Αστυνομική βία στα Εξάρχεια: Προκλητική ανακοίνωση Χρυσοχοΐδη- "Δεν υπήρξε ακραία καταστολή..." [videos & pics]

Αστυνομική βία στα Εξάρχεια: Προκλητική ανακοίνωση Χρυσοχοΐδη- "Δεν υπήρξε ακραία καταστολή..." [videos & pics]

Αστυνομική βία στα Εξάρχεια: Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προσπαθεί με ανακοίνωση που εξέδωσε, να απαντήσει στην κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις άγριες σκηνές αστυνομικής βίας που εκτυλίχθηκαν στα Εξάρχεια το βράδυ της Παρασκευής.

Αστυνομική βία στα Εξάρχεια: Να βγάλει fake news το όργιο αστυνομικής βίας και καταστολής στα Εξάρχεια, παρακολούθησε όλη η Ελλάδα μέσω εκατοντάδων φωτογραφιών και βίντεο από τις επιθέσεις της αστυνομίας μετά το τέλος της πορείας για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, επιχειρεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προσπαθεί με ανακοίνωση που εξέδωσε να απαντήσει στην κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις άγριες σκηνές αστυνομικής βίας που εκτυλίχθηκαν στα Εξάρχεια το βράδυ της Παρασκευής, χαρακτηρίζοντας «ψέμα τα περί ακραίας καταστολής». «Δεν υπήρξε ακραία καταστολή» υπογραμμίζει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Ωστόσο, προχωρά ένα βήμα πιο πέρα, καθώς εμμέσως πλην σαφώς συγχαίρει τη βίαιη στάση των ΜΑΤ αναφέροντας ότι «αυτή η κυβέρνηση και η αστυνομία πρέπει να βάλουν ένα τέλος».

Το υπουργείο, ακόμη, υποστηρίζει ότι «οι άντρες των ΜΑΤ δεν “εξευτέλισαν διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας”, συνέλαβαν υπεύθυνους για επιθέσεις στο κέντρο των Εξαρχείων, με τις μολότοφ και τις πέτρες στα χέρια. Η διαδήλωση άλλωστε είχε τελειώσει περίπου 2 ώρες πριν».

Διαβάστε: Αστυνομική βία στα Εξάρχεια: Συγκλονιστική μαρτυρία Μούτση - "Ακούγονταν κραυγές και φοβερό ξύλο"

Η ανακοίνωση, βέβαια, δεν απαντά στις πάρα πολλές καταγγελίες που έχουν γίνει για «τυφλές» προσαγωγές και αναίτια βία, ενώ σφυρίζει αδιάφορα για τα πολλά βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και δείχνουν βίαιη ακινητοποίηση νεαρών που δεν κρατούν μολότοφ, ούτε πέτρες στα χέρια».

Δικαιολογεί, μάλιστα, τον υπερβάλλοντα ζήλο των ΜΑΤ κάνοντας λόγο για «δύσκολες συνθήκες οδομαχίας» και καταλήγει με τον γνωστό τρόπο ότι… υπάρχουν οι απαραίτητες θεσμοποιημένες διαδικασίες για να ελεγχθεί η νομιμότητα τυχόν υπερβάσεων.

Τονίζει ακόμα ότι «στις φετινές επετείους οι εκδηλώσεις και οι διαδηλώσεις έγιναν, αλλά η Αθήνα δεν κάηκε! Οι περιουσίες των πολιτών, η ειρήνη της πόλης διαφυλάχθηκαν αλλά και το κίνημα της νεολαίας περιφρουρήθηκε και δεν αμαυρώθηκε από επεισόδια».

Αναφέρει επίσης ότι οι 12 που συνελήφθησαν και το βίντεο που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις για ακραία βία από πλευράς αστυνομικών, είναι από τα επεισόδια στα Εξάρχεια και όχι από τις διαδηλώσεις. «Με σακίδια γεμάτα πέτρες, με τα μάρμαρα της πλατείας πάλι σπασμένα, με μολότοφ. Αν αυτό εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ κίνημα νεολαίας ας το ξανασκεφθεί», επισημαίνει το Υπουργείο και καταλήγει:

«Η Αστυνομία και η κυβέρνηση σέβονται τη νομιμότητα. Και την εξασφαλίζουν με μεγάλο κόπο απέναντι σε μειοψηφίες βίας, που άλλοι αναγορεύουν σε κίνημα νεολαίας, δυσφημώντας βαθιά το τελευταίο».

Να σημειωθεί ότι οι μεγάλες αντιδράσεις από κόμματα, φορείς και πολίτες ανάγκασαν, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας να αποστείλει στον εθνικό μηχανισμό διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας του Συνηγόρου του Πολίτη τις όποιες αναφορές για περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Διαβάστε: Αντίδραση ΕΛ.ΑΣ. για τα έκτροπα των ΜΑΤ: Στον "Συνήγορο" τα ντοκουμέντα - Δεν ανακοινώθηκε ΕΔΕ


Δείτε τα σχετικά βίντεο:


Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του γραφείου Τύπου, καταγγέλλει αστυνομία και κυβέρνηση για «την ακραία καταστολή που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών, στην πορεία για τη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου.»

Πρώτο ψέμα η ακραία καταστολή. Δεν υπήρξε. Όπως δεν υπήρξαν και επεισόδια στις τρεις διαδηλώσεις από το Σάββατο έως το βράδυ της Κυριακής.

Δυστυχώς οι συνθήκες και η απειλή αναταραχής επέβαλαν να κινητοποιηθούν πολύ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Φυσικά η ηγεσία της αστυνομίας και η κυβέρνηση θα ήταν ικανοποιημένες εάν οι διαδηλώσεις γίνονταν με παρουσία ελάχιστων αστυνομικών και όχι 3.500. Η Αστυνομία έχει άλλες προτεραιότητες να ικανοποιήσει προς όφελος των πολιτών.

Όταν όμως κάθε χρόνο σε επετείους όπως η 17η Νοέμβρη και η 6η Δεκεμβρίου, υπάρχουν ευρείας τάξης επεισόδια και καταστροφές, τότε αυτή η κυβέρνηση και η αστυνομία πρέπει να βάλουν ένα τέλος. Στις φετινές επετείους οι εκδηλώσεις και οι διαδηλώσεις έγιναν, αλλά η Αθήνα δεν κάηκε! Οι περιουσίες των πολιτών, η ειρήνη της πόλης διαφυλάχθηκαν αλλά και το κίνημα της νεολαίας περιφρουρήθηκε και δεν αμαυρώθηκε από επεισόδια. Ισχύει δηλαδή το αντίστροφο από αυτό που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ περί «μοναδικού στόχου να εκφοβίσει-η κυβέρνηση- το κίνημα της νεολαίας που αντιστέκεται και διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον».

Οι άντρες των ΜΑΤ δεν «εξευτέλισαν διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας», συνέλαβαν υπεύθυνους για επιθέσεις στο κέντρο των Εξαρχείων, με τις μολότωφ και τις πέτρες στα χέρια. Η διαδήλωση άλλωστε είχε τελειώσει περίπου 2 ώρες πριν.

Οι σκηνές βίας στα Εξάρχεια δεν είναι κίνημα νεολαίας, γιατί δεν διεκδικεί τίποτα άλλο πέραν της τυφλής βίας, της δυνατότητας να σπάει και να καίει. Οι 12 που συνελήφθησαν, το βίντεο που κυκλοφορεί είναι από εκεί, όχι από τις διαδηλώσεις. Με σακίδια γεμάτα πέτρες, με τα μάρμαρα της πλατείας πάλι σπασμένα, με μολότωφ. Αν αυτό εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ κίνημα νεολαίας ας το ξανασκεφθεί.

Κι αν υπάρχουν, στις δύσκολες συνθήκες οδομαχιών, περιστατικά υπέρβασης από την αστυνομία, υπάρχουν θεσμοποιημένες διαδικασίες για να ελεγχθούν οι όποιες υπερβάσεις. Η δημοκρατική νομιμότητα στην Ελλάδα δεν αμφισβητείται και οι διαδικασίες που την διασφαλίζουν επίσης δεν αμφισβητούνται.

Η Αστυνομία και η κυβέρνηση σέβονται τη νομιμότητα. Και την εξασφαλίζουν με μεγάλο κόπο απέναντι σε μειοψηφίες βίας, που άλλοι αναγορεύουν σε κίνημα νεολαίας, δυσφημώντας βαθιά το τελευταίο».