Προανακριτική Novartis Γιάννης Αγγελής: Ο Ρασπούτιν παραμένει χωρίς όνομα παρά την κατάθεση του αντιεισαγγελέα και επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Γιάννη Αγγελή στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο Novartis και τις κατηγορίες περί χειραγώγησης για τονπρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο μάρτυρας δεν κατονόμασε παρά τις επίμονες ερωτήσεις βουλευτών τον πρώην υπουργό. Αντιθέτως έδωσε νέες διαστάσεις στη υπόθεση του σκανδάλου Novartis: Υποστήριξε το σκάνδαλο δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς, πώς υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων ενώ αμφισβήτησε τις διαδικασίες που οδήγησαν υποθέσεις πολιτικών προσώπων στο εισαγγελικό αρχείο.

Ο αντιεισαγγελέας αναφερόμενος στις επαφές του με τις αμερικανικέ αρχές κατά την διερεύνηση του σκανδάλου Novartis ισχυρίστηκε πως « ο εκπρόσωπος του FBI μου είπε ότι δεν θεωρώ ότι υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων», όμως μόλις μερικά λεπτά αργότερα ισχυρίστηκε: «Ρώτησα τον εκπρόσωπο του FBI : τότε γιατί μας στείλατε 2 έγγραφα και μας λέτε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις πληροφορίες σας κατά πολιτικών. Και ο εκπρόσωπος του FBI μου είπε: οι από την Αμερική γνωρίζουν. Εγώ δεν ξέρω κάτι επί της ουσίας για το αν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων».

Επίσης παραδέχθηκε ότι «στη συνάντηση της Βιέννης πράγματι οι Αμερικανοί μας έδωσαν λογαριασμό Έλληνα πολιτικού στην Ελβετία. Τους είπα, δώστε μου τον αριθμό του λογαριασμού» και αυτοί απάντησαν «εμείς σου δίνουμε τη πληροφορία. Δική σου δουλειά να βρεις τον λογαριασμό». Μάλιστα σε ευθεία ερώτηση αν κατά την εκτίμησή του υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων ξεκαθάρισε: «Ναι, μπορεί να υπάρχει. Ψάξτε». Επιπρόσθετα είπε πως «μόνο το 10% της υπόθεσης Νοβαρτις είναι πάνω από το νερό. Το 90% είναι κάτω από το νερό κι δεν φαίνεται. Ψάξτε κάτω από το νερό. Όσο ψάχνετε και βάζετε το χέρι κάτω από το νερό θα βρίσκετε το 90%».

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε ο ισχυρισμός του σχετικά με τις υποθέσεις πολιτικών που αρχειοθετήθηκαν (θυμίζουμε ότι στην δικαιοσύνη έφθασαν 10 φάκελοι μετά την σχετική ψηφοφορία που έγινε στην Βουλή για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο). Ο Γιάννης Αγγελής είπε πως «πρέπει να δούμε ποιες υποθέσεις πήγαν παράνομα στο αρχείο. Όλες οι αρχειοθετήσεις της εισαγγελίας Διαφθοράς είναι παράτυπες. Οι υποθέσεις που έχουν πάει στο αρχείο δεν έχουν ελεγχθεί από κανέναν παρά μόνο από την Εισαγγελέα Διαφθοράς. Με άλλα λόγια ο παπάς ευλογά τα γένια του».

Όπως ήταν φυσικό ο Γ.Αγγελής ρωτήθηκε για τυχόν εμπλοκή του Παπαγγελόπουλου και αν αυτός είναι ο περίφημος Ρασπούτιν που – όπως έχει υποστηρίξει ο αντιεισαγγελέας- το πρόσωπο που κινούσε τα νήματα προκειμένου να χειραγωγηθεί η έρευνα για το σκάνδαλο Novartis. Η απάντησή του ήταν πως «εγώ ποτέ και πουθενά δεν έχω κατονομάσει τον Παπαγγελόπουλο ως Ρασπουτιν». Διευκρίνισε επίσης πως «εγώ τον ξέρω ως Ρασπούτιν. Δε λέω το όνομά του, όμως, παρά το γεγονός ότι το ξέρω γιατί δεν εμπιστεύομαι την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το όνομα όμως το ξέρει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Εγώ έχω σηκώσει μεγάλο βάρος σε αυτή την υπόθεση, άλλο βαρύτερο δεν μπορώ να σηκώσω. Να σηκώσουν ο καθένας το βάρος που του αναλογεί».

Τέλος ο Γιάννης Αγγέλης ως εποπτεύοντας της εισαγγελίας διαφθοράς παραδέχθηκε ότι ζήτησε από την εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη να μην ερευνήσει το σπίτι του Γιάννη Στουρνάρα. Δεν έκρυψε μάλιστα την αποδοκιμασία του για το πώς η Ε.Τουλουπάκη διενεργούσε την έρευνα λέγοντας πως «όταν ζήτησα τα έγγραφα των Αμερικανών από την κα Τουλουπάκη, μου έδωσε οκτώ έγγραφα. Ήταν οκτώ όμως ή μου απέκρυψε; Η κ.Ράικου τηρούσε πρωτόκολλο, η κ. Τουλουπάκη όχι και αυτό με έβαζε σε σκέψεις. Όταν της ζήτησα τις μεταφράσεις των εγγράφων μου έφερε πολύ περισσότερες των οκτώ. Άρα μου απέκρυψε έγγραφα»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις