Συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης: Στην Αθήνα σήμερα ο Πρόεδρος του Λιβυκού Κοινοβουλίου– Πυρετώδεις προετοιμασίες για την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε

Συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης: Στην Αθήνα σήμερα ο Πρόεδρος του Λιβυκού Κοινοβουλίου– Πυρετώδεις προετοιμασίες για την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε

Συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης: Στόχος η κλιμάκωση της πίεσης από την διεθνή κοινότητα προς την Τουρκία για να επανέλθει στην νομιμότητα

Συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης: Στην Ελλάδα θα βρεθεί σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Aguila Saleh Eissa πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη στην χώρα ώς προσκεκλημένος της Βουλής των Ελλήνων. Ο πρόεδρος του Λιβυκού κοινοβουλίου αποτελεί την θεσμική απόδειξη του παράνομου -με βάση το διεθνές δίκαιο αλλά και το δίκαιο της Λιβύης – χαρακτήρα της συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Σάρατζ. Θυμίζουμε ότι στην επιστολή που έχει στείλει στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ο Aguila Saleh Eissa επισημαίνει ότι «η Λιβύη και η Τουρκία δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα.  Υπάρχουν και παρεμβάλλονται αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου».

Παράλληλα σημειώνει πως «η υπογραφή της συμφωνίας αυτής χωρίς επικύρωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης έχει ως στόχο την εκχώρηση της κυριαρχίας του κράτους της Λιβύης και των νόμιμων δικαιωμάτων του στη Δημοκρατία της Τουρκίας ώστε να της επιτρέψει να επενδύσει στην περιοχή αυτή, γεγονός απαράδεκτο και άκυρο ως αντιβαίνον σε όλους τους αποδεκτούς κανόνες και πρότυπα». Τεκμηριώνει δηλαδή την πάγια ελληνική θέση ότι η συμφωνία που υπογράφτηκε δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος του Λιβυκού Κοινοβουλίου θα συναντηθεί στις 16.00 με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ενώ στην συνάντηση θα παραβρεθεί και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Η κίνηση αυτή από τη πλευρά της Ελλάδας έχει διεθνές αντίκτυπο και συναθροίζεται με τις αποδοκιμασίες της τουρκικής επιθετικότητας που έχουν έως τώρα επιτευχθεί σε διεθνές επίπεδο. Ανάμεσα τους συγκαταλέγεται η αποδοκιμασία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στις τουρκικές πρακτικές. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ολοκληρώσει την πίεση του διεθνούς παράγοντα προς την Άγκυρα τη Παρασκευή στην Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.


Προετοιμασίες για την Σύνοδο Κορυφής

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ήδη επικοινωνήσει με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες και θα παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις στη Σύνοδο Κορυφής με τον καλύτερο τρόπο». Επισήμανε ότι οι στόχοι είναι οι εξής: : «Πρώτον, να καταδικασθεί η τουρκική προκλητικότητα, που δεν προκαλεί μόνο την Ελλάδα, αλλά δημιουργεί αστάθεια στην περιοχή. Δεύτερον, να γίνει ξεκάθαρο ότι η συμφωνία είναι παράνομη, ότι δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και δεν δεσμεύει καμία τρίτη χώρα». Στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και η Κύπρος αφού ο πρόεδρος της Νίκος Αναστασιάδης «αναμένει ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει μια θετική προσέγγιση στο θέμα από τους αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων. Αναμένουμε όλοι ότι θα υπάρξει στις αποφάσεις καθαρή τοποθέτηση για τη συνομολόγηση του μνημονίου συναντίληψης [Τουρκίας- Λιβύης] με την οποία θα χαρακτηρίζεται ως απόφαση που αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και ότι δεν επιφέρει οποιαδήποτε νομικά αποτελέσματα για τις άλλες χώρες». Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κυριάκος Κούσιος.


Θετικά δείγματα

Ήδη τα προμηνύματα φαίνονται ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το προσχέδιο της ανακοίνωσης της Συνόδου θα αναφέρει πως  «Το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο συνεννόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών (και) δεν είναι σε συμφωνία με το Δίκαιο της Θάλασσας». Θα επισημαίνεται επίσης πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει κατά τρόπο αναμφισβήτητο την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».

Θετική αποτιμάται από την Αθήνα και η δήλωση του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ. Όπως επισήμανε  για την συμφωνία Τουρκίας Λιβύης «το περιεχόμενο των μνημονίων αυτών χρειάζεται μια σοβαρή και προσεκτική αξιολόγηση από νομικούς υπό το πρίσμα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των νόμιμων συμφερόντων όλων των γειτονικών χωρών. Κάναμε έκκληση και στα δυο μέρη των μνημονίων να επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική σύνεση και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα». Επισήμανε μάλιστα ότι  «το κυριότερο είναι να τηρούνται οι αρχές του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982».