Συμφωνία Τουρκίας Λιβύης: Στη Βουλη με ομιλίες Μητσοτάκη και Τσίπρα

Συμφωνία Τουρκίας Λιβύης: Στη Βουλη με ομιλίες Μητσοτάκη και Τσίπρα

Συμφωνία Τουρκίας Λιβύης: Αναμένεται κοινό μέτωπο ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα αλλά και έντονη συζήτηση των απόψεων των κομμάτων.

Συμφωνία Τουρκίας Λιβύης: Τα «χαρτιά» τους ανοίγουν σήμερα στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας για τις εξελίξεις στις σχέσεις  Ελλάδας και Τουρκίας μετά την επιθετικού χαρακτήρα συμφωνία που υπέγραψε η γειτονική χώρα με την κυβέρνηση Σαρατζ της Λιβύης.

Με αφορμή την συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψήφο των Έλληνων του εξωτερικού ο πρωθυπουργός θα παρέμβει στις 18.00 με ομιλία του στην Βουλή, στην οποία θα αναφερθεί στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Νωρίτερα αναμένεται η ομιλία του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ που επίσης θα αναφερθεί στις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις. Κατά πάσα πιθανότητα θα λάβουν τον λόγο και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. 

Στις παρεμβάσεις αμφότερων αναμένεται να υπάρξουν αναφορές στην ανάγκη για μία ψύχραιμη και ουσιαστική συζήτηση του θέματος, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Παρόλα αυτά σε μια συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών θα συζητηθούν οι ενστάσεις των δύο πλευρών. Είτε της Νέας Δημοκρατίας για την μη συναινετική συμπεριφορά που επιδεικνύει η αντιπολίτευση, είτε του ΣΥΡΙΖΑ που εδώ και ημέρες κάνει λόγο για παθητική στάση της κυβέρνησης και ολιγωρία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες με τον αμερικανο πρέσβη Τζέφρυ Παίατ, και του ανέλυσε ΗΠΑ τις ελληνικές θέσεις και ενέργειες απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένη την θέση που έχει λάβει έως τώρα η αμερικανική διπλωματία έχοντας χαρακτηρίσει την ενέργεια της Τουρκίας να υπογράψει συμφωνία με την Λιβύη «προκλητική». Φυσικά αυτά θα τεθούν και στις 7 Ιανουαρίου που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο και θα συναντήσει τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ, ενώ στις 6 Ιανουαρίου θα παραστεί στην τελετή της ομογένειας για τον Αγιασμό των Υδάτων στο Tarpon Springs της Florida. Στον αμερικανό πρέσβη αναλύθηκαν επίσης οι κινήσεις της χώρας προς τον ΟΗΕ και τους άλλους διεθνείς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε προ ημερών την Τυνησία, στα σύνορα με την Λιβύη και είχε επαφές με αξιωματούχους της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα γειτονικά της Λιβύης αραβικά κράτη έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στο παρελθόν στο να κινηθεί η Λιβύη προς την «κανονικότητα» μιας χώρας προσαρμοσμένης στα δεδομένα του Διεθνούς Δικαίου. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχει επίσης αναδειχθεί η αναγκαιότητα της άμεσης ενεργοποίησης των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία με την αξιωματική αντιπολίτευση να τονίζει πως έχουν ολοκληρωθεί επί της διακυβέρνησης της οι αναγκαίες διαβουλεύσεις για την στάση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία.

Σύμπνοια

Πάντως χθες στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής έγινε αναλυτική συζήτηση για τις εξελίξεις. Στο τέλος της συνεδρίασης ο Νίκος Δένδιας διαπίστωσε «εθνική σύμπνοια», ενώ ο Γιώργος Κατρουγκαλος σχολίασε ότι «εμείς δε θα επαναλάβουμε τη ρητορική δημαγωγία, την οποία υποστήκαμε όταν ήμασταν κυβέρνηση».

Να σημειωθεί πάντως ότι η άτυπη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών θα πραγματοποιηθεί σε μία συνεδρίαση όπου αναμένεται το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού να συγκεντρώσει έως και 291 θετικές ψήφους. Τουλάχιστον αν όλα κυλήσουν ομαλά στις δεσμεύσεις που έχει λάβει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών απέναντι στην αντιπολίτευση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις και των δύο πλευρών η υπερψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι ένα μήνυμα σε πολλές κατευθύνσεις ότι στην χώρα μπορεί να υπάρξει πολιτική συνεννόηση. Ιδίως αν επιδεικνύεται πνεύμα κατανόησης από όλες τις πλευρές.