Γαλλική εμπλοκή νότια της Κρήτης: Έτοιμη να στείλει ερευνητικό σκάφος στην ανατολική Μεσόγειο [pic]

Γαλλική εμπλοκή νότια της Κρήτης: Έτοιμη να στείλει ερευνητικό σκάφος στην ανατολική Μεσόγειο [pic]

Γαλλική εμπλοκή νότια της Κρήτης: Το σενάριο της γαλλικής παρέμβασης με αποστολή ερευνητικού σκάφους στην κόκκινη ζώνη του τουρκολιβυκού μνημονίου εξετάζουν Αθήνα και Παρίσι εφόσον η Άγκυρα στείλει νότια της Κρήτης δικό της ερευνητικό σκάφος.

Γαλλική εμπλοκή νότια της Κρήτης: Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται σε δημοσίευμα της η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, το σχέδιο συνδέεται με την ενδεδειγμένη αντίδραση της Ελλάδας σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να κλιμακώσει τις προκλήσεις και αποστείλει πλοίο προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες για λογαριασμό της... Λιβύης βάσει της πρόσφατης συμφωνίας. Εξάλλου ο Ερντογάν έχει προϊδεάσει για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας ενέργειας καθώς και στην πρόσφατη συνέντευξή/σόου στο TRT δήλωσε αποφασισμένος να επιβάλλει τετελεσμένα στην περιοχή αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο.

Στην περίπτωση που η Τουρκία στείλει ερευνητικό πλοίο νοτίως της Κρήτης αυτό θα συνοδεύεται και από τουρκικά πολεμικά πλοία ενέργεια που θα θεωρηθεί προκλητική και δεν θα μείνει αναπάντητη από το Παρίσι και την Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, η αποστολή γαλλικού ερευνητικού σκάφους μπορεί να συνδεθεί με την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης που έχει ήδη υπογράψει η Ελλάδα. Μια θερμή συνάντηση τουρκικών και γαλλικών πλοίων στην περιοχή κάτω από την Κρήτη δεν μπορεί να αποκλειστεί ενώ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο προεξοφλείται ότι προστασία στο γαλλικό ερευνητικό θα σπεύσει να προσφέρει τόσο μια γαλλική φρεγάτα αλλά ενδεχομένως κι άλλα πλοία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού.

Το σενάριο της γαλλική εμπλοκής από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ:

Εκτός όμως από τη Γαλλία, στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο προσφέρει και η Ιταλία, εταιρία της οποίας (η ENI, μαζί με τη γαλλική TOTAL) συμμετέχει στις έρευνες στην Κύπρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, η Ιταλία στέλνει τη φρεγάτα Martinengo στο λιμάνι της Λάρνακας. Η αποστολή της ιταλικής φρεγάτας γίνεται στο πλαίσιο επιχείρησης περιπολίας της ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την παρουσία και την παρακολούθηση των ναυτικών περιοχών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και για την προστασία των εθνικών συμφερόντων.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συντηρώντας το κλίμα έντασης, σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στην Τουρκία Μανώλη Κωστίδη, «αποκάλυψε» τι είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Λονδίνο. Σε ερώτηση εάν θα γίνει συμφωνία και με άλλες παράκτιες χώρες στην ανατολική Μεσόγειο, όπως με τη Λιβύη, και εάν η Τουρκία θα στείλει στρατό στη Λιβύη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε: «Μπορούμε να κάνουμε το κάθε βήμα μαζί με τις παράκτιες χώρες της ανατολικής Μεσογείου στη βάση του όλοι κερδίζουν (win-win). Αλλά ‘όλα να είναι δικά μου’… όχι με αυτή τη λογική δεν γίνεται», ανέφερε. Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι στις συναντήσεις πρέπει να λέγονται όλα ξεκάθαρα, διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. «Τώρα την τελευταία περίοδο γνωρίζετε έχουμε μεγάλη κρίση. Πού; Στην Μεσόγειο. Προηγουμένως στο Αιγαίο. Συναντηθήκαμε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και συνομιλήσαμε περίπου 1.5 ώρα. Και σε αυτή τη συνάντηση, τίποτα κρυφό, τους είπα καθαρά και ξάστερα ό,τι έπρεπε να πω». Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη πως «εάν υπάρξει αίτημα, πόσο μάλλον που έχουμε υπογράψει τέτοια στρατιωτική συμφωνία ασφάλειας, μπορούμε να στείλουμε στρατό στη Λιβύη. Άλλωστε δεν τίθεται θέμα να υπάρχει κανένα πρόβλημα μπροστά μας».

Η Τουρκία θα κάνει γεωτρήσεις μέχρι έξω από τα χωρικά ύδατα της Κρήτης, μέχρι το μπλοκ στη γραμμή που ενώνεται η Τουρκία με τη Λιβύη, επανέλαβε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Υποστήριξε ακόμη ότι Κύπρος, Αίγυπτος και Ισραήλ δεν μπορούν να περάσουν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από εκείνη την περιοχή χωρίς την έγκριση της Τουρκίας.

Νέες απειλές Τσαβούσογλου

Νωρίτερα, ήρθαν στο φως νέες απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αhaber δήλωσε πως «με τη Λιβύη η συμφωνία είναι νόμιμη. Με την Λιβύη μπορούμε να κάνουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις. Κανένας δεν μπορεί να κάνει εργασίες στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδεια μας. Αν μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδεια θα τους εμποδίσουμε».

Παράλληλα, ο κ. Τσαβούσογλου  παραπονέθηκε για το ότι η Ελλάδα πήγε το θέμα στην ΕΕ.

Εξάλλου χθες, η εφημερίδα Χουριέτ δημοσίευσε ανάλυση υπό τον τίτλο «Είναι το επίκεντρο της κρίσης του Μεσογείου το Καστελόριζο;». Στην ανάλυση αναφερόταν, μεταξύ άλλων, πως αν στο Καστελόριζο δοθεί δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, τότε η Τουρκία θα χάσει 109 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ!

Πηγές ΕΕ: Άκυρη η συμφωνία Τουρκίας με Λιβύη

Εν τω μεταξύ, κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισαν «άκυρη» τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, σημειώνοντας πως η εν λόγω συμφωνία δεν μπορεί να έχει καμία νομική ισχύ κάτι που υποστήριξε από την πρώτη στιγμή και η ελληνική πλευρά. Μάλιστα, στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, θα συμπεριλαμβάνεται ειδική αναφορά στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και θα τονίζεται πως αυτή δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα. Την εν λόγω πληροφορία επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε δήλωσή του, από τις Βρυξέλλες.