Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά για την καταλληλότητα των Κώστα Σημίτη, Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπανδρέου ώστε να είναι υποψήφιοι για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας τροφοδοτεί ξανά σενάρια. Ιδίως από την στιγμή που η ανακοίνωση του υποψηφίου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να ληφθεί στις γιορτές των Χριστουγέννων. Ποιος όμως εκ των τριών πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ θα επιθυμούσε να βρεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο;

Κώστας Σημίτης: Παρότι πολλά δημοσιεύματα τους τελευταίους μήνες επιμένουν περί του αντιθέτου ο 84χρονος πρώην πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι πληροφορίες λένε πως η απροθυμία του δεν έχει να κάνει με θέσεις αρχής, αφού περιοδικά παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή της χώρας ζητώντας ευρύτερες συναινέσεις. Αλλά με το ότι εκτιμά ότι δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις για μία συναινετική πορεία στη πολιτική ζωή της χώρας. Ως εκ τούτου δεν προτίθενται να υπηρετήσει θεσμικά «στενά» πολιτικά σχέδια.

Γιώργος Παπανδρέου: Το περιβάλλον του δηλώνει σε όλους τους τόνους πώς ο Γιώργος Παπανδρέου επιθυμεί να παραμείνει στην «μάχιμη πολιτική». Εκτιμά ότι έχει ακόμη περιθώρια σημαντικά να παίξει καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων χρόνων. Η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν προσφέρεται προφανώς γι αυτό τον σκοπό.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Αν και ο ίδιος ουδέποτε το έχει δηλώσει όλες οι πολιτικές εκτιμήσεις από όλους τους χώρους συγκλίνουν στο ότι θέλει να γίνει Πρόεδρος Δημοκρατίας. Ανοιχτά την υποψηφιότητά του έχει υποστηρίξει ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Σενάρια έχουν καταγραφεί που λένε ότι υπάρχει συμφωνία ο Ευ. Βενιζέλος να είναι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όμως είναι δεδομένο πως δεν πρόκειται για υποψηφιότητα που θα λάβει ευρύτατη πλειοψηφία. Μάλιστα η καταψήφιση του από τον Γιώργο Παπανδρέου κατά πολλούς θεωρείται δεδομένη.

Πάντως αξίζει να θυμήσουμε ότι από τον Φεβρουάριο με βάση την δήλωση της τότε εκπροσώπου τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Σπυράκη για το αξίωμα του πρόεδρου «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προταθούν από τη Ν.Δ. στην επόμενη Βουλή ο κ. Βενιζέλος ή ο κ. Σημίτης».

Η παρέμβαση του ΚΙΝ.ΑΛ

Τα κίνητρο που οδήγησε την Φώφη Γεννηματά να κάνει δημόσια δήλωση σχετικά με το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πολύ απλό: Εκτιμά – σύμφωνα με πληροφορίες- πως δεν είναι δυνατόν άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και «μιντιακά κέντρα», να παρεμβαίνουν στον πολιτικό διάλογο αξιοποιώντας τον χώρο του ΚΙΝ.ΑΛ και του ΠΑΣΟΚ. Έτσι η πρόεδρος του κόμματος θέλησε να δώσει το δικό της στίγμα, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα και την «πολιτική φόρτιση» που επιδιώκει το ΚΙΝ.ΑΛ για την διαδικασία της προεδρικής εκλογής: Πολύ συγκεκριμένα αυτή είναι η ανάδειξη στον ανώτατο πολιτειακό αξίωμα προσώπου από τον προοδευτικό χώρο.

Ιδίως μάλιστα εφόσον παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο «σκληρής» νεοδημοκρατικής υποψηφιότητας. Άλλωστε θυμίζουμε ότι η πρόσφατη αλλαγή των άρθρων του Συντάγματος που σχετίζονται με την προεδρική εκλογή επιτρέπουν στην κυβέρνηση να εκλέξει τον πρόεδρο της αρεσκείας της: Απαιτούνται μόλις 151 ψήφοι ενώ δεν τίθεται θέμα, πλέον, διάλυσης της Βουλής όπως τον χειμώνα του 2014,

Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά ήταν αρκετά εξισορροπιστική. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «οι τρεις πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σημίτης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Παπανδρέου πληρούν τις προϋποθέσεις γι αυτή την θέση γιατί έβαλαν πλάτη στα δύσκολα για τη χώρα». Συμπεριέλαβε δηλαδή και τον Ευάγγελο Βενιζέλο παρά τις προστριβές που υπήρξαν προεκλογικά όταν δεν το τέθηκε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΚΙΝ.ΑΛ και αποχώρησε από το κίνημα. Φυσικά η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ γνωρίζει ότι αυτοδεσμεύεται με αυτή την δήλωση στην υπερψήφιση του Ευάγγελου Βενιζέλου εφόσον αυτή προταθεί.