Προσφυγικό: Ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ξεπέρασε το "φράγμα" των 40.000 ανθρώπων, για πρώτη φορά από την έναρξη των προσφυγικών ροών.Παρά την επιχείρηση αποσυμφόρησης και τις συνεχείς μεταφορές ευάλωτων ομάδων στην ενδοχώρα, ο αριθμός των νέων αφίξεων εξακολουθεί να είναι πολλαπλάσιος των μεταφερόμενων, με αποτέλεσμα ο προσφυγικός – μεταναστευτικός πληθυσμός στα νησιά να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Είναι χαρακτηριστικό πως τον περασμένο Ιούνιο ο συνολικός αριθμός τους σε όλα τα νησιά δεν ξεπερνούσε τα 16.000 άτομα και εκτινάχτηκε μόλις σε έξι μήνες στους 40.000, δηλαδή 2,5 φορές περισσότερο.

"Η κατάσταση είναι σήμερα εκτός ελέγχου και δυστυχώς είμαστε μόνοι μας», είπε ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε το πρωί της Τετάρτης, στο πλαίσιο της παναιγαιακής κινητοποίησης και απεργίας που κήρυξαν η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου και οι δήμαρχοι των νησιών κατά της δημιουργίας νέων δομών.Σαφείς αιχμές κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο προσφυγικό – μεταναστευτικό άφησε ο περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης. "Η κυβέρνηση ανακοινώνει σχέδια τα οποία δεν υλοποιούνται",είπε, και αναφέρθηκε στις τελευταίες ανακοινώσεις για το κλείσιμο των υφιστάμενων δομών και την αντικατάσταση από κλειστά κέντρα.

"Η συγκεκριμένη απόφαση", όπως τόνισε, τον βρίσκει προσωπικά σύμφωνο, όχι όμως και όσα ακούστηκαν στη συνέχεια για παράλληλη λειτουργία κλειστών και ανοιχτών δομών. "Σε κάθε περίπτωση, με κλειστά ή ανοικτά κέντρα, δεν έχει κανένα νόημα, όταν συνεχίζονται αθρόες οι ροές", παρατήρησε και αναφέρθηκε ενδεικτικά στις 500 και πλέον νέες αφίξεις στα νησιά μόνο κατά την χθεσινή ημέρα (Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου).Στο ίδιο πνεύμα, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, τόνισε πως "χειρότερο από μια κακή απόφαση είναι να γίνεται αντιληπτό ότι οι έχοντες την ευθύνη για τη λήψη μιας απόφασης δεν μπορούν, και έτσι να ρίχνουν το μπαλάκι σε εμάς, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση".

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη νορβηγική οργάνωση Aegean Boat Report, τις τρεις τελευταίες μέρες, από την Κυριακή ως την Τρίτη, έφτασαν τουλάχιστον 25 βάρκες με 841 άτομα, εκ των οποίων οι 18 βάρκες με 721 άτομα στη Λέσβο.Η οργάνωση εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το γεγονός ότι οι ροές συνεχίζονται αμείωτες, σε αντίθεση με άλλες χρονιές που παρουσίαζαν σημαντική κάμψη τον χειμώνα, ενώ προχωρά σε δυσοίωνες προβλέψεις για την συνέχεια.

"Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό ότι θα μειώσουν τον πληθυσμό στα νησιά ως το τέλος του χρόνου, αλλά αυτό που εμείς βλέπουμε είναι το αντίθετο. Για πρώτη φορά από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης, ο πληθυσμός στα ελληνικά νησιά ξεπέρασε τους 40.000 ανθρώπους, το 50% των οποίων στη Λέσβο. Τους τελευταίους έξι μήνες ο συνολικός πληθυσμός αυξήθηκε από 16.300 σε 40.631 ανθρώπους", αναφέρει και προσθέτει: "Το 2018 έφτασαν στα νησιά 32.156 άνθρωποι. Ως τώρα την φετινή χρονιά έφτασαν 56.600 και το πιθανότερο είναι πως θα δούμε 60.000 ως το τέλος του χρόνου".

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις