Σε ευρεία σύσκεψη για το μεταναστευτικό ζήτημα θα προεδρεύσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφοντας από το Λονδίνο και ενώ ακόμη βρίσκεται στο καθεστώς της αποτίμησης η δύσκολη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Να σημειωθεί ότι το μεταναστευτικό ζήτημα φέρεται να τέθηκε στην συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν με τον πρωθυπουργό να εστιάζει στην αλλαγή τακτικής της Άγκυρας και την ελλιπή ανταπόκριση του τουρκικού λιμενικού στα ελληνικά αιτήματα για συλλογή μεταναστών. Παρόλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εξελίξεις στο Λονδίνο αναμένεται να αποτιμηθούν άμεσα στην κυβέρνηση και σχετίζονται τόσο με τις επαφές Ελλάδας – Τουρκίας αλλά και τις σχέσεις που διαμορφώνονται εντός του ΝΑΤΟ με τα μέλη της συμμαχίας να μην συμπλέουν κατ’ ανάγκη στις αντιλήψεις τους για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Αυτά ενώ αναμένεται η σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής όπου οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα ενημερωθούν αναλυτικά για τα όσα έχουν συζητηθεί. Επίσης για όλες τις πλευρές που σχετίζονται με την συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Λιβύης. Την σύγκλιση του συμβουλίου θα ανακοινώσει το υπουργείο Εξωτερικών.

Πάντως η σύγκλιση του οργάνου δείχνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει πρόθεση να συγκαλέσει –άμεσα τουλάχιστον- σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών.

Δείγμα σε κάθε περίπτωση πως οι συνθήκες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν χειροτέρεψαν από την περίοδο πριν την μετάβαση του πρωθυπουργού στο Λονδίνο. Η κυβέρνηση άλλωστε συνεκτιμά ότι μόνον από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής και της Φώφης Γεννηματά τίθεται μετ’ επιτάσεως το ζήτημα.

Η σύσκεψη για το προσφυγικό υπό τον πρωθυπουργό θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για την προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Θα παραβρεθεί η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ylva Johansson, αλλά και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδης.

Επίσης θα βρίσκεται εκεί τα κυβερνητικά στελέχη που είναι επιφορτισμένα με το προσφυγικό δηλαδή ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου και η Εθνική Συντονίστρια για τους ανήλικους πρόσφυγες, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Αργότερα ο Κ. Μητσοτάκης θα παραστεί στα εγκαίνια της πρώτης μονάδας παραγωγής μηχανημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης της ENVIPCO στην Ελλάδα που θα πραγματοποιηθεί στην Παλλήνη Αττικής.