Ελλάδα Τουρκία: "Η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης δεν έχει καμία αξία", λέει η Αθήνα

Ελλάδα Τουρκία: "Η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης δεν έχει καμία αξία", λέει η Αθήνα

Ελλάδα Τουρκία: Ανεβάζει τους τόνους η Αθήνα απαντώντας στις τοποθετήσεις της Άγκυρας για τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο.

Ελλάδα Τουρκία: Αιχμηρή απάντηση στην Άγκυρα έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, διαμηνύοντας ότι η συμφωνία με τη Λιβύη  για τον καθορισμό των θαλάσσιων  ζωνών δεν έχει καμία αξία. 

Η αντίδραση της Αθήνας έρχεται την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- απτόητος  και παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις-  εξακολουθεί να εμμένει στις προκλήσεις λέγοντας ότι το συγκεκριμένο μνημόνιο αποτελεί νόμο του τουρκικού κράτους. 

"Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το «μνημόνιο» που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία", επισημαίνει χαρακτηριστικά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας σημερινές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας.

"Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής", προσθέτει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει απτόητος τις ενέργειες για την επιβολή και εφαρμογή της συμφωνίας με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως είπε, η συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη στάλθηκε στα Ηνωμένα Έθνη, σημειώνοντας ότι μετά την επικύρωσή της από την τουρκική εθνοσυνέλευση, την υπέγραψε και ο ίδιος. "Έχει υπογραφεί ένα κείμενο συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης και η βουλή μας πέρασε τη συμφωνία ενάντια στις προσπάθειες για περιορισμό των θαλάσσιων ορίων δικαιοδοσίας μας. Εγώ το υπέγραψα και έτσι τώρα έχει σταλεί στα Ηνωμένα Έθνη", δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σε ομιλία του κόμματός του, στον Κεράτιο Κόλπο στην Κωνσταντινούπολη. "Έχει δημιουργηθεί μια ωραία γραμμή μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας", πρόσθεσε.

"Το παιχνίδι που είχε εγκαθιδρυθεί στη Μεσόγειο, χάλασε με αυτή τη συμφωνία. Βλέπουμε την πλευρά των ελληνοκυπρίων να έρχεται κοντά κατά καιρούς με το Ισραήλ. Επίσης, η Ελλάδα έκανε μια σκανδαλώδη κίνηση με την απέλαση του Λίβυου πρέσβη. Συγνώμη, αλλά τι κερδίζει με αυτό; Πρόκειται για σκάνδαλα. Θα διατηρήσουμε την ίδια αποφασιστική στάση στο θέμα της Λιβύης", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Και συνέχισε: "Σε αυτή την περιφέρεια, που εμείς αποκαλούμε αποκλειστική οικονομική ζώνη, έχουμε δικαιώματα σαν εγγυήτριες χώρες από το παρελθόν". Ο Τούρκος πρόεδρος είπε: "Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας (στην ανατολική Μεσόγειο), όποια και να είναι, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και το διεθνές δίκαιο, θα παρακολουθούμε την κατάσταση".

"Πάντοτε σταθήκαμε όρθιοι και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε για τον αγώνα που δίνουμε για την κυριαρχία της χώρας μας, το δίκαιο, τα συμφέροντά της και για την προστασία των δικαιωμάτων του έθνους μας και των φίλων μας", ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι "εξάπτονται επειδή πλέον δεν μπορούν να ζορίζουν την Τουρκία όπως έκαναν στο παρελθόν, δεν μπορούν να την κατευθύνουν να την διοικούν. Επειδή εκνευρίζονται χάνουν το έλεγχο".

Από την πλευρά του, ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα "Κοριέρε ντέλα Σέρρα" και σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε: "Εμείς δεν θέλουμε πόλεμο με κανέναν, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα λάβω ό,τι μέτρο χρειαστεί". (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Διαβάστε: Ελλάδα Τουρκία Αιγαίο: Ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου δεν μπορεί να αποκλειστεί, λέει ο Νίκος Δένδιας


Τουρκικός Τύπος 

"Θορυβώδη γείτονα χαρακτηρίζει πρωτοσέλιδα την Ελλάδα η φιλο-κυβερνητική τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, η οποία ισχυρίζεται ότι η Αθήνα ενεργοποίησε το αντι-πυραυλικό σύστημα S-300 στην Κρήτη λόγω φόβου ότι θα δεχτεί επίθεση από την Τουρκία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα έχει αρχίσει πλέον να εκτοξεύει απειλές κατά της Τουρκίας. "Από τον υπουργό Άμυνας (της Ελλάδας) μέχρι το αρχηγό του πολεμικού ναυτικού και κάποιοι πολιτικοί και απόστρατοι στρατιωτικοί ονειρεύονται ‘πόλεμο με την Τουρκία και άρχισαν να βγάζουν ιαχές πολέμου", γράφει η Γενί Σαφάκ, υποστηρίζοντας ότι ο ελληνικός στρατός ενεργοποίησε το σύστημα S-300 στην Κρήτη και έστειλε ειδικές δυνάμεις και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο νησί.

"Ο ελληνικός στρατός λαμβάνει μέτρα εναντίον της Τουρκίας και οι πολιτικοί συναγωνίζονται μεταξύ τους σε απειλές. Σύμφωνα με τον Τύπο της χώρας, ο ελληνικός στρατός, λαμβάνοντας μέτρα εναντίον της Τουρκίας, ενεργοποίησε το σύστημα S-300 στην Κρήτη και έστειλε στο νησί πρόσθετες ναυτικές δυνάμεις, drones, πυρομαχικά και ειδικές δυνάμεις του στρατού", αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, η οποία επικαλούμενη μάλιστα ανώνυμο Τούρκο διπλωμάτη, που μίλησε στο Αλ Τζαζίρα, ισχυρίζεται ότι η Τουρκία μπορεί να φτάσει ακόμη και σε πόλεμο, προκειμένου να απαντήσει σε όσα συμβαίνουν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.