Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να υπάρξει μια ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση για την οικονομία εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι σήμερα ψηφίζεται το φορολογικό νομοσχέδιο και σε λίγο διάστημα θα συζητηθεί και ο προϋπολογισμός.

Αντιθέτως, σημειώνουν, επιδιώκει μια επικοινωνιακή διαχείριση των οικονομικών ζητημάτων.

Ίσως, όπως ανέφεραν βουλευτές και στελέχη του κόμματος, προκειμένου να ισοσκελιστεί η πολιτική ζημιά που προέκυψε από την παραίτηση Διαματάρη αλλά και από τους ρουσφετολογικούς διορισμούς διοικητών νοσοκομείων.

Ένα τέτοιο επικοινωνιακό πυροτέχνημα σημειώνεται ήταν και η ανακοίνωση των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επαίρεται για την παροχή του σε 250.000 οικογένειες αντί για 200.000, όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το 13ο συνέδριο της Ν.Δ.

Όμως ταυτοχρόνως δεν δίνει ουσιαστικές απαντήσεις στο γιατί η διανομή του μερίσματος είναι πολύ μικρότερη από τα τρία τελευταία χρόνια.

Με ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου θύμισε πως το κοινωνικό μέρισμα ήταν «629 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους το 2016, 750 εκατ. ευρώ σε 3.650.000 δικαιούχους το 2017 και 780 εκατ. ευρώ σε 3.700.000 δικαιούχους το 2018».

Την άρνηση της κυβέρνησης να συζητήσει ουσιαστικά για την οικονομία στηλίτευσε χθες στην Βουλή κατά την διάρκεια της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Απευθυνόμενος στον Χρήστο Σταϊκούρα, σημείωσε ότι «ο ελληνικός λαός αξίζει κάτι καλύτερο». Νωρίτερα είχε επισημάνει ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις προβλέψεις της και τις εκτιμήσεις της για το πλεόνασμα όχι σε πραγματικά στοιχεία αλλά στην αναθεώρηση προς τα πάνω των αναπτυξιακών εκτιμήσεων από 1 σε 1,4% για το πρώτο τρίμηνο και από 1,9 σε 2,8%.

Μάλιστα σημειώνεται πως το οικονομικό επιτελείο δεν θέλησε να απαντήσει πολιτικά στις 3 τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν εξορθολογισμό στο θέμα της προκαταβολής φόρου των νομικών και φυσικών προσώπων.

Όπως άλλωστε συνολικά επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης «η ΝΔ είχε την ευκαιρία, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να προχωρήσει σε σημαντικές ελαφρύνσεις για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα» παρόλα αυτά επέλεξε την φορολογική πριμοδότηση ανώτερων οικονομικών στρωμάτων ενώ τις όποιες φοροελαφρύνσεις θα καλύψει η αύξηση του ρεύματος, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που έρχεται με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο καθώς και την επιβάρυνση του 22% για όσους δεν έχουν ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 30% του εισοδήματος τους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις