Ελληνοτουρκικά: Εσείς αγνοείτε τα συμφέροντα της Τουρκίας, λέει ο Τούρκος πρέσβης [video]

Ελληνοτουρκικά: Εσείς αγνοείτε τα συμφέροντα της Τουρκίας, λέει ο Τούρκος πρέσβης [video]

Ελληνοτουρκικά: Τη «σκυτάλη» των τουρκικών προκλήσεων πήρε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν, ο οποίος εμφάνισε την επίμαχη συμφωνία ως απάντηση στην περιθωριοποίηση της Άγκυρας από τις υπόλοιπες δυνάμεις της περιοχής και τις έρευνες της Κυπριακής δημοκρατίας για υδρογονάνθρακες.

Ελληνοτουρκικά: Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αποτύπωμα» με τον Παύλο Τσίμα, έφτασε στο σημείο να πει ότι «η Τουρκία είναι αυτή που αγνοείται, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων αγνοούνται από τους Ελληνοκυπρίους και με την υποστήριξη της Ελλάδας».

Ερωτηθείς αν η Ρόδος, ένα μεγάλο νησί, και η Κρήτη, ένα από τα μεγαλύτερα νησιά στη Μεσόγειο, μπορούν να αγνοούνται από το επίμαχο μνημόνιο, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα απαντά αρχικά ότι «αυτό είναι μια θεμιτή ερώτηση. Το διεθνές δίκαιο γενικά και ειδικά το ναυτικό δίκαιο είναι πολύ περίπλοκα ζητήματα. Πολλοί σχετικοί παράγοντες λαμβάνονται υπόψιν όταν φτάνουμε στην τελική γραμμή, όπως η κατεύθυνση των ακτών, το μήκος της σχετικής ακτής, το αν ένα νησί έχει καθοριστική σημασία σε μια ηπειρωτική ακτογραμμη και πολλά άλλα και γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο…».

Μετά τις προκλητικές αναφορές, ο κ. Μπουράκ απηύθυνε πρόσκληση για ελληνοτουρκικό διάλογο.

«Όλο αυτό τον καιρό λέμε ‘’για καθίστε, δεν μπορείτε να αγνοείτε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή της Ανατολικής Μεσογείου’’. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε μια ήρεμη κατάσταση και να συζητάμε μεταξύ μας..».

Διαβάστε: Ραγδαίες εξελίξεις: Την Πέμπτη στην Ελλάδα ο Λίβυος πρόεδρος της Βουλής- Προς απέλαση ο Λίβυος πρέσβης