Novartis: Δεύτερες σκέψεις άρχισαν να γίνονται στην Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας για το «που βαδίζει» η υπόθεση της Προανακριτικής Επιτροπής που έχει συσταθεί για να διερευνήσει τυχόν ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Αιτία: Το ότι μετά από την παρέλευση 5 κομβικών μαρτύρων (Φρουζής, Μαραγγέλη, Δεσταμπασίδης, Μανιαδάκης, Αγγέλης) γίνεται πολύς λόγος για το σκάνδαλο Novartis και καθόλου λόγος για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Έως στιγμής οι 4 πρώτοι μάρτυρες που προέρχονται από την φαρμακευτική Novartis δήλωσαν πως δεν γνωρίζουν τίποτε για οποιαδήποτε ανάμειξη του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης. Όσο για τον αντιεισαγγελέα Γιάννη Αγγελή ξεκαθάρισε ρητώς και σε όλους τους τόνους πως δεν κατονομάζει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως Ρασπούτιν. Δηλαδή δεν του αποδίδει την κατηγορία των προσπαθειών χειραγώγησης της δικαιοσύνης ώστε οι έρευνες για την Novartis να κατευθυνθούν σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα επί ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό αν και έκανε λόγο για την αίσθηση που είχε περί το ότι υπήρξαν πολιτικές σκοπιμότητες γύρω από αυτή την υπόθεση.

Παρόλα αυτά ο Γιάννης Αγγελής μίλησε ευθέως για τυχόν εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis, ενώ υποστήριξε πως δεν έχει διερευνηθεί παρά το 10% της υπόθεσης αυτής. Αν αυτά συνδυαστούν με τους παχυλούς τραπεζικούς λογαριασμούς των Κ. Φρουζή και Ν. Μανιαδάκη που αμφότεροι δήλωσαν στην προανακριτική ότι θα ζητήσουν την αποδέσμευσή τους καθώς και τις αναφορές τους για τις σχέσεις που είχαν με το Μέγαρο Μαξίμου και συγκεκριμένους υπουργούς επί κυβέρνησης Σαμαρά, το σκηνικό διαμορφώνεται διαφορετικά από τις αρχικές στοχεύσεις της κυβέρνησης.

Ουσιαστικά κάθε μαρτυρία που σωρεύεται δεν παραπέμπει σε σκευωρία αλλά σε αναθέρμανση της υπόθεσης Novartis. Παράλληλα δεν φαίνεται ότι θα μπορέσει να στηριχθεί η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Απλούστατα γιατί η ηθική αυτουργία προϋποθέτει και …φυσικό αυτουργό. Κάτι που κάθε άλλο παρά έχει αποδειχθεί. Τα όσα λένε οι μάρτυρες παραπέμπουν μεν σε μια σκληρή εισαγγελική έρευνα από την Εισαγγελία Διαφθοράς όχι όμως και σε συνθήκες εκτός των συνήθως πρακτικών που χρησιμοποιούν οι ανακριτικές αρχές. Βεβαίως αναμένεται η μαρτυρία της Ελένης Ράικου που έχει ήδη κατονομάσει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο όμως αυτό ήταν έτσι κι αλλιώς δεδομένο πριν τις εργασίες της προανακριτικής.

Φυσικά υπάρχουν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που εκτιμούν ότι μπορεί τελικά κάπου να οδηγήσει αυτή η διαδικασία. Κυρίως όμως εμφορούνται από τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που έχει δεσμευθεί ήδη από το 2018 ότι θα πάει αυτή την ιστορία «μέχρι τέλους», καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για απόπειρα πολιτικής του εξόντωσης.

Πάντως ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών σημειώνει χαρακτηριστικά: "Η προθεσμία των δύο μηνών που δόθηκε στην επιτροπή τελειώνει. Προφανώς οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ. θα ζητήσουν παράταση προθεσμίας, όχι μία αλλά πολλές φορές ακόμη, στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να βρουν έστω και ένα ενοχοποιητικό στοιχείο σε βάρος μου.Δύο μήνες συνεδριάζει η επιτροπή, κανένα στοιχείο σε βάρος μου, πλήθος όμως μεροληπτικών ή και παράνομων ενεργειών των κατηγόρων μου προκειμένου να επιτύχουν την πολιτική δίωξή μου".

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις