Κουραμπιέδες και μελομακάρονα: Πόσο θα στοιχίσουν φέτος τα Χριστούγεννα

Κουραμπιέδες και μελομακάρονα: Πόσο θα στοιχίσουν φέτος τα Χριστούγεννα

Κουραμπιέδες και μελομακάρονα: Οι Έλληνες καταναλωτές θεωρούν απαραίτητα τα γλυκά εδέσματα στο γιορτινό τους τραπέζι

Κουραμπιέδες και μελομακάρονα: Η Χριστουγεννιάτικη περίοδος έχει ξεκινήσει και επίσημα από την Πέμπτη 12/12 όπου και τέθηκε σε εφαρμογή το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων. Σταθερές παραμένουν τα τελευταία χρόνια οι τιμές στα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων, κουραμπιέδες, μελομακάρονα και δίπλες. Όπως λέει ο Μιχάλης Μούσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών, φέτος τα μελομακάρονα πωλούνται κατά μέσο όρο προς 10 ευρώ το κιλό, οι κουραμπιέδες προς 11 ευρώ το κιλό και οι δίπλες προς 9 ευρώ το κιλό.

Οι Έλληνες καταναλωτές επιμένουν όπως φαίνεται στα παραδοσιακά εδέσματα για το γιορτινό τους τραπέζι. Τα τελευταία χρόνια αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν τις παραλλαγές με σοκολάτα, ξηρούς καρπούς και άλλες γεύσεις. Πάντως, η κίνηση στην αγορά- σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, που μιλάει στο insider-  παραμένει ακόμα υποτονική, με τους καταστηματάρχες να περιμένουν την επόμενη εβδομάδα τους καταναλωτές να ψωνίσουν για το γιορτινό τους τραπέζι.

Η οικονομική κρίση έχει αλλάξει όπως φαίνεται τις συνήθειες των Ελλήνων όσον αφορά στα ψώνια τους ακόμη και τις γιορτές.Πολλοί προτιμούν τα χριστουγεννιάτικα γλυκά να τα φτιάξουν οι ίδιοι, με τα σπίτια να γεμίζουν μυρωδιές και το αίσθημα της χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας. Υπάρχουν και εκείνοι που προτιμούν να τα αγοράζουν καθώς ο χρόνος που διαθέτουν δεν επαρκεί για να «χωθούν» μια μέρα στη κουζίνα. Οι καταναλωτές προτιμούν να αγοράζουν γλυκά από τη γειτονιά τους για να στηρίζουν την τοπική αγορά.

Ο κ. Μούσιος σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια αφενός έχουν περιοριστεί οι μέρες κατά τις οποίες αυξάνεται η κίνηση στην αγορά, αφετέρου έχουν μειωθεί οι ποσότητες που αγοράζουν οι καταναλωτές. «Δεν συμβαίνει πια αυτό που παρατηρούσαμε τα τελευταία χρόνια, να ψωνίζουν τις γιορτές μεγάλες ποσότητες. Οι καταναλωτές ψωνίζουν μόνο τα απαραίτητα πλέον. Άλλωστε  πρόσφατη έρευνα της ομοσπονδίας μας έδειξε ότι το 75% των Ελλήνων, δεν πετάει πια ψωμί. Έχουμε σταματήσει πλέον να είμαστε σπάταλοι κι αυτό είναι καλό» τονίζει.