Αστυνομική βία στα Εξάρχεια: Ούτε με την κουκούλα, ούτε με το κλομπ- Με το νόμο! [video] [pics]

Αστυνομική βία στα Εξάρχεια: Ούτε με την κουκούλα, ούτε με το κλομπ- Με το νόμο! [video] [pics]

Αστυνομική βία στα Εξάρχεια: Ούτε καινούργιο είναι, ούτε πρωτοφανές. Χάνεται η ψυχραιμία, προβάλει το θυμικό, παίρνει θέση το συναίσθημα και η μπάλα εκτοξεύεται στην εξέδρα από όλες τις πλευρές.

Του Λουκά Βελιδάκη


Η αλήθεια βρίσκεται πάντα κάπου στη μέση, θα έλεγε ένας σοφός, πλην όμως στην Ελλάδα η ιδεολογική διχοτόμηση της κοινωνίας (ανέκαθεν δυνατή, μα τα χρόνια της κρίσης ολοένα εντεινόμενη) έχει ρόλο ισχυρό.

Το βράδυ της Παρασκευής είχαμε τα παραδοσιακά επεισόδια στα Εξάρχεια με αφορμή την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Μία ομάδα ανθρώπων, που (αυτο)αποκαλούνται αντιεξουσιαστές, είχε αποφασίσει να προκαλέσει καταστροφές, τηρώντας έτσι την "εθιμοτυπία" της ημέρας.

Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις της Αστυνομίας και ειδικά των ΜΑΤ είχαν εντολές για μηδενική ανοχή, που στην περίπτωση τους ενίοτε μεταφράζεται και "μηδενικής σκέψης" ή ελαστικής τήρησης των νόμων.

Ναι, τα Εξάρχεια είναι φορτισμένα. Ναι, τα τελευταία 11 χρόνια (από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου και τα αναρίθμητα επεισόδια στα χρόνια της κρίσης) υπάρχει μια έντονη ριζοσπαστικοποίηση σε ένα ποσοστό ανθρώπων, που έχει θεοποιήσει τη βία, την έχει μετατρέψει σε ένα τοτεμικό σύμβολο αναφοράς.

Και πάμε στα χθεσινά. Οι λεγόμενοι μπάχαλοι επιχείρησαν να κάνουν επεισόδια μετά το πέρας της πορείας. Έριξαν μολότοφ αρχικώς στη Χαριλάου Τρικούπη εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ. Στη συνέχεια κι αλλού. Η Αστυνομία είχε σαφέστατη εντολή για άμεση πάταξη των επεισοδίων (όπως και στο Πολυτεχνείο). Και εφόρμησαν εναντίον δικαίων και αδίκων.

Η φωτογραφία που έβαλε φωτιές και φούντωσε την ιδεολογική (ή μη...) συζήτηση, ήταν αυτή ενός νέου άνδρα, ο οποίος έχει περικυκλωθεί από τα ΜΑΤ, είναι γυμνός από τη μέση και πάνω και ένας ένστολος του τραβάει το εσώρουχο. Πρόκειται για ένα φωτογραφικό καρέ. Δηλαδή αποτύπωση της στιγμής.

Στα social media σήμανε συναγερμός. Η μία πλευρά του λόφου είδε "μπάτσους βασανιστές" και άλλα παρόμοια. Έψεξε την κυβέρνηση και δη τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για βάναυση σιδηρά πυγμή, έγινε λόγος για "κυβέρνηση Βορίδη". Στην άλλη πλευρά του λόφου υπήρξαν είτε πανηγυρισμοί (καλά κάνουν στους ταραξίες) είτε σκεπτικισμός, ότι ο νεαρός προσπάθησε να διαφύγει της σύλληψης και τον τράβηξαν από τη φανέλα.

Πέραν των φωτογραφικών καρέ και των συναισθηματικών αντιδράσεων, υπάρχουν βίντεο, αλλά και η εμπειρία από τέτοιες περιπτώσεις που συνδράμει στην εξαγωγή μετριοπαθών συμπερασμάτων.


Δείτε το βίντεο


Ο νεαρός, όπως φαίνεται στο βίντεο, όντως επιχειρεί να διαφύγει. Οι αστυνομικοί τον υπερφαλαγγίζουν και επιχειρούν να τον ακινητοποιήσουν. Σε αυτή την προσπάθεια του τραβάνε τα ρούχα. Ωστόσο, δεν μένουν εκεί. Τον δέρνουν αλύπητα. Ένας μάλιστα τον χτυπάει με τον πυροσβεστήρα στο πόδι, κάτι που ουδόλως προβλέπεται στους σχετικούς κανονισμούς της Αστυνομίας.

Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει συνειδητό ξεγύμνωμα του νεαρού από τους αστυνομικούς, όπως κατήγγειλαν μαινόμενοι ορισμένοι, για να εξαπολύσουν ιερεμιάδες εναντίον του Χρυσοχοΐδη και της κυβέρνησης. Ωστόσο, υπάρχει απολύτως αναίτια αστυνομική βία, τη στιγμή μάλιστα που ο νεαρός έχει ακινητοποιηθεί.

Λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα, όπως βλέπουμε στο ίδιο βίντεο, έχει ακινητοποιηθεί άλλος άνδρας, τον οποίο τον χτυπούν αλύπητα με τα κλομπ τους δυο άνδρες των ΜΑΤ, έως του σημείου που τους φωνάζει "παραδίδομαι". Η βία τους είναι ωμή και αναίτια!


Δείτε: Βίντεο και φωτογραφίες από την αστυνομική βία στα Εξάρχεια


Τι μένει ως συμπέρασμα;

Βία στα Εξάρχεια υπήρχε. Και από τις κουκούλες και από τα κλομπ. Στη χθεσινή περίπτωση, η βία ήταν ασύμμετρη από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ.

Έχοντας εντολή να καθαρίσουν τα Εξάρχεια, τα ΜΑΤ προβαίνουν σε πράξεις εμφανώς μη νόμιμες, προφανώς εκδικητικές (ως προς τις μολότοφ που έχουν δεχθεί όλα αυτά τα χρόνια), ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, ως εκ τούτου τροφοδοτώντας το φαύλο κύκλο της βίας.

Ναι, η πολιτεία έχει εκχωρήσει στην Αστυνομία το προνόμιο της νόμιμης βίας.

Ναι, τα Εξάρχεια πρέπει να σταματήσουν να είναι το εργαστήριο της -όποιας- αντιεξουασιαστικής βίας, με τις μολότοφ να είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής.

Ωστόσο, όταν η αστυνομική βία είναι ασύδοτη και αναίτια (το να δέρνεις συλληφθέντα/προσαχθέντα δεν υπάγεται σε κανέναν κανονισμό), άρα παράνομη, πρέπει να βρει απέναντι της κάθε δημοκρατικό πολίτη. Η κυβέρνηση εάν δεν θέλει "νέους Γρηγορόπουλους", καλό θα ήταν να επιβάλλει το νόμο. Παντού. Και στην Αστυνομία!


Φωτογραφίες από τα περιστατικά στα Εξάρχεια που φούντωσαν την αντιπαράθεση

Επέτειος Γρηγορόπουλου 2019: Άγρια αστυνομική βία στα Εξάρχεια [video] [pics]

//www.nooz.gr/Multimedia/2019/12/5dd9faa2-3224-4183-a118-cd8bd18736ad.jpg

//www.nooz.gr/Multimedia/2019/12/8fc783bc-4002-47ca-9c82-3044c1803b05.jpg