Ψήφος αποδήμων: Σημαντική πρόοδος για διακομματική ψήφιση- Μπορεί να φτάσει τις 291 ψήφους

Ψήφος αποδήμων: Σημαντική πρόοδος για διακομματική ψήφιση- Μπορεί να φτάσει τις  291 ψήφους

Ψήφος αποδήμων: Σε ποιές αλλαγές συμφώνησαν τα κόμματα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Ψήφος αποδήμων: Σε θετική κατεύθυνση αποτιμώνται από την αντιπολίτευση και ιδίως από τον ΣΥΡΙΖΑ οι νομοτεχνικές ρυθμίσεις που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος γεγονός που οδηγεί κατά πάσα πιθανότητα στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου με μεγάλη πλειοψηφία που μπορεί και να φθάσει τους 291 ψήφους εφόσον το Μέρα 25 επιμείνει στην θέση του να καταψηφίσει επί της αρχής.

Οι ρυθμίσει επιλύουν ένα βασικό πρόβλημα της αντιπολίτευσης που ήταν η δυνατότητα που παρείχε το νομοσχέδιο στον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών ώστε να ρυθμίζει εν λευκώ τα θέματα των κατάρτισης των εκλογικών καταλόγων όσων Ελλήνων διαμένουν στο εξωτερικό.

Με την νέα διατύπωση ορίζεται ότι οι κατάλογοι θα διαμορφώνονται από διακομματική επιτροπή με την συμμετοχή ανεξάρτητων αρχών.

Συγκεκριμένα ορίζεται πως «με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συγκροτείται Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία μετέχει ο παραπάνω Υπουργός ή ο οριζόμενος από αυτόν ως Πρόεδρος και ένας εκπρόσωπος κάθε κόμματος ή συνασπισμού που εκπροσωπείται στη Βουλή ή εκπροσωπείτο στη Βουλή που διαλύθηκε και ένας εκπρόσωπος της ανεξάρτητης αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη.

Έργο της Επιτροπής είναι η εξέταση ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του παρόντος, για τις οποίες δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία της παραγράφου 5, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής, καθώς και ο δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές κατά την παράγραφο 3.

Αν ένα ή περισσότερα κόμματα ή συνδυασμοί κομμάτων δεν υποδείξουν εκπρόσωπο εντός δύο (2) ημερών από τη λήψη του ερωτήματος, η Επιτροπή συγκροτείται νομίμως χωρίς τη συμμετοχή τους».

Επίσης στο νομοσχέδιο κατατέθηκε πρόβλεψη ώστε οι υποψήφιοι της ομογένειας να μην είναι «διακοσμητικοί» στα ψηφοδέλτια επικρατείας των κομμάτων. Κάτι που ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μην υπάρχει μικροκομματική εκμετάλλευση των υποψηφίων και απλή άθροισή τους στο εκλογικό σώμα, αλλά ουσιαστική συμμετοχή.

Με την νομοτεχνική βελτίωση πλέον στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας κάθε κόμματος το ένα πέμπτο (1/5) των υποψηφίων προέρχεται από εγγεγραμμένους των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού, εφόσον υπάρχουν, εκ των οποίων τουλάχιστον ένας τοποθετείται υποχρεωτικά στις τρεις (3) πρώτες θέσεις».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι υπάρχει ακόμη δρόμος για διακομματικές συνεννοήσεις στο νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Προστίθεται ότι τόσο το ίδιο το νομοσχέδιο όπως και κάθε άρθρο του χωριστά απαιτεί 200 ψήφους για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.