Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας 2020: Ποιος στηρίζει ποιον - Πέφτουν βροχή τα ονόματα στη ΝΔ

Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας 2020: Ποιος στηρίζει ποιον - Πέφτουν βροχή τα ονόματα στη ΝΔ

Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας 2020: Εικόνα υπόγειου πολέμου παρουσιάζει το κυβερνητικό κόμμα. Προτάσεις και υποδείξεις, ενώ πλησιάζει η ώρα να αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας 2020: Νευρικότητα φαίνεται να επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία για το θέμα του υποψήφιου που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αν και οι πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαντλεί τη συνταγματική προθεσμία για να ανακοινώσει το πρόσωπο, έως τα μέσα Φεβρουαρίου, οι ...υποδείξεις δίνουν και παίρνουν. Τόσο από πολιτικά στελέχη όσο και από μιντιακά κέντρα. Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης προσπάθησε κάπως να ...θολώσει τα νερά για την προτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη σημείωσε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εκφράζει την ενότητα του έθνους, άρα υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να είναι σθεναρός υπερασπιστής των εθνικών θέσεων». Μάλιστα αναφέρθηκε και στο φύλο του υποψηφίου λέγοντας πως «εμείς δεν κάνουμε διάκριση λόγω φύλου, ούτε υπάρχει ρατσισμός λόγω φύλου». Σημείωσε επίσης πως «από διάφορες προελεύσεις έχουμε ονόματα που έρχονται και παρέρχονται. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να συγκεντρώνει και όχι να αποσυγκεντρώνει - και έτσι περιορίζεται η δεξαμενή».

Πάντως η περιγραφή του Γιώργου Γεραπετρίτη αποκλείει τον Αντώνη Σαμαρά αφού η θέση του για «αποδέσμευση» από την Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι συμβατή με την «εθνική θέση» για εφαρμογή της Συμφωνίας που έχει η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Επίσης δεν είναι υποψηφιότητα ευρείας αποδοχής αφού δεν θα γίνονταν αποδεκτός όχι μόνον από την αντιπολίτευση αλλά ούτε από την ίδια την Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα στελέχη του κυβερνητικού κόμματος με αφορμή τα πρόσφατα προβλήματα με την Τουρκία σχολίαζαν ότι «δεν θα ήταν καθόλου εύκολη η διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης με Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Σαμαρά».

Πάντως η υποστήριξη της υποψηφιότητας Σαμαρά παραμένει παρόλα αυτά ισχυρή εντός Ν.Δ με ένα μεγάλο αριθμό βουλευτών να την επιθυμούν και κάποιοι εξ’ αυτών να το έχουν εκφράσει και δημόσια (Μ.Βορίδης, Γ. Καραγκουνης κ.α). Αντιθέτως η δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη δεν αποκλείει καθόλου την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου για τους ίδιους λόγους. Έως στιγμής άλλωστε ο συντονισμός Μαξίμου και Προεδρικού Μεγάρου στα μια δύσκολη στιγμή για τα εθνικά θέματα εκτιμάται ως άψογος. Υπέρ της υποψηφιότητας του Προκόπη Παυλόπουλου έχει ήδη καταγραφεί ρεύμα εντός Ν.Δ αφού δημοσίως την έχει στηρίξει ο Νικήτας Κακλαμάνης.


Υποδείξεις

Όμως ο Γιώργος Γεραπετρίτης και οι προαναφερόμενοι βουλευτές δεν είναι οι μόνοι που καταθέτουν προτάσεις για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αφού υπάρχουν και ...άλλες πηγές. Πολλοί εκτιμούν ότι αυτές εξέφρασε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης όταν θέλησε χθες με άρθρο του στα Νέα να προτείνει τα κριτήρια επιλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόταση που προφανώς απευθύνονταν στον Κυριάκο Μητσοτάκη αφού αυτός θα είναι που τελικά θα αποφασίσει. Ο Γιάννης Πρετεντέρης τονίζει την ανάγκη ο νέος πρόεδρος «να μη δυσχεράνει αυτονόητες τακτικές κινήσεις του Μητσοτάκη, όπως οι διπλές εκλογές, εφόσον φυσικά δεν προσκρούουν στο Σύνταγμα». Επίσης προ ημερών αρθρογράφησε ξανά αναφέροντας πως πρέπει «να μη λειτουργεί ο Πρόεδρος ως δεύτερος πόλος αμφισβήτησης του Μητσοτάκη μέσα στην παράταξη του Μητσοτάκη. Αρκετά ακριβά το πλήρωσε ο πατέρας του με τον παλαιό Καραμανλή και ο ίδιος με τον Παυλόπουλο». Μάλιστα κατέθεσε συγκεκριμένα ονόματα σημειώνοντας ότι θα ήταν καλές υποψηφιότητες «ο Σαμαράς, ο Καραμανλής, η ίδια η Γεννηματά, ο Βενιζέλος, ο Παπαδήμος, η Δαμανάκη, η Διαμαντοπούλου». Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έλειψαν εντός του κυβερνητικού κόμματος οι σχολιασμοί ότι οι δηλώσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη χθες, αποτέλεσαν απάντηση σε τέτοιου είδους υποδείξεις.