Με τη χθεσινή της ανακοίνωση, η ανεξάρτητη Αρχή αποφαίνεται ότι η ρύθμιση είναι αντισυνταγματική και έρχεται σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Αποκαλύπτει, επίσης, ότι δεν ζητήθηκε η γνωμοδότησή της πριν από την προώθηση της σχετικής ρύθμισης.Με την επίμαχη διάταξη τροποποιείται η παράγραφος 1 του άρθρου 34 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση στους εισαγγελείς σε κάθε πληροφορία ή στοιχείο του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου. Θεσπίζει επίσης τη δυνατότητα χρήσης παρανόμως αποκτηθέντος υλικού από τους εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος και Διαφθοράς για τη διαλεύκανση υποθέσεων.

Η ανεξάρτητη Αρχή, στην οποία προεδρεύει ο Χρήστος Ράμμος, επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ, την περασμένη χρονιά δέχθηκε 11.113 εισαγγελικές διατάξεις, έναντι 7.182 το 2017, που αφορούν λόγους εθνικής ασφάλειας, καθώς και 3.400 βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων (3.197 το 2017) για διάφορα εγκλήματα, όπως ανθρωποκτονία, κατοχή εκρηκτικών υλών, εκβίαση, (-)γραφία ανηλίκων, ναρκωτικά κ.λπ.

Η ηχηρή παρέμβαση έρχεται σε μια εποχή που πληθαίνουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κάνουν θραύση τα «βαλιτσάκια» που χρησιμοποιούνται για καταγραφές συνομιλιών σε ένα ευρύ φάσμα της επιχειρηματικής, προσωπικής, αλλά και πολιτικής δραστηριότητας. Κατακόρυφη αύξηση εμφανίζεται και στα επίσημα αιτήματα που υποβάλλονται στην ΑΔΑΕ για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.

Εχει ενδιαφέρον ότι η αντισυνταγματική τροπολογία κατατέθηκε από επτά βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και έγινε δεκτή από την κυβέρνηση. Θεωρείται πρόδρομος δικαστικών εξελίξεων, αφού καθιστά πιο εύκολη τη χρήση κασετών ηχογραφημένων συνομιλιών που αποδεικνύουν κακουργήματα, αλλά δεν έχουν νόμιμη προέλευση.Οι ανησυχίες της ΑΔΑΕ εστιάζονται στο ενδεχόμενο να γίνει χρήση του παράνομου υλικού σε ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις με έντονο πολιτικό ενδιαφέρον.


Η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ κρίνει ότι η «επιλογή αυτή του νομοθέτη εγείρει ζητήματα σε σχέση με το άρθρο 19 του Συντάγματος, όπου ορίζεται ότι το απόρρητο των επικοινωνιών είναι απόλυτα απαραβίαστο».«Στο πλαίσιο του προσφάτως ψηφισθέντος άρθρου 43 του ν. 4640/2019, ωστόσο, ο νομοθέτης εγκαταλείπει την πάγια πρακτική της εξατομικευμένης απαρίθμησης, ομιλεί δε γενικά και συλλήβδην περί κακουργημάτων», επισημαίνει η ανακοίνωση, με την οποία η ανεξάρτητη Αρχή τονίζει ότι «η εξέλιξη αυτή είναι πιθανό να προκαλέσει ζητήματα συμβατότητας της διάταξης με το Σύνταγμα, καθώς και με την ΕΣΔΑ».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις