Αλέξης Τσίπρας- Φώφη Γεννηματά στις Βρυξέλλες: Στη προ-παρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες θα βρεθούν σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ Φώφη Γεννηματά. Αμφότεροι δηλώνουν αποφασισμένοι να θέσουν στους σοσιαλιστές ηγέτες το θέμα της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας με την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.Παρόλα αυτά την συνύπαρξή τους στην σύνοδο σκιάζουν τα ζητήματα των εγχώριων πολιτικών συσχετισμών.

Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει διατεθειμένος να κάνει για μία ακόμη φορά αισθητή την πολιτική παρουσία του στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Ορμώμενος από την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη διαλόγου των σοσιαλιστικών κομμάτων και της αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γεγονός που δημιουργεί αντικειμενικά πολιτική αμηχανία στο Κίνημα Αλλαγής.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Αλέξης Τσίπρας σε μια αποστροφή του λόγου του στην χθεσινή του ομιλία στην Βουλή κάλεσε την Φώφη Γεννηματά να υποστηρίξουν μαζί στην Σύνοδο την πρόταση για άμεση ενεργοποίηση των κυρώσεων από την πλευρά της Ε.Ε απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι πρέπει να τεθεί θέμα για την «επέκταση αυτών των κυρώσεων και για πρόσωπα και εταιρείες που πιθανόν να προβούν σε παράνομες ενέργειες και εντός την ελληνικής ΑΟΖ, στην περιοχή που καλύπτει η παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης». Μάλιστα σχολίασε πως «χαίρομαι ιδιαίτερα διότι άκουσα ότι και η κα Γεννηματά συμφωνεί με αυτήν τη θέση».

Από την πλευρά του ΚΙΝ.ΑΛ πάντως εκτιμούν πως τέτοιου είδους κινήσεις αποσκοπούν περισσότερο στις εντυπώσεις παρά στην ουσία του πράγματος χωρίς να αμφισβητούν τον θετικό χαρακτήρα της πρότασης για κυρώσεις.Κύκλοι του ΚΙΝ.ΑΛ μάλιστα σχολίαζαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην προπαρασκευαστική Σύνοδο των Σοσιαλιστών θα βρίσκεται με την ιδιότητα του παρατηρητή. Έτσι δεν έχει δικαίωμα να θέσει τίποτε στην Σύνοδο σε αντίθεση με την Φώφη Γεννηματά που έχει πλήρη δικαιώματα ως εκπρόσωπος φορέα που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Η Φώφη Γεννηματά προτίθεται να θέσει το θέμα της τουρκικής κλιμάκωσης στους κορυφαίους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες, τονίζοντας την αναγκαιότητα της καταδίκηςαπόκάθε διεθνή οργανισμό.

Κινήσεις στο διεθνή περίγυρο πάντως γίνονται και από τον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είχε σειρά συναντήσεων στο περιθώριο της συνεδρίασης της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης που ολοκληρώθηκε στο Παρίσι. Ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, Βαλερί Ραμπώ με την οποία συζητήθηκε και οι προκλήσεις της Τουρκίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Όπως επίσης και οι δυνατότητες ανάληψης πρωτοβουλιών για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις