Μακελειό επικοινωνιακό τουλάχιστον για την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, "ανακαλείται η από 12.12.2019 Κοινή Υπουργική Απόφαση υπαγωγής στο πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας". Ο ίδιος κάλεσε τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για τα θέματα Τύπου "τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, στις 11:30 πμ στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης προκειμένου να εκφράσουν, αν το επιθυμούν, τις προτάσεις τους".

Δήλωσε πως "με έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση του νυν Εκπροσώπου Τύπου και του πρώην αρμόδιου Υφυπουργού της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας.Και αυτό γιατί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπ' αριθμ. 338/12.12.2019) εφαρμόζει πλήρως όσα ψήφισε και υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση (σχετ. άρθ. 51 του ν. 4609/2019/ΦΕΚ 67/Α' και παρ. 7 της υπ' αριθμ. 107/18.06.2019/ΦΕΚ 2355/Β' ΚΥΑ)".

Συμπλήρωσε πως "επειδή, όμως, φαίνεται ότι κάποιοι «ξέχασαν» τι υπέγραψαν και αλλάζουν γνώμη για αυτό που οι ίδιοι πρότειναν και ψήφισαν" ανακαλείται η απόφαση.

Σκληρή ανακοίνωση από τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής

Πρόκειται για μία επιτυχία του πρώην υπουργούΨηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσου, ο οποίοςαντέδρασε άμεσα στο θέμα και "έσυρε" την κυβέρνηση σε διαβούλευση εκ των υστέρων.

Σε ανακοίνωσή του ανέφερε:"Η υπουργική απόφαση, που υπογράφουν ο Υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Σ. Πέτσας, προβλέπει ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα ενισχύσουν οικονομικά όχι μόνο το Μακελειό, αλλά και εφημερίδες για τις οποίες δεν έχει εξακριβωθεί από τις αρμόδιες αρχές αν πληρώνουν τους εργαζόμενους, όπως απαιτούν οι κείμενες διατάξεις του εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου".

Επίσης ανέφερε: "Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους δίνονται χρήματα από τα ταμεία του δημοσίου ως επιχορήγηση, και οι επιχειρήσεις που επιχορηγούνται δεν υποχρεούνται να προσκομίζουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, προϋπόθεση που εξασφαλίζει πρωτίστως τα συμφέροντα του Δημοσίου".

Ακόμη, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, έκανε λόγο για "προσβολή κάθε έννοιας δημοκρατίας και δικαίου".

"Η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να χρηματοδοτήσει το 'Μακελειό'προσβάλλει κάθε έννοια δημοκρατίας και δικαίου. Η παροχή δημόσιου χρήματος σε μια φυλλάδα που βρίθει ακροδεξιών, ρατσιστικών και πολλές φορές ανοιχτά φιλοχουντικών απόψεων, είναι μια άκρως προκλητική ενέργεια. Η κυβέρνηση έχει την πλήρη πολιτική ευθύνη για τη συγκεκριμένη απόφαση".

Διαβάστε αναλυτικά

Ποιοι και πόσα θα έπαιρναν

Σύμφωνα με τον εν λόγω πίνακα, οι περισσότερες εφημερίδες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, εντάσσονταν στο πρόγραμμα.

Συνολικά 36 εκδοτικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι μεγαλύτερες της χώρας, περιλαμβάνονται στην απόφαση που συνυπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Στέλιος Πέτσας.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υλοποίησε τροποποιώντας βασικούς και καθοριστικούς όρους, όπως η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα των επιχειρήσεων η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η χρηματοδότηση των εφημερίδων με 200.000 ευρώείχε προβλεφθείανεξαρτήτως του αριθμού των εργαζομένων.

Διαβάστε την απόφαση όπως δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια


Δείτε τη λίστα
Διαβάστε: Κρέτσος: Μια εφημερίδα που απασχολεί έναν εργαζόμενο θα εισπράξει το ίδιο ανώτατο ποσό των 200.000 με μια εφημερίδα που απασχολεί 300 εργαζόμενουςΑκολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις