Σύνοδος Κορυφής Βρυξέλλες: Την αποτίμηση των κυβερνητικών προσπαθειών για την καταδίκη της τουρκικής τακτικής που κινείται εκτός του διεθνούς δικαίου θα κάνει ο σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε και έλαβε κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών της Συνόδου Κορυφής την πλήρη και ομόφωνη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η οποία αποτυπώθηκε στο κείμενο των Συμπερασμάτων που θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά το πέρας της Συνόδου. Κυβερνητικές πηγές μιλούν για διπλωματικά «τείχη» της Ευρώπης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και για ασπίδα προστασίας για την ευημερία και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Ένα καταγγελτικό κείμενο από την Ευρώπη για την τουρκική στάση θα ολοκληρώσει την εικόνα που έχει δημιουργηθεί. Τα υπόλοιπα τμήματα της εικόνας αυτής είναι η αποδοκιμασία των ΗΠΑ και οι αναφορές της Ρωσίας στην ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Μάλιστα βελτιωμένο στις λεπτομέρειες, σε σχέση με το προσχέδιο, αναμένεται να είναι το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Πιο συγκεκριμένα, στο 19ο σημείο του, το επίσημο κείμενο αναφέρει τα εξής: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας. Η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής ολοκληρώθηκε μετά τη μία τη νύχτα ώρα Ελλάδας και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προέβη σε δηλώσεις: «Μιλήσαμε για κάποια διεθνή θέματα, μεταξύ των οποίων η Τουρκία. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε το διάλογο –ξέρω ότι ένα από τα ζητήματα με την συγκεκριμένη χώρα είναι το μεταναστευτικό. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να βρούμε ένα στρατηγικό όραμα βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο για το τι θέλουμε γι’ αυτήν την σημαντική χώρα σε σχέση με το μέλλον της Ευρώπης».

Διαβάστε: Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Καταδίκασαν τη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης- «Είναι παράνομη»

Στο δείπνο, ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές, κοινός τόπος μεταξύ των ηγετών ήταν ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι αντίθετες με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Συγκεκριμένα η ελληνική πλευρά ζήτησε από την Σύνοδο Κορυφής:

  • Να καταδικαστεί η τουρκική προκλητικότητα.
  • Να διατυπωθεί ότι δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης.
  • Να στηριχθεί απερίφραστα η Ελλάδα και η Κύπρος. (Μάλιστα η Ελλάδα ευελπιστεί σε διατυπώσεις που δεν θα «τσιγκουνεύονται» τους χαρακτηρισμούς και εκφράσεις ευθύτητες χωρίς διπλωματικού χαρακτήρα επιφυλάξεις).

Σε αυτά προστίθεται το αίτημα για ένα ευρύτερο πλαίσιο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία» που διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν πρέπει να κάνει πίσω από την τακτική που έχει υιοθετήσει απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και σε άλλες περιπτώσεις. Θυμιζουμε μάλιστα ότι είχαμε καταδίκη της Τουρκίας για την εισβολή στη Συρία, για τις εξελίξεις στο προσφυγικό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις