Υπουργείο Εξωτερικών: Απελάθηκε ο πρέσβης της Λιβύης – Η στρατηγική της Αθήνας έναντι του Ερντογάν

Υπουργείο Εξωτερικών: Απελάθηκε ο πρέσβης της Λιβύης – Η στρατηγική της Αθήνας έναντι του Ερντογάν

Υπουργείο Εξωτερικών: Απελάθηκε ο πρέσβης της Λιβύης μετά την υπογραφή συμφωνίας Λιβύης- Τουρκίας και πλέον θεωρείται presona non grata. Η Αθήνα είχε ζητήσει από τον λίβυο πρέσβη το κείμενο της συμφωνίας το οποίο δεν πήρε ποτέ.

Υπουργείο Εξωτερικών: Την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση δια του υπουργείου Εξωτερικών.

Από τον λίβυο πρέσβη είχε ζητηθεί το μνημόνιο συνεργασίας με την Τουρκία, αλλά αυτό δεν δόθηκε ποτέ στην ελληνική πλευρά.

Στον πρέσβη της Λιβύης δόθηκε προθεσμία δυο ημερών να εγκαταλείψει την χώρα.

Η απέλαση όπως τονίζεται δεν σημαίνει διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης.Ο λίβυος πρέσβης εισέρχεται στο ΥΠΕΞ


Η δήλωση Δένδια

«Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης καταδικάζεται απερίφραστα. Με λύπη μου σας ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης κλήθηκε στο ΥΠΕΞ και του ανακοινώθηκε η απέλασή του. Του δόθηκε προθεσμία 72 ωρών να εγκαταλείψει την Ελλάδα».

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και επισήμανε πως ελήφθη αφού «η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει».

Προσέθεσε πως το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

«Η απόφαση δεν σημαίνει διακοπή των διπλωματικών σχέσεών μας με τη Λιβύη», τόνισε.

Αναφερόμενος στη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Λιβύης, είπε πως η ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας.

«Οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών», διεμήνυσε.

Κατέστησε σαφές ότι πέραν των ουσιαστικών και των τυπικών ελαττωμάτων της, αυτή η απόπειρα είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και συμπλήρωσε πως είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο. Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα, υπογράμμισε.

Επίσης, αναφέρθηκε και στην επιστολή του επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης προς τον γγ των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία επισημαίνει ότι το Μνημόνιο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι «παράξενο», καθώς η Λιβύη δεν έχει «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία. Στην ίδια επιστολή, όπως σημείωσε, τόνισε επιπλέον ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει.

Ο κ. Δένδιας επιβεβαίωσε πως την ερχόμενη Τετάρτη ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης θα βρίσκεται στην Αθήνα.


Διαβάστε: Ραγδαίες εξελίξεις: Την Πέμπτη στην Ελλάδα ο Λίβυος πρόεδρος της ΒουλήςΗ στρατηγική της Αθήνας

Η στρατηγική της Αθήνας πλέον βασίζεται στην εκτίμηση ότι η Τουρκία με τις κινήσεις της απομονώνεται όλο και περισσότερο διπλωματικά, ενώ πιέσεις προς την Άγκυρα ασκούνται ως προς το μνημόνιο από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ισραήλ, αλλά και τη Γαλλία, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει το ζήτημα και στη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Στη στρατηγική της Αθήνας εντάσσεται και η επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, ως προσκεκλημένου του Προέδρου της Ελληνικής Βουλής, Κώστα Τασούλα, με τον οποίο θα συναντηθεί, στο πλαίσιο επανακαθορισμού των συμμαχιών.

Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποια άλλη προγραμματισμένη συνάντηση, ωστόσο, το τετ α τετ των δύο Προέδρων είναι βαρύνουσας σημασίας σε συμβολικό και επικοινωνιακό επίπεδο, καθώς γίνεται μετά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Μεσογείου με το οποίο αμφισβητούνται ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, το οποίο ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης έχει απορρίψει, ζητώντας παράλληλα την καταδίκη του από τον ΟΗΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, έχει ζητήσει την καταδίκη του επίμαχου μνημονίου κατανόησης, χαρακτηρίζοντάς την «απειλή προς το λιβυκό κράτος, το μέλλον και την ασφάλεια».

Η εκπομπή αυτής της άποψης από ελληνικού εδάφους θα αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λειτουργώντας παράλληλα ενισχυτικά στις θέσεις και της ελληνικής κυβέρνησης περί ωμής παραβίασης του Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας κι άλλων κρατών, καθώς και ως ένας επιπλέον μοχλός πίεσης προς τη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας απέναντι στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Λιβύης (εδρεύει στο Τομπρούκ), Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, είναι αναγνωρισμένος από τα Ηνωμένα Έθνη και συντάσσεται στο πλευρό του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ , τον αντίπαλο του Φαγέζ αλ Σαράζ της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη, η οποία αναγνωρίζεται επίσης από τον ΟΗΕ και υπέγραψε το μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία, προκαλώντας διπλωματική ένταση.


Παυλόπουλος: Ανυπόστατο Μνημόνιο

«Το λεγόμενο “Μνημόνιο” μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι όχι απλώς άκυρο αλλά παντελώς ανυπόστατο θεσμικώς, αφού δεν βρίσκει κανένα έρεισμα στο διεθνές δίκαιο. Γι’ αυτό και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε, από την Αλεξανδρούπολη, όπου παρευρίσκεται για τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης, Αγίου Νικολάου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι όσο είμαστε αποφασισμένοι να τείνουμε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία, άλλο τόσο είμαστε αποφασισμένοι, υπό όρους αρραγούς ενότητας και δίχως ίχνος υποχώρησης ή υπαναχώρησης, να επιβάλουμε τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

«Προς τούτο έχουμε, όπως το αποδείξαμε ιστορικώς όταν χρειάσθηκε, και τη βούληση και τη δύναμη», σημείωσε και πρόσθεσε: «Σε αυτό το πλαίσιο, θα υπερασπισθούμε τα σύνορα, την επικράτεια και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης της Ελλάδας, που είναι και σύνορα, επικράτεια και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».