Στρατιωτική θητεία: "Επί του παρόντος δεν υπάρχει ζήτημα αύξησης της θητείας" λέει ο Παναγιωτόπουλος [vid]

Στρατιωτική θητεία: "Επί του παρόντος δεν υπάρχει ζήτημα αύξησης της θητείας" λέει ο Παναγιωτόπουλος [vid]

Ντόρα Μπακογιάννη στρατιωτική θητεία: "Είναι μία συζήτηση που μπορούμε να ανοίξουμε με θάρρος και χωρίς φόβο για το πολιτικό κόστος", υποστήριξε η Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στο ζήτημα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας, με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις.

Στρατιωτική θητεία: Την ώρα που η κυβέρνηση παρουσιάζει ειδικό πιλοτικό πρόγραμμα για τον επαναπατρισμό τουλάχιστον 500 Ελλήνων εργαζομένων του εξωτερικού με υψηλού επιπέδου ειδίκευση και διεθνή επιστημονική και επαγγελματική εμπειρία ("Rebrain Greece") στελέχη της ΝΔ όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, βρήκαν τη λύση στο πρόβλημα με την τουρκική προκλητικότητα, ζητώντας αύξηση της στρατιωτικής θητείας των νέων και στράτευση από τα 18. Ωστόσο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, επιχείρησε ουσιαστικά να κλείσει την κουβέντα που έχει ανοίξει για αύξηση της στρατιωτικής θητείας, καθώς και υποχρεωτική στράτευση στα 18. "Επί του παρόντος δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Περιμένουμε τις προτάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας και αποφασίζουμε", εξήγησε.

"Χρειάζονται πιο στοχευμένες παρεμβάσεις, σε επίπεδο πρόσληψης μόνιμων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι θα ενισχύσουν κάθε κλάδο των ενόπλων δυνάμεων σε συγκεκριμένους αριθμούς, παρά ζήτημα αυτή την ώρα αύξησης της θητείας των κληρωτών και στρατευσίμων. Οι ένοπλες δυνάμεις χρειάζονται έξυπνες και στοχευμένες παρεμβάσεις", τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός "θερμού» επεισοδίου με την Τουρκία,  κληθείς να σχολιάσει τόσο τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες, όσο και τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. "Επειδή μετά από δέκα χρόνια μεγάλης οικονομικής δυσκολίας, πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και να κάνουμε κινήσεις, εντατικοποιούμε αυτή τη δουλειά. Την περασμένη Παρασκευή περάσαμε από τη Βουλή την αναβάθμιση των αεροπλάνων F-16, αλλά και μια συμφωνία-πλαίσιο με γαλλικές εταιρείες, για να ξεκινήσει η στήριξη των Mirage", είπε ακόμη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφορικά με τις κινήσεις θωράκισης απέναντι στις τουρκικές κινήσεις και προκλήσεις.

Διαβάστε: Συμφωνία Τουρκίας Λιβύης: "Ανύπαρκτα τα memoranda", λέει ο Δένδιας - Ο Γκουτέρες "κρύβεται" πίσω από τις νομικές υπηρεσίες [vid]


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, σημείωσε πάντως πως "δεν υπάρχει λόγος πανικού και βιασύνης, αλλά οι ρυθμοί των κινήσεων εντατικοποιούνται". Απαντώντας στο ερώτημα τι θα κάνει η Ελλάδα, αν η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες, στο χώρο που καθόρισε το μνημόνιο με την Τρίπολη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε: "Θα σας παραπέμψω στην ξεκάθαρη δήλωση του πρωθυπουργού, ότι θα κάνουμε ό,τι πρέπει, για να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μέχρι κεραίας". Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχει ανησυχία, απάντησε: "Αν δεν υπήρχε ανησυχία, θα υπήρχε αμεριμνησία, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να τρέξουμε με σχεδιασμό και έξυπνες λύσεις, για να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο. Τα οπλικά συστήματα παλιώνουν, γεμίζουν φθορές, οι φθορές τα αχρηστεύουν. Οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται με έξυπνο τρόπο, με σεβασμό στον φορολογούμενο".


Μπακογιάννη: "Δεν μπορεί να είναι η ταμπού η αύξηση της στρατιωτικής θητείας"

Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΝΔ μίλησε στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, "Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο και ελληνοτουρκικές σχέσεις", και αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά αλλά και στο θέμα της στρατιωτικής θητείας. Συγκεκριμένα η πρώην υπουργός, αφού αναφέρθηκε στο θετικό της αναβάθμισης των F-16 και της υποστήριξης των Mirage 2000 είπε: "Κατά τη δική μου γνώμη, η κυβέρνηση μπορεί να επανεξετάσει το θέμα της στρατιωτικής θητείας, το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει υποχρεωτική θητεία στο 18, επίσης οφείλουμε να πούμε ανοικτά ότι η επιμήκυνση της θητείας ιδιαίτερα στο Στρατό Ξηράς αλλά και στα άλλα όπλα δεν μπορεί να είναι ταμπού". "Είναι μία συζήτηση που μπορούμε να ανοίξουμε με θάρρος και χωρίς φόβο για το πολιτικό κόστος". Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, η Ντόρα Μπακογιάννη επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις περί προσφυγής στη Χάγη ενώ στο τέλος δήλωσε πως η "Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου αλλά δεν θα διαπραγματευτεί την εθνική της κυριαρχία την οποία θα υπερασπιστεί με κάθε κόστος". 

Το ζήτημα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας έθιξε την Κυριακή, από το βήμα της Βουλής, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. "Δεν μπορεί να είναι θέμα ταμπού η αύξηση της στρατιωτικής θητείας, λόγω του πολιτικού κόστους. Επίσης, πιστεύω ότι πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά την στράτευση στα 18, αμέσως μετά το Λύκειο, όπως συμβαίνει στην Κύπρο και στο Ισραήλ", σημείωσε χαρακτηριστικά.