Αστυνομική βία στα Εξάρχεια: Τί σημαίνει το ξεγύμνωμα από τα ΜΑΤ;

Αστυνομική βία στα Εξάρχεια: Τί σημαίνει το ξεγύμνωμα από τα ΜΑΤ;

Για φαινόμενα που προκαλούν ανησυχία κάνουν λόγο οι "Αλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας" σε ανακοίνωσή τους, όσον αφορά ειδικά το ξεγύμνωμα προσαχθέντων, τι συμβολίζει και τί νέο "εισάγει" όσον αφορά την αστυνομική αυθαιρεσία, η οποία στιγματίζει τη χώρα μας.

Γράφουν σε ανακοίνωσή τους στα social media:

"Όπως ήταν αναμενόμενο, η αστυνομία ήθελε να πάρει την ρεβάνς από το μήνυμα που στάλθηκε τις τελευταίες μέρες από πλήθος κόσμου που συμμετείχε τόσο στην τελευταία αντικατασταλτική συναυλία, όσο και στην πορείες ενάντια στο τελεσίγραφο για τις καταλήψεις.

Αποκορύφωμα όλων των εκδηλώσεων ήταν αφενός η πολυπληθείς μεσημεριανή φοιτητική – μαθητική διαδήλωση μέσα σε ένα έντονο κλίμα αστυνομοκρατίας και αφετέρου η βραδινή διαδήλωση που ξεπέρασε τις 10.000 σε κόσμο σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις.

Οι Αλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας καλύψαμε όλες τις κινητοποιήσεις της 6ης Δεκεμβρίου και μπορούμε να δηλώσουμε για μια ακόμα φορά ότι βρεθήκαμε στο ίδιο έργο θεατές: Υπέρμετρη βία, (-)ιστικά σχόλια, κλπ από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι πλέον η αστυνομία κατοικοεδρεύει στα Εξάρχεια που μόνο άβατο δεν είναι και επιβάλει την παρουσία της με την ισχύ και την δύναμη της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο υπερδιπλασιασμός των διμοιριών όχι μόνο αυτών που επιτηρούν ή επιχειρούν στην περιοχή αλλά και περικλείουν στα πλάγια των διαδηλώσεων κάνοντας διπλό κορδόνι.

Κατά την διάρκεια των επεισοδίων αντιμετωπίσαμε πλήθος περιστατικών δύσπνοιας και αναπνευστικών προβλημάτων, κρίσεις πανικού, 1 μικροτραυματισμό στο χέρι και 3 εγκαύματα 1ου βαθμού.

Γίναμε δε, αυτόπτες μάρτυρες των 2 συλλήψεων στην Θεμιστοκλέους & Σολομού στο ύψος της πλατείας. Οι συλληφθέντες ξυλοκοπήθηκαν άγρια από τις αστυνομικές δυνάμεις ενώ φώναζαν «παραδίνομαι» τόσο κατά, όσο και μετά την σύλληψη τους, τον έναν μάλιστα τον ξεγύμνωσαν μέσα στον παροξυσμό τους.

Για μια ακόμα φορά υπήρξε άρνηση στην παροχή άμεσης ιατρικής βοήθειας στον συλληφθέντα από τις αστυνομικές δυνάμεις με ταυτόχρονη επίθεση προς μέλη της συλλογικότητας μας. Το γεγονός αυτό δεν μας προκαλεί έκπληξη το θεωρούμε αναμενόμενο και το έχουμε πλέον συνηθίσει.

Θα σταθούμε όμως πιο διεξοδικά στην πρακτική του ξεγυμνώματος από την αστυνομία, που χρήζει ψυχαναλυτικής ερμηνείας για να κατανοηθεί ο ψυχισμός των ένστολων που κάνουν χρήση της εξουσίας τους, πέραν του ποινικά κολάσιμου που επέχει η μέθοδος αυτή που θεωρείται βασανιστήριο εφόσον γίνεται για να κάμψουν τη βούληση κάποιου καθώς προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Το ξεγύμνωμα ως μορφή βασανισμού έχει μεγάλη ιστορία, αναπτύχθηκε αποτελεσματικά από την CIA ως ανακριτική μέθοδος και είχε πεδίο λαμπρής δόξας την επταετία στο κολαστήριο επί της οδού Μπουμπουλίνας.

