Στην Τυνησία θα βρεθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συμμετέχει στην διάσκεψη που διοργανώνει το Αραβικό Ινστιτούτο Επιχειρηματιών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με το πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τυνησίας Καίς Σαίντ που διαδέχθηκε τον ιστορικό Τυνήσιο πρόεδρο Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι, που απεβίωσε το καλοκαίρι.

Με αφορμή την τρέχουσα επικαιρότητα και την συμφωνία Τουρκίας Λιβύης ο Αλέξης Τσίπρας θα επισημάνει στην παρέμβαση του στην διάσκεψη ότι η ευρωμεσογειακή συνεργασία πρέπει να οικοδομηθεί στη βάση του διεθνούς δίκαιου, τόσο όσον άφορα το προσφυγικό, όσο και τα θέματα θαλάσσιων ζωνών και ενεργείας.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ο ιδιαίτερος ρόλος της Τυνησίας στο Λιβυκό ζήτημα. Ιδίως εξαιτίας της πολιτικής κληρονομιάς του αποθανόντος προέδρου της Εσέμπσι, που ανήλθε στην εξουσία ως ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος μετά την Αραβική Άνοιξη το 2015. Ο Εσέμπσι υπήρξε πολέμιος του φανατικού ισλαμισμού και πολλάκις έχει ταχθεί στην ανάγκη συνεννόησης των κρατών της βόρειας Αφρικής με την Λιβύη ώστε να έχει «μια σημαντική ευκαιρία να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς» όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του. Σύμφωνα με διπλωματικούς αναλυτές η πίεση των αραβικών κρατών είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιστροφή της Λιβύης σε συνθήκες σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην διάσκεψη του Αραβικού Ινστιτούτου αναμένεται να αναφερθεί στη διασύνδεση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή με τον οικονομικό ρόλο της ως κόμβο μεταφορών ενεργείας εμπορίου και τεχνολογίας. Επίσης θα επισημάνει πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη μιας συνεκτικής ευρωπαϊκής πολίτικης για τη Μεσόγειο, η οποία θα βασίζεται στη συνεργασία με τις μη ευρωπαϊκές χώρες της περιοχής.

Η διάσκεψη του Αραβικού Ινστιτούτου επιχειρηματιών θα έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη και με ιδιαίτερη έμφαση στα ενεργειακά ζητήματα και στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί τόσο με επιχειρηματίες όσο και με αξιωματούχους της Τυνησίας και της ευρύτερης περιοχής.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις