Ζάππειο: Χημικά σε διαμαρτυρία νοσοκομειακών γιατρών [vid & pics]

Ζάππειο: Χημικά σε διαμαρτυρία νοσοκομειακών γιατρών [vid & pics]

Ζάππειο: Ένταση επικράτησε σε ημερίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με θέμα «Ενημέρωση και διάλογος για τις Συμπράξεις Δημόσιου -Ιδιωτικού Τομέα στη παροχή υπηρεσιών υγείας».

Ζάππειο: Ένταση και ρίψη χημικών στην Αίγλη Ζαππείου, όταν συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος επιχείρησαν να εισβάλλουν στην αίθουσα όπου γινόταν ημερίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στο χώρο της Υγείας. Τη στιγμή που προσπαθούσαν να μπουν ήρθαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ, τα οποία δεν κατάφεραν να τους εμποδίσουν, ακόμη και όταν έγινε ρίψη χημικών.

Τελικά, οι συγκεντρωμένοι κατάφεραν να μπουν στην αίθουσα στην οποία είχε αρχίσει η ημερίδα του ΠΙΣ, δήλωσαν ότι ο χώρος τελεί υπό κατάληψη και αξίωσαν να σταματήσει η ημερίδα φωνάζοντας «τα νοσοκομεία πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός». Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ελαφρά στα μάτια ο πρόεδρος των εργαζομένων στον νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Ηλίας Σιώρας.

Από την αίθουσα αποχώρησε ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου, ενώ οι συγκεντρωμένοι που κατέλαβαν τον χώρο παραμένουν σε αυτόν και η ημερίδα διακόπηκε. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Α. Εξαδάκτυλος, αφού καταδίκασε κατηγορηματικά τη χρήση δακρυγόνων, δήλωσε λίγο αργότερα ότι «είναι ακατανόητη η αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών, καθώς η Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα υπάρχει εδώ και 14 χρόνια και χάρη σε αυτήν έχουν χτιστεί και στελεχωθεί νοσοκομεία». Τέλος, τόνισε ότι ημερίδα θα επαναληφθεί.

Ο γγ του ΠΙΣ, Γ. Ελευθερίου, υπογράμμισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «προϋπόθεση της δημοκρατίας είναι ο διάλογος με σεβασμό στην αντίθετη άποψη. Πρόθεσή μας είναι να ανοίξει και να συνεχιστεί ο διάλογος που αφορά νέες πολιτικές που σχετίζονται με τις υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες. Καλούμε την κοινωνία να αντιδράσει στις προσπάθειες φίμωσης της διαφορετικής άποψης».

«Η ηγεσία του ΠΙΣ πρωτοστατεί στην προώθηση των κυβερνητικών σχεδιασμών για την πλήρη υποταγή της δημόσιας υγείας στην άγρια κερδοσκοπία με όχημα τις ΣΔΙΤ» έχει σχολιάσει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) που πραγματοποιεί στάση εργασίας 9.00 έως 15.00, ενώ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμμετέχει και η ΠΟΕΔΗΝ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) αντιδρά στη σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα στη παροχή υπηρεσιών Υγείας διότι δηλώνει αντίθετη:

- στη δυνατότητα εργασίας ιδιωτών γιατρών στα Νοσοκομεία και ζητά προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού

- στην εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από ιδιωτικές εταιρίες στα νοσοκομεία κατηγορώντας τους ιδιώτες για πλουτισμό σε βάρος των ασθενών και του Δημοσίου και αντιπροτείνει επενδύσεις σε εξοπλισμό και υποδομές

- στη μετατροπή της νομικής μορφής των νοσοκομείων από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε οτιδήποτε άλλο (ΝΠΙΔ, Ανώνυμες Εταιρείες)

Τέλος, η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την ενίσχυση της χρηματοδότησης του δημοσίου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό αύξηση των Δημόσιων Δαπανών για την Υγεία στο Μέσο Όρο των χωρών της Ε.Ε. και όχι περαιτέρω μετακύληση της λειτουργίας του στις τσέπες των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι, οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία στην Ελλάδα παραμένουν στο 5% του ΑΕΠ, μακριά από το 7,5% του μέσου όρου της ΕΕ. Οι ιδιωτικές δαπάνες στη χώρα μας βρίσκονται στο 3,5% του ΑΕΠ όταν ο Μ.Ο. στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 1% του ΑΕΠ. Παράλληλα, οι πολίτες πληρώνουν 6% εισφορά για υγειονομική περίθαλψη από μισθούς και συντάξεις,αλλά συνεχίζουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αγορά υγειονομικών υπηρεσιών.