Κατά την άποψη μας το ξεγύμνωμα αποτελεί μια συνειδητή πράξη απανθρωποποίησης του συλληφθέντα.

Εφόσον μόνο οι άνθρωποι φοράνε ρούχα, η απουσία αυτών επαναφέρει στην κατάσταση του ζώου το οποίο μπορεί κάλλιστα να βασανιστεί ως θήραμα από τον κυνηγό του. Αυτή η συμβολική γυμνή ζωή που δεν αξίζει να βιωθεί ως εξάλειψη κάθε ανθρώπινης ή κοινωνικής ιδιότητας που έχει ένας άνθρωπος ή μια κοινωνική ομάδα είχε χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από τους ναζί και δεν μας φαίνεται παράξενο που έχει υιοθετηθεί από τα ΜΑΤ που ψήφισαν ο ένας στους δυο το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.

Με την απ-ασφάλιση των οργάνων της τάξης με στόχο την επιστροφή στην ασφάλεια είναι πασιφανές ότι από τον πανοπτικό έλεγχο επιστρέφουμε στα βασανιστήρια και τον δημόσιο εξευτελισμό των κρατουμένων.

Το ξεγύμνωμα του σώματος ως βασανιστήριο έχει σαν στόχο το σώμα που πρέπει να φαίνεται γυμνό και ανυπεράσπιστο στον βασανιζόμενο, χωρίς τα πολιτιστικά και κοινωνικά συμφραζόμενα που δείχνει η ένδυση.

Η δε έκθεση του σε κοινή θέα λειτουργεί παραδειγματικά αφού στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα για το τι θα πάθει κάποιος που θα αντισταθεί και συλληφθεί φταίει δεν φταίει όπως έγινε χθες στα Εξάρχεια με συλλήψεις τον σορό.

Αυτό που μας τρομάζει και μας απασχολεί περισσότερο δεν είναι τόσο η επιστροφή στην εποχή των βασανιστηρίων ως επιλογή της εξουσίας, όσο ότι το δόγμα νόμος και τάξη ως κανονικότητα διαμορφώνει συλλογικές συνειδήσεις απάθειας και επικρότησης σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού το οποίο αντί να καταδικάζει υποστηρίζει και δικαιολογεί αυτές τις αήθης και απεχθείς συμπεριφορές από τα όργανα του νόμου.

Εισερχόμαστε πλέον σε μια περίοδο αντιστροφής κατά την οποία στην κοινή συνείδηση τα βασανιστήρια δεν συνδέονται με πολιτικό και πολιτισμικό πρωτογονισμό.

Οι βασανιστές δεν περιγράφονται ως «αγριάνθρωποι», κτλ., με τη σημειολογία της πολιτισμικής καθυστέρησης, αλλά ως όργανα επιβολής της αναγκαστικότητας του νόμου.

Τι γίνεται όμως όταν αυτά καταφορά παρανομούν? Το συμπέρασμα στον εξωτερικό παρατηρητή πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι στις περιπτώσεις αυτές αποκαλύπτεται μόνο η γύμνια της ουσίας και του περιεχομένου των κατασταλτικών θεσμών.

Θεωρούμε δε την διερεύνησή τους από την αστυνομία τίποτα περισσότερο από υποκριτική κίνηση.

Αλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας

7/12/2019".

 

"Συνήγορος" αντί ΕΔΕ

Σημειώνεται πως η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία αποστέλλονται τα ντοκουμέντα στον Συνήγορο του Πολίτη, προς διερεύνηση, ενώ δεν διατάχθηκε ΕΔΕ ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Την κινητοποίηση των αρχών, επιτάχυνε η δημοσιοποίηση φωτογραφιών των ρεπόρτερ που κάλυπταν τα γεγονότα και ειδικά η φωτογραφία της Τατιάνας Μπόλαρη για την Eurokinissi, στην οποία πέντε άνδρες των ΜΑΤ ακινητοποιούν έναν άνδρα που έχουν προσάγει και του έχουν κατεβάσει το εσώρουχο.

Αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

"Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αποστέλλει στον εθνικό μηχανισμό διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας του Συνηγόρου του Πολίτη, βίντεο και αναφορές, που αναπαράγονται στο διαδίκτυο, σχετικά με περιστατικά «αστυνομικής βίας», κατά τη διάρκεια των χθεσινών εκδηλώσεων και πορειών στη μνήμη του Α. Γρηγορόπουλου, με την παράκληση να διερευνηθούν κατά προτεραιότητα.

Παράλληλα, καλούνται πολίτες, που έχουν αντίστοιχο υλικό ή είναι μάρτυρες ή θεωρούν ότι έχουν υποστεί βία σε ανάλογα περιστατικά, να αποτανθούν στον προαναφερθέντα μηχανισμό διερεύνησης του Συνηγόρου του Πολίτη".

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Nooz

Μπαράζ αντιδράσεων

Σημειώνεται πως όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας έχουν προκαλέσει μπαράζ αντιδράσεων.

"Πράσινο φως να βγάλουν τα απωθημένα τους"

Επίθεση στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και συνολικά στην κυβέρνηση για τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και τη συμπεριφορά της αστυνομίας, εξαπέλυσε ο αρμόδιος τομεάρχης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Twitter, o Γ. Ραγκούσης έγραψε: "Το δόγμα τους δεν είναι νόμος και τάξη. Το δόγμα τους είναι τρόμος και πάταξη. Πάταξη κάθε αντίθετης άποψης με τη δική τους. Δεν θέλουν να χτίσουν μια ελεύθερη και προοδευτική κοινωνία αλλά μια κοινωνία στην οποία θα επικρατεί ο τρομαγμένος πολίτης. Είναι κυβέρνηση Βορίδη".

"Οι χτεσινές περιπτώσεις αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Έρχονται να προστεθούν σε ένα γαϊτανάκι πολλών δεκάδων περιστατικών που γίνονται συστηματικά και έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά" αναφέρει ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Μαζί δημοσιεύει την φωτογραφία της Τατιάνας Μπόλαρη από την Εurokinissi, στην οποία τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί των ΜΑΤ έχουν ακινητοποιήσει έναν άνθρωπο και του έχουν κατεβάσει το παντελόνι και το εσώρουχο.

"Οι ΕΔΕ σπάνια απέδιδαν καρπούς, αλλά το γεγονός ότι ούτε μία τυπική ανακοίνωση από την ΕΛΑΣ και την πολιτική ηγεσία δεν βγαίνει και ούτε μία ΕΔΕ δεν ανακοινώνεται, πλέον δίνει το πράσινο φως στα διάφορα σώματα της Αστυνομίας να βγάλουν τα απωθημένα τους χωρίς φόβο και με όλο τους το πάθος". 

"Ο απόλυτος εξευτελισμός" 

Μιλώντας στο dikaiologitika.gr, η κυρία Μπόλαρη ανέφερε: 

 "Σε εκείνη την φάση εντοπίζω έναν νεαρό διαδηλωτή, το πολύ 25 χρόνων και βλέπω μια ολόκληρη διμοιρία να τον περικυκλώνει και να πέφτει πάνω του. Έκαναν κανονικό κλοιό γύρω του. Άρχισαν να τον τραβάνε δεξιά κι αριστερά και μετά τον πέταξαν κάτω. Τον ...τραβολογούσαν επί 10 λεπτά. Έπεφτε πολύ ξύλο. Ήταν ο απόλυτος εξευτελισμός του ανθρώπου" προσθέτει η κυρία Μπόλαρη.

"Το παιδί να φωνάζει: «Αφήστε με δεν έχω κάνει τίποτα, δεν έχω κάνει τίποτα». Ένας γιατρός από τις ομάδες συμπαράστασης των γιατρών και δικηγόρων που είναι παρόντες σε τέτοια γεγονότα έκανε την εκτίμηση ότι έτσι όπως είδε μετά τον μικρό κάτω και πισθάγκωνα να ουρλιάζει από τον πόνο, πριν τον προσαγάγουν, πρέπει οι αστυνομικοί να του είχαν βγάλει την κλείδα" αναφέρει. 

Διαβάστε αναλυτικά

Σημειώνεται πως, κομβικής σημασίας για την κινητοποίηση των αρχών ήταν η καταγραφή στο δρόμο, όσων διαδραματίστηκαν.