Από τον Τάσο Αντωνίου

Υλικά

Για το σιρόπι:

  • 380 γραμμάρια νερό
  • 380 γραμμάρια ζάχαρη
  • 100 γραμμάρια μέλι
  • 1/2 πορτοκάλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Για τα μελομακάρονα:

  • 250 ml ελαιόλαδο
  • 120 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 πορτοκάλι
  • 120 γραμμάρια χυμό πορτοκάλι
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 80 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
  • 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γλ. μαγειρική σόδα

Για την επικάλυψη:

  • 400 γρ. κουβερτούρα
  • 100 γρ. καρυδόψιχα τριμμένη

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το σιρόπι:

Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό και τη κρυσταλλική ζάχαρη για να φτιάξουμε το σιρόπι. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίχνουμε το μισό πορτοκάλι στο σιρόπι και το αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε την κανέλα για να αρωματίσουμε το σιρόπι. Όταν το σιρόπι δέσει, χωρίς να γίνει πηχτό, αφαιρούμε το πορτοκάλι και το αφήνουμε στην άκρη.

Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Ετοιμάζουμε τα μελομακάρονα:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.

Σε μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το σιμιγδάλι.

Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε ελαιόλαδο με ζάχαρη και τον χυμό από το υπόλοιπο πορτοκάλι. Προσθέτουμε κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ρίχνουμε μπέικιν πάουντερ, μαγειρική σόδα και κανέλα. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, να δέσουν τα υλικά και να γίνουν ένα παχύρευστο μείγμα.

Προσθέτουμε το μείγμα αλεύρι-σιμιγδάλι σταδιακά. Ανακατεύουμε μετά από κάθε προσθήκη με το σύρμα. Όταν σφίξει το μείγμα αρκετά και δεν ανακατεύεται με το σύρμα, χρησιμοποιούμε τα χέρια μας, βάζοντας πρώτα γάντια. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη, χωρίς να είναι πολύ λαδερή.

Πλάθουμε με τη ζύμη μελομακάρονα σε μέτριες μπάλες. Τα ακουμπάμε ένα ένα στη λαμαρίνα του φούρνου στρωμένη με λαδόκολλα. Πρέπει όλα τα μελομακάρονα να έχουν ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα και στον ίδιο χρόνο. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε τα μελομακάρονα μόλις γίνουν χρυσαφένια.

Όσο είναι καυτά, τα βουτάμε στο σιρόπι που έχει κρυώσει καλά. Τα βυθίζουμε για 10 δευτερόλεπτα και τα ακουμπάμε σε σχάρα, να στραγγίξουν από το περιττό σιρόπι. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα μελομακάρονα.

Επικαλύπτουμε τα μελομακάρονα με σοκολάτα:

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Προσοχή να μην καίει! Βουτάμε τα μελομακάρονα ένα ένα στη λιωμένη σοκολάτα. Στη συνέχεια τα ακουμπάμε στη σχάρα. Μπορούμε να στρώσουμε λαδόκολλα στη σχάρα για να τα βγάλουμε πιο εύκολα όταν σταθεροποιηθεί η σοκολάτα. Όσο ακόμα η σοκολάτα είναι υγρή, πασπαλίζουμε τα μελομακάρονα με τριμμένη καρυδόψιχα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου μέχρι να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.

Πηγή:www.mamapeinao.gr