα κατέθετε στην Ελλάδα ο μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης».

Ο μάρτυρας αρνήθηκε κάθε σχέση με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ουδέποτε διορίστηκα σύμβουλος Υπουργού, ουδέποτε υπήρξα αξιωματούχος. Έχω αδίκως γι αυτο κατηγορηθεί. Είναι γεγονός ότι έχω στοχοποιηθεί. Δεν ήμουν ποτέ σύμβουλος του Ανδρέα Λοβέρδου. Με συνέδεσαν αδίκως και ψευδέστατα με έναν Υπουργό που ουδέποτε είχα την παραμικρή σχέση».

Παρόλα αυτά σε άλλο σημείο της μαρτυρίας του ο Νίκος Μανιαδάκης επισήμανε: «Εκείνη την περίοδο ως επιστήμονας συνεισφέρω στην προσπάθεια της χώρας να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της υγείας. Το καλοκαίρι του 2012 επειδή το μνημόνιο της υγείας ήταν τεράστιο με παρακάλεσαν να αναλάβω  συντονιστής του μνημονίου στην υγεία . Το έκανα για τρεις μήνες. Μετά επανέκαμψα με Αδωνι - Βορίδη. Έκανα εκτιμήσεις για δαπάνη φαρμάκων. Ο υπολογιστής μου έχει 6500 αρχεία. Όλες τις επικοινωνίες με τους Θεσμούς. Από εκεί προκύπτει αβίαστα ο ρόλος και η συνεργασία μου με υπουργούς». Επισήμανε μάλιστα ότι «συνεργάστηκα με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις επειδή κατείχα το αντικείμενο».

Επίσης αναφορικά με την ακαδημαϊκή του ιδιότητα σημείωσε ότι υπήρξε καθηγητής στην Βρετανία και αργότερα υποστήριξε πως εργάστηκε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το 1995 ως το 1998 με σύμβαση.