Αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ:

"Η ακραία καταστολή που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών, στην πορεία για τη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου, έχει ως μοναδικό στόχο να εκφοβίσει το κίνημα της νεολαίας που αντιστέκεται και διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον. (…)

Παρά το δήθεν "σύγχρονο" προφίλ που επιχειρεί να φιλοτεχνήσει, οι πρακτικές της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά συνέχεια του κράτους της δεξιάς των δεκαετιών του '50 και '60".

Αντίδραση και από το ΚΙΝΑΛ

"Ο ρόλος της ελληνικής αστυνομίας είναι να προστατεύει τους πολίτες. Είναι προφανές,πως οι εικόνες και τα γεγονότα που είδαμε όλοι μας στο διαδίκτυο πρέπει να διερευνηθούν και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να μετατρέπεται σε πρωταγωνιστή της βίας" αναφέρει ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ.

Στον Συνήγορο του Πολίτη το υλικό

Σημειώνεται πως μετά την έκταση που έχουν πάρει οι αποκαλύψεις, η ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση ότι στέλνει το υλικό που κυκλοφορεί στα social media κυρίως στον Συνήγορο του Πολίτη, ενώ δεν υπάρχει πρόθεση για ΕΔΕ.

"Ο απόλυτος εξευτελισμός του ανθρώπου"

"Όταν είδα το στιγμιότυπο που είχα στα χέρια μου, ανατρίχιασα.Επειδή φορούσα την μάσκα και το κράνος την ώρα που έριχνα τα «κλικ» δεν καταλάβαινα ότι τον είχαν ξεγυμνώσει ή ότι του τράβαγαν τα εσώρουχα. Το είδα όταν στάθηκα σε μια γωνία και έβγαλα την μάσκα για να δω τι έχω τραβήξει" ανέφερε η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη, που τράβηξε την εμβληματική φωτογραφία, με τους πέντε άνδρες των ΜΑΤ να έχουν κατεβάσει το εσώρουχο ενός ανθρώπου που έχουν ακινητοποιήσει.

"Σε εκείνη την φάση εντοπίζω έναν νεαρό διαδηλωτή, το πολύ 25 χρόνων και βλέπω μια ολόκληρη διμοιρία να τον περικυκλώνει και να πέφτει πάνω του. Έκαναν κανονικό κλοιό γύρω του. Άρχισαν να τον τραβάνε δεξιά κι αριστερά και μετά τον πέταξαν κάτω. Τον …τραβολογούσαν επί 10 λεπτά. Έπεφτε πολύ ξύλο. Ήταν ο απόλυτος εξευτελισμός του ανθρώπου" πρόσθεσε.

Τί σημαίνει το ξεγύμνωμα από τα ΜΑΤ;

Για φαινόμενα που προκαλούν ανησυχία έκαναν λόγο οι "Αλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας", ειδικά όσον αφορά ειδικά το ξεγύμνωμα προσαχθέντων, τι συμβολίζει και τί νέο "εισάγει" όσον αφορά την αστυνομική αυθαιρεσία, η οποία στιγματίζει τη χώρα μας.

Γράφουν σε ανακοίνωσή τους στα social media:

"Θα σταθούμε όμως πιο διεξοδικά στην πρακτική του ξεγυμνώματος από την αστυνομία, που χρήζει ψυχαναλυτικής ερμηνείας για να κατανοηθεί ο ψυχισμός των ένστολων που κάνουν χρήση της εξουσίας τους, πέραν του ποινικά κολάσιμου που επέχει η μέθοδος αυτή που θεωρείται βασανιστήριο εφόσον γίνεται για να κάμψουν τη βούληση κάποιου καθώς προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Το ξεγύμνωμα ως μορφή βασανισμού έχει μεγάλη ιστορία, αναπτύχθηκε αποτελεσματικά από την CIA ως ανακριτική μέθοδος και είχε πεδίο λαμπρής δόξας την επταετία στο κολαστήριο επί της οδού Μπουμπουλίνας.

Κατά την άποψη μας το ξεγύμνωμα αποτελεί μια συνειδητή πράξη απανθρωποποίησης του συλληφθέντα.

Εφόσον μόνο οι άνθρωποι φοράνε ρούχα, η απουσία αυτών επαναφέρει στην κατάσταση του ζώου το οποίο μπορεί κάλλιστα να βασανιστεί ως θήραμα από τον κυνηγό του.

Αυτή η συμβολική γυμνή ζωή που δεν αξίζει να βιωθεί ως εξάλειψη κάθε ανθρώπινης ή κοινωνικής ιδιότητας που έχει ένας άνθρωπος ή μια κοινωνική ομάδα είχε χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από τους ναζί και δεν μας φαίνεται παράξενο που έχει υιοθετηθεί από τα ΜΑΤ που ψήφισαν ο ένας στους δυο το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.

Με την απ-ασφάλιση των οργάνων της τάξης με στόχο την επιστροφή στην ασφάλεια είναι πασιφανές ότι από τον πανοπτικό έλεγχο επιστρέφουμε στα βασανιστήρια και τον δημόσιο εξευτελισμό των κρατουμένων.

Το ξεγύμνωμα του σώματος ως βασανιστήριο έχει σαν στόχο το σώμα που πρέπει να φαίνεται γυμνό και ανυπεράσπιστο στον βασανιζόμενο, χωρίς τα πολιτιστικά και κοινωνικά συμφραζόμενα που δείχνει η ένδυση.

Η δε έκθεση του σε κοινή θέα λειτουργεί παραδειγματικά αφού στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα για το τι θα πάθει κάποιος που θα αντισταθεί και συλληφθεί φταίει δεν φταίει όπως έγινε χθες στα Εξάρχεια με συλλήψεις τον σορό".

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις