Καταγράφεται μεγαλύτερη εμπλοκή και επιρροή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας;

Ισορροπίες

Το ερώτημα απασχολεί πολλούς ακόμη και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας μετά την ορκωμοσία στην θέση του υφυπουργού Εξωτερικών του βουλευτή Αρκαδίας Κώστα Βλάση.

Όχι τόσο για το χαρτοφυλάκιο του νέου κυβερνητικού στελέχους αφού θα αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα Αντώνη Διαματάρη ασχολούμενος με την ελληνική ομογένεια.

Κυρίως γιατί είναιένα στέλεχος που ουδέποτε έκρυψε την ειδική σχέση του με τον Αντώνη Σαμαρά και θα βρεθεί πλέον στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Πλάι στον μετριοπαθή Νίκο Δένδια που παγίως επιθυμεί να εκφράσει το τμήμα των «καραμανλικών» της Νέας Δημοκρατίας τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη όπως και τον Κώστα Φραγκογιάννη αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία.

Οι αποστάσεις Σαμαρά

Μάλιστα η επιλογή του Κώστα Βλάση αποκτά ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον ιδίως από την στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς κράτησε πρόσφατα σαφείςαποστάσεις από την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης σε βασικά σημεία.

Θυμίζουμε ότι στην ομιλία του στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς είχε θέσει θέμα αποδέσμευσης από την Συμφωνία των Πρεσπών.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το πολιτικό ερώτημα είναι πώς θα αποδεσμευτούμε, χωρίς να πληρώσουμε κόστος. Κι αυτό δεν είναι εύκολο, δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη – πάντως γίνεται. Γιατί πρόκειται για συμφωνία που δεν περπατάει, ούτε μέσα, ούτε έξω, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε στην Ευρώπη». Αυτά ενώ πάγια θέση της ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών είναι η απαρέγκλιτη εφαρμογή της συμφωνίας όπως έχει δηλώσει δεκάδες φορές ο Νίκος Δένδιας αλλά και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσσης έχει εδώ και καιρόισχυρό … «σαμαρικό» πολιτικό στίγμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε νεκρό -θεωρητικά- πολιτικό χρόνο, στα τέλη Μαρτίου του 2018 είχε διοργανώσει εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με επίτιμο προσκεκλημένο τον Αντώνη Σαμαρά. Είχε μάλιστα χαρακτηρίσει την παρουσία του πρωθυπουργού ιδιαίτερα τιμητική. Στην ίδια εκδήλωση είχε μιλήσει και ο Άδωνις Γεωργιάδης με ειδική αναφορά στο θέμα της Novartis, χρησιμοποιώντας την φράση «δεν θα γλιτώσει κανείς από τους σκευωρούς της Novartis. Θα πάνε όλοι φυλακή».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις