Στη συνάντηση Μητσοτάκη Τραμπ θα τεθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν τις δύο χώρες και ασφαλώς το θέμα των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας παρότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκφράζεται δημοσίως πολύ θερμά για τον κ. Ερντογάν σε αντίθεση με τη στάση που τηρεί το Υπουργείο Εξωτερικών της Αμερικής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η ατζέντα της συζήτησης θα περιλαμβάνει τους τρόπους προώθησης των μακροχρόνιων στρατηγικών συμφερόντων των δύο χωρών για την ενίσχυση της σταθερότητάς της ευημερίας και της συνεργασίας σε όλα τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών ειδικά σε σχέση με την τεχνολογία 5G, την αντιμετώπιση της κακοήθους επιρροής στην περιοχή κ.α

Για την τεχνολογία 5G υπάρχει σύγκρουση Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Κίνας αλλά ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύει σε όλους τους συνομιλητές του πως θα συνταχθεί με την Ευρωπαϊκή γραμμή στο θέμα αυτό.

Η συζήτηση με τον κ. Τραμπ θα έχει και οικονομικό αντικείμενο ενώ σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά προχωρεί η αναβάθμιση των F16 την ερχόμενη εβδομάδα.

Μάλιστα, αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που τροποποιεί τη σύμβαση της προηγούμενης κυβέρνησης για την οποία είχαν εγερθεί ερωτήματα εμείς επαναφοράς των αντισταθμιστικών ωφελημάτων

Το 5G και η ευρωπαϊκήγραμμή

ΗΕυρωπαϊκή Ένωση και ορισμένα κράτη μέλη όπως η Γερμανία ανησυχούν ότι η συνεργασία πάνω στην τεχνολογία 5G με επιχειρήσεις (εν προκειμένω η κινεζική Huawei) που δεν υποστηρίζονται από κράτη μέλη της ΕΕ, εγείρει ζητήματα ασφάλειας. Πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να κάνει την Ευρώπη πιο ευάλωτη σε κυβερνοεπιθέσεις και πολύ εξαρτημένη από ξένους προμηθευτές.

Η Ευρώπη εξέδωσε πρόσφατα συστάσεις για να καταστήσει ασφαλέστερο το δίκτυο 5G. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν γιατί η τεχνολογία θα 5G είναι αντικείμενο και πολιτικής διαπραγμάτευσης.