Ελλάδα – Τουρκία : Σε κατεύθυνση τέτοια ώστε τα «κέρδη» από την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και συνολικά οι κινήσεις που απομόνωσαν διπλωματικά την Τουρκία με την συμφωνία με την κυβέρνηση Σάρατζ της Λιβύης, δεν θα μείνουν απλές διακυρήξεις στα χαρτιά, κινείται η Αθήνα. Με ορίζοντα μάλιστα την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τράμπ στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο. Η κυβέρνηση αν και έχει πολλάκις εκφράσει την ικανοποίησή της απο τις διπλωματικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος εκτιμά ότι η στάση αποδοκιμασίας που επέδειξαν ΗΠΑ και Ε.Ε πρέπει να φανεί και «στην πράξη». Δηλαδή σε όλα τα ζητήματα που η γειτονική χώρα δείχνει σαφή δείγματα μή σεβασμού στο διεθνές δίκαιο. Όπως το τρόπο που διαχειρίζεται την σχέση της με την Συρία η την μή συμμόρφωσή της με τα συμφωνηθέντα με την Ε.Ε στο μεταναστευτικό. Παράλληλα όμως η ελληνική πλευρά θα κινηθεί στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης παρεμβατικότητας στην ανατολική Μεσόγειο.Όλα αυτά με ψυχραιμία κάτι που κατέδειξε και η δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Bild σχετικά με το ότι δεν φοβάται κάποιο θερμό επεισόδιο, χωρίς να αποκλείει πάντως και την πιθανότητά του.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ζητήσει από τον ΟΗΕ να μην πρωτοκολληθεί η συμφωνία Τουρκίας Λιβύης και σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν σήμερα στην Βιέννη με τον γγ. Θα επαναλάβει για μία ακόμη φορά τις ελληνικές (και ευρωπαϊκές σε μεγάλο βαθμό) θέσεις. Παράλληλα όπως δήλωσε στην Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών «επισκέπτομαι αυτήν την εβδομάδα, στο πλαίσιο της περαιτέρω στήριξης των θέσεών μας, τη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα και την Ιορδανία. Θα συνεχίσουμε μέχρι η Τουρκία να αντιληφθεί ότι η παραβατικότητα έχει μόνο ένα αποτέλεσμα, τη διεθνή απομόνωση».

Διαβάστε: Νίκος Δένδιας: Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη Γενεύη

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη "σφίξει τον κλοιό" με τις επαφές που έχουν γίνει στον αραβικό κόσμο όσο και με τις ειδικές σχέσεις που διαθέτει η Ελλάδα με Αίγυπτο και κυρίως το Ισραήλ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα ο Νίκος Δένδιας έχει συναντηθεί δύο φορές με τον γ.γ του Αραβικού Συνδέσμου όπως και τον γ.γ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Συναντήσεις του Νίκου Δένδια με τον Σαμεχ Σούκρι τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου έχουν ήδη γίνει τέσσερις φορές, ενώ δύο φορές έχει πραγματοποιηθεί επαφή με τον Ισραελ Κατς, υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ ενώ ο Νίκος Δένδιας έχει επισκεφθεί ήδη μία φορά την χώρα.Πάντως όπως ξεκαθάρισε και στην τοποθέτησή του στην Βουλή ο Νίκος Δένδιας οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία θα συνεχίσουν να υπάρχουν αν και σε καμία περίπτωση αυτό άμεσα δεν σημαίνει νέα συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις