1. Ρυθμίζουμε την ώρα του ύπνου μας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους

Επειδή η ρουτίνα του ύπνου είναι πολύ σημαντική, εάν για κάποιο λόγο διακοπεί επηρεάζει όλη μας την ημέρα. Με την αλλαγή ώρας και το γεγονός ότι νυχτώνει νωρίς, ίσως να νομίζουμε ότι το να κοιμηθούμε νωρίτερα το βράδυ θα μας δώσει περισσότερη ενέργεια το πρωί. Κάνουμε όμως, μεγάλος λάθος! Σύμφωνα με το sleepfoundation.org μέσα στην ημέρα νιώθουμε κουρασμένες δύο διαφορετικές ώρες, στις 14.00 και στις 2.00. Αν λοιπόν αλλάξουμε την ώρα του ύπνου μας, στην προκειμένη νωρίτερα από το συνηθισμένο, οι ώρες που θα αισθανόμαστε πιο ενεργητικές και αντίστοιχα πιο κουρασμένες θα αλλάξουν επίσης, προκαλώντας συνεχόμενη κόπωση και ρίχνοντας τα επίπεδα της ενέργειάς μας.

2. Αφήνουμε το κινητό στην άκρη

Όλοι μας έχουμε περάσει ατελείωτες ώρες σερφάροντας στο Instagram και το Facebook στο κρεβάτι πριν κοιμηθούμε. Πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι ο χρόνος μπροστά στην οθόνη έχει μεγάλη επίδραση στον ύπνο μας. Το μπλε φως που απελευθερώνεται από την οθόνη του κινητού ή του τάμπλετ διαταράσσει την παραγωγή της μελατονίνης (της φυσικής ορμόνης που χρειαζόμαστε για να χαλαρώσουμε και να μας πάρει ο ύπνος). Έτσι, αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε και βλέπετε το τελευταίο επεισόδιο του «» στο κρεβάτι από το smartphone σας μην αναρωτιέστε γιατί δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε. Ο χρόνος που περνάμε μπροστά στην οθόνη πριν από τον ύπνο καθυστερεί τον κύκλο του ύπνου μας έως και μία ώρα.

3.Τι συμβαίνει με το στρώμα μας;

Είναι γνωστό ότι το στρώμα επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου μας. Και αν κάτι αξίζει να επενδύσει κανείς είναι στην αγορά ενός καλού στρώματος και ενός καλού ζευγαριού παπούτσια, εφόσον ξοδεύουμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας με αυτά! Βεβαιωθείτε ότι το στρώμα σας δεν είναι ο λόγος για τον οποίο ξενυχτάτε και παλεύετε με πόνους στο σώμα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε ένα καλό κατάστημα με στρώματα και να διαλέξετε αυτό που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες. Δεν είναι κατ' ανάγκη το πιο ακριβό στρώμα αυτό που μπορεί να σας καλύπτει. Και μην ξεχνάτε ότι το στρώμα σας πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 7-10 χρόνια.

4. Βιταμίνη D οπωσδήποτε!

Η αλήθεια είναι ότι βασιζόμαστε στο φως του ήλιου για να την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D αλλά κατά τους χειμερινούς μήνες η βασική αυτή βιταμίνη που βοηθά να έχουμε υγιή οστά και καλό ανοσοποιητικό σύστημα, βρίσκεται σε έλλειψη. Οι έρευνες δείχνουν ότι η χαμηλή ποσότητα βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου. Δυστυχώς, επειδή τα τρόφιμα δεν μας παρέχουν την απαραίτητη ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός μας θα πρέπει κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών να παίρνουμε ένα συμπλήρωμα που περιέχει 10mcg βιταμίνης D.

5. Περισσότερη ζέστη μέσα στο σπίτι;

Όταν η θερμοκρασία έξω πέφτει, την αντισταθμίζουμε συνήθως με την υπερβολική αύξηση της θερμοκρασίας μέσα στο σπίτι πράγμα που δεν είναι τελικά και πολύ καλή ιδέα! Ενώ είναι σημαντικό η κρεβατοκάμαρά σας να μην είναι κρύα τη νύχτα, η επίδραση της τεχνητής θερμότητας μπορεί να είναι ο λόγος που αντιμετωπίζουμε αφυδάτωση κατά την διάρκεια του ύπνου, ξηρό λαιμό αλλά και μειωμένη ενέργεια το πρωί. Ο στόχος, όσο και αν αυτό ακούγεται σκληρό… είναι οι 16-18 βαθμοί, καθώς αυτό είναι το βέλτιστο επίπεδο θερμοκρασίας για ύπνο. Αφήστε λοιπόν τον θερμοστάτη χαμηλά και αγοράστε ένα βαρύτερο πάπλωμα και κουβέρτες από βαμβάκι ή μαλλί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις