Η συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν δεσπόζει στο σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που λαμβάνει μέρος στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας στο Λονδίνο.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί στις 16.30 ώρα Ελλάδας στο περιθώριο ουσιαστικά των εργασιών της Συνόδου Κορυφής και θα έχει φυσικά ως αντικείμενο την ένταση που δημιουργεί στις σχέσεις των δύο χωρών το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας και Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης.

Μιάμιση ώρα νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε μία συνάντηση με ιδιαίτερο συμβολισμό αφού θα θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ,Ντόναλντ Τραμπ, για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που υλοποιούν τον στόχο της διάθεσης 2% ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες.

Το ποσοστό αυτό ξεπερνούν οι αμυντικές δαπάνες τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, ενώ το ΝΑΤΟ και η αμερικανική πλευρά ασκεί έντονες πιέσεις για να αυξήσουν τους σχετικούς προϋπολογισμούς όλα τα μέλη της συμμαχίας.

Πριν το γεύμα ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στην τελετή για τα 70 χρόνια της λειτουργίας του ΝΑΤΟ και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στον εορτασμό των οποίων είναι αφιερωμένη η σύνοδος ενώ στις 12 ώρα Ελλάδα θα μιλήσει στο βήμα της Συνόδου Κορυφής.


Η συνάντηση με τον Ερντογάν

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσέλθει στην συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, ανοίγοντας την «βεντάλια» των θεμάτων της τουρκικής προκλητικότητας τόσο στην νοτιοανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο.

Όπως έχει διαμηνύσει «θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά». Παράλληλα θα εστιάσει στο ότι όποιες κινήσεις κι αν κάνει η Άγκυρα, όπως η συμφωνία με την Λιβύη δεν παράγουν έννομο αποτέλεσμα με βάση το διεθνές δίκαιο. Επίσης θα ξεκαθαρίσει πως καμία από τις κινήσεις αυτές «δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στην συνάντηση έχοντας την δυνατότητα να επικαλεστεί την θέση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με την οποία «η ανακοίνωση ενός υπογεγραμμένου μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, δεν είναι χρήσιμη και είναι προκλητική». Γεγονός που σαφώς δείχνει αποδοκιμασία των τουρκικών πρακτικών.

Επίσης προσέρχεται έχοντας προετοιμάσει το έδαφος για διπλωματική στήριξη στις επαφές που είχε τόσο με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν όσο και με τον ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε.

Θυμίζουμε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκηςστην διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στηΜαδρίτη, κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας και ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι τουρκικές κινήσεις της υπονομεύουν τις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την ευρύτερη περιοχή